Kategorier
Debatt Meninger Samfunn og Debatt

-Kan vi unge støtte hverandre i debatten?

Dette er en beskjed til alle som sender hat til unge som tør å ytre seg, skjerp dere!


Skrevet av Andrea Holm Tanderø

Andrea er sjefsredaktør i MagasinE og går i tredje klasse på medier og kommunikasjon.

Det er veldig viktig at unge får ta plass i samfunnsdebatten, og det synes jeg flere burde tørre å gjøre. Derfor må vi passe på å ikke skremme hverandre vekk med hat og usaklighet. Ifølge ungdommens ytringsfrihetsråd fra 2021, har 44 prosent av ungdom og unge voksne som bruker stemmen sin opplevd å få negative reaksjoner og kommentarer. Dette mener de er noe som gjør at mange unge vegrer seg for å ytre seg offentlig.

Rapporten viser også at kvinner og etniske minoriteter utsettes mest for hat og personangrep. Siden disse gruppene allerede blir mindre representert i media kan dette også gjøre at vi mister stemmer som er ekstra viktige å løfte frem.  Dette er ikke bare et problem for de som blir rammet av hetsen, men også for samfunnet som vi stolt sier er bygget på ytringsfrihet. Men er det egentlig det når mange ikke tør å si det de mener?

Snitch, bitch og jævla kjerring

Dette er bare noen av kallenavnene jeg fikk tilsendt i perioden etter jeg publiserte en artikkel om ChatGPT på MagasinE. Da jeg fikk disse, ble jeg dessverre ikke overrasket. Det synes jeg er trist. Slike kommentarer vil jeg ikke at jeg eller noen andre må trenge å forberede seg på. Ikke tro at jeg er skikkelig hårsår som ikke tåler noen ting, for det er jeg ikke. Ingen av disse kommentarene holder meg våken om nettene, heldigvis.  

Du ødela for oss alle bitch ass (…) FUCK U

Et utdrag fra en DM jeg fikk på Instagram.

For min del er det ikke kommentarer fra kvinne (60), med mye fritid og sterke meninger, jeg reagerer mest på. Jeg vet at «the haters gonna hate». Men jeg tror mange er redde for å motta slike meldinger fra jevnaldrende, eller enda verre, anonymt fra de du går på skolen med. Det skjønner jeg veldig godt kan oppleves som ubehagelig. Selv slettet jeg appen «Jodel» fra telefonen da jeg fikk vite at det ble skrevet om meg der. Det stakk litt mer å vite at de som ville kritisere meg på skolen valgte å gjøre det både anonymt, og slik at alle andre på skolen kunne se det. Det er skummelt, og skikkelig dumt at slike kommentarer påvirker om unge tør å ytre seg.

Kritikk må være lov, men

Når jeg skriver dette må du ikke tro jeg ber om være immun mot kritikk. Jeg er helt enig i at det skal være greit å være uenige med folk. Det er det som gjør en diskusjon konstruktiv. Applaus til de som skriver motinnlegg til meninger de er uenige med! Det er sånne folk som virkelig er med på å føre samfunnsdebatten fremover. Vi må derimot huske på at det er en forskjell på kritikk og å komme med helt usaklige og hatefulle kommentarer. Det er det ingen som får noe ut av.

Jeg har vært utrolig heldig som bare har fått en liten brøkdel av hatet som mange andre opplever etter å ha brukt stemmen sin. Men jeg synes ikke det bør være sånn. Siden vi unge i Norge er så heldige som har så mange plattformer der vi kan ytre oss, bør vi heller være flinkere på å støtte hverandre enn å skremme hverandre vekk fra debatten.

3 svar til “-Kan vi unge støtte hverandre i debatten?”

Jeg er så glad for at mange kan få ha et forbilde som deg Andrea! Du brøyter vei for mange som ønsker å si noe men kanskje ikke tør. Du imponerer!

Enda et godt reflekter og godt innlegg skrevet av deg. Imponert, Andrea. Takk for at du deler dette🥰🙋🏻‍♀️

Legg inn en kommentar