Kategorier
Elvebakkennytt Uncategorized

Bakkas billedhuggere

 Elvebakken har flere elevlag. Det relativt nye Makerspace lar elever bruke 3D-printing til å lage hva enn de ønsker, fra Jesus som bærer korset, til fancy oppbevaring av minnepenn og SD-kort.

Bilde og tekst: Johannes Lund Skeide

Et titalls elever sitter konsentrert foran hver sin Mac eller PC i et rom på størrelse med en middels stor stue. Til tross for at rommet er fylt til bristepunktet med mennesker, er det stille som i graven. Det kommer

Man kan printe masse rare ting på Makerspace.

stadig flere folk, og det må hentes flere stoler for å få plass til alle. Her finnes hyller fylt med alle mulige slags elektroniske duppeditter. Det er vinduer hele veien langs en av veggene, og ettersom klokka er tre, slipper dagslyset fortsatt inn. Under vinduene står fire 3D-printere. Elevene som er tilstede, har kommet for å lære hvordan de kan 3D-printe ulike ting. Blikkene er fokusert på mannen som står i enden av rommet, Emanuele Caprioli (20). Det er han som styrer Makerspace, og forklarer om programvaren.

 

-Kan jeg bruke Photoshop?, spør en stemme i mengden. Emanuele svarer med å nevne noen av programvarene man kan bruke for 3D-printing, og da også Photoshop.

Emanuele viser frem E-merkene printet ut til Åpen dag. De ble laget på Makerspace.

Elevene kan 3D-printe det de ønsker, og en av deltagerne på dagens kurs tenker på å printe ut en minnepenn og en SD-kort holder. Det var på Makerspace at Elvebakken sin E -logo ble printet ut til Åpen dag i januar.

Makerspace er et sosialt verksted i samarbeid med skolen.

– Det er et verksted hvor alle kan komme og dele kunnskap og lage ting. Det er jeg som leder dette prosjektet i år, forteller Emanuele. Makerspace er et elevlag, men de prøver å få det til å bli en del av skoletilbudet.

Tobias Fønstelien (18) har vært med elevlaget Makerspace en stund nå.

-Jeg synes det er veldig gøy, og det er litt mindre formelt enn det er på ”vanlig skole”. Jeg kan bare sitte her, og når noen kommer på en idé, så bare blir jeg med på det.
-Det virker som om folk liker konseptet, mener Emanuele. Han går rundt og hjelper elevene. Småpraten går lett nå, stemningen er god. Det er en blanding av svært fokuserte elever, og noen som snakker sammen. Her sitter kanskje fremtidens billedhuggere, altså 3D-printere. Noen slår på stereoanlegget. Musikken fra dataspillet ”Undertale” strømmer ut av høyttalerne.

På Makerspace lærer elevene å designe og printe ut 3D-modeller.

-Vi prøver å få masse smarte og kreative elever til å komme for å jobbe og samarbeide, forteller Emanuele.

Makerspace arrangerte et liknede 3D-kurs før jul, så Tobias trodde at de fleste som ønsket det, hadde gått gjennom kurset allerede.
– Det er bra at flere kom! Vi trenger at det er flere mennesker her enn det er etter en vanlig skoledag.

Grunnen til at de har kurs som dette, er at det ønsker å få flere til å bli med i Makerspace.

Han forteller at Makerspace gjør at folk med ulik kompetanse, kan samarbeide om kreative prosjekter.
-Jeg for eksempel, er ikke god til å 3D-modellere. Folk på Medier og kommunikasjon ville nok greid det bedre enn meg, men jeg har mange idéer om ting jeg vil lage. Da kan vi samarbeide for å lage noe vi begge ønsker.

For Emanuele er det et viktig prosjekt. Han startet det fra scratch, og er fornøyd med hvor langt det har kommet.

Elevene kan lage det de ønsker til en modell som er mulig å printe ut, og som de kan dele med andre.

-Det er også mye plass for utvikling av Makerspace, slik at elevlaget kan bli enda bedre.

Elevene ser ut til å forstå mer av hva de gjør, og alle har det moro. Det er mange som har lært mye nytt og spennende i H-bygget på Elvebakken i dag. Det virker som Emanuele også liker å hjelpe elevene med arbeidet.

– Jeg vil vise folk at det er ikke noen grenser, at de kan klare alt de vil. Noen trenger bare litt hjelp for å forstå hva de greier. Det er masse de ikke har prøvd enda som er morsomt. Jeg mener at det er viktig å fortsette Makerspace og få flere til å bli med i årene som kommer.

 

Hvis du er nysjerrig kan du besøke nettsiden til Makerspace: http://emakerspace.tk/