Kategorier
Elvebakkennytt På bakka

Klasserommet har blitt stortingssal

Bakka arrangerte klimatoppmøte for en hel skoledag. Formålet er at elevene skal lære om norsk politikk på en variert og utfordrende måte.

<br>Skrevet av Mathias Birketvedt

Skrevet av Mathias Birketvedt

Mathias er SoME-redaktør i MagasinE og går i tredje klasse på medier og kommunikasjon.

PÅ REKKE OG RAD: Slik sitter elevene når de representerer de ulike partiene. (Foto: Andrea Holm Tanderø)

Med all oppmerksomhet rettet mot seg heves en formell og skarp røst.

-Ærede presidenter, vi mener vindmøller er feil prioritering.

En kombinasjon av både smil, kjekling og intens lytting utgjør stemningen i klasserom over hele skolen. Elevene har arrangert sine egne klimatoppmøter. Forsamlinger på 50-60 sitter vendt mot hverandre. Noen gliser, men andre ser mer anspente ut. Elevene skal tross alt krangle med hverandre, som ekte politikere.

De representerer de politiske partiene som sitter på Stortinget. I forsøk på å styrke egen appell har flere kledd seg ut i fargene til sitt parti. Hedvig Stoltz og Synne Fretheim Thonstad i 1STA pryder Senterpartiets grønne logo på t-skjortene sine. De har gledet seg til dagen i dag.

SPENNEDE: Synne Fretheim Thonstad og Hedvig Stoltz synes begge det er spennende med rollespill. (Foto: Andrea Holm Tanderø)

-Jeg synes det er veldig spennende. Jeg synes det var gøy å sette seg inn i hvordan det egentlig fungerer. For man vet egentlig ikke så mye om hvordan Stortinget holder på. Nå føler jeg at jeg har fått et lite innblikk i hvordan de prosesserer saker og hvordan ting fungerer, mener Thonstad.

Stoltz er enig.

-Det er også veldig gøy å få sette seg inn i alle partiene og høre hva de står for siden vi jo skal stemme om bare noen få år. Jentene er så langt veldig fornøyd med hvordan dagen og debatten har utspilt seg. De synes rollespillet er et bedre alternativ til vanlig skole.

-Det er mye mer at man blir tvunget til å sette seg inn i det. Hvis jeg hadde sett på en PowerPoint med alle verdiene på en oversikt ville jeg aldri tatt det innover meg og jobbet med å forstå det. Nå må vi være klare for å svare på motargumenter og slike ting. Da må vi virkelig sette oss inn i sakene, hevder Stoltz.

Storm Lillebø Gambert i 1STC representerer Kristelig Folkeparti. Han applauderer arrangementet, og forteller om de store forberedelsene gjort i forkant.

-I går fikk vi besøk av Krf som vi fikk stilt spørsmål. Hvordan de blant annet har forholdt seg til de forskjellige sakene som vi skal snakke om idag.

REPRESENTERER KRF: Storm er en av kun fire representanter for Krf. (Foto: Andrea Holm Tanderø)

Gruppeinndelingen baserer seg på mengden mandater som sitter på Stortinget. Derfor er de for eksempel mange flere på Arbeiderpartiet enn på Venstre. På Kristelig Folkeparti er de kun fire stykker, men Lambert anser ikke det som noe problem.

-Jeg synes heller at det er synd for de i Arbeiderpartiet som får færre sjanser til å prestere. Men når det er sagt så synes jeg dette er den eneste rettferdige og samtidig realistiske måten å fremstille et parliament på.

Dette er første gang Elvebakken har arrangert et så omfattende rollespill. Men utifra den positive responsen til elevene, ligger det an til at det kan skje igjen.

Ett svar til “Klasserommet har blitt stortingssal”

Legg inn en kommentar