Kategorier
Kreativt

AI-art: Kunst eller kunstig?

Utviklingen innen digitale bilder som kunstig intelligens kan produsere har eksplodert de siste månedene.  Uten kunstneriske ferdigheter kan hvem som helst skape noe en kunstner ville brukt flere måneder på å ferdigstille. Mange er bekymret for hvordan AI kommer til å påvirke kunst.  

<br>Skrevet av Ask Indregard

Skrevet av Ask Indregard

Ask er kulturredaktør i MagasinE og går i tredje klasse på medier og kommunikasjon.

Programmer som “Jasper Art”, “Dream by wombo” og “Pixray” kan generere originale kunstverk på under 10 sekunder, kun basert på en prompt som beskriver det digitale bildet brukeren ønsker. Eksempelvis ble forsidebildet på denne saken generert av programmet DALL-E 2, med prompten: “Surrealist-style picture of black-haired woman with a basketball”. 

Camilla Aas er lærer ved Elvebakkens KDA-linje. Hun er overrasket over hvor imponerende AI-kunst har blitt, men har et optimistisk syn på situasjonen:

OPTIMISTISK: – Jeg husker jo fotografer som ble redde da Iphone-filtere kom, og alle gikk rundt med egne kameraer. Mange fotografer anså dette som en trussel mot sitt yrke, men man tilpasser seg jo.

AI-kunst har på urovekkende kort tid, sammen med skriveprogrammet ChatGPT, blitt et samfunnsaktuelt tema. Dette gjelder både på det praktiske og det filosofiske plan.  

– Det er jo en ny kunstform å ta stilling til. Man må jo skrive inn en noe gjennomtenkt setning for å generere disse bildene og kunstnerens jobb blir jo å leke seg med dette. Det er litt som å skrive Haiku-dikt, mener Aas. 

Om AI-kunst i det hele tatt kan anses som kunst er et spørsmål i seg selv. Georg Kjøll er professor innen filosofi og skriver i Morgenbladet:

“Originalitet, nyskaping og brudd med eksisterende form, som er det som karakteriserer sanne innovatører innen bildekunst, musikk og film gjøres ikke ved statiske beregninger på data andre har produsert.”

Linus Nüchter går kunstlinja på Elvebakken og er også skeptisk til om AI-kunst kan sidestilles med andre kunstformer.  

– Selv om vi ikke kan skille mellom kunst skapt av mennesker og kunst skapt av kunstig intelligens, er jo AI-art mye mindre gjennomtenkt. Jeg ser for eksempel at det er noen farger AI liker å bruke, som turkis og rød, påpeker Nüchter.  

Et sentralt spørsmål i diskusjonen rundt AI-kunst, er mulig arbeidsledighet blant kunstnere. Bedrifter med behov for visuelle uttrykk kan bruke AI for å produsere noe de før måtte ha betalt kunstnere for å få gjort. De får også umiddelbare resultater, hvor en kunstner ville brukt flere uker for å oppnå samme resultat.  

– Jeg tror ikke AI-kunst kommer til å føre til økt arbeidsledighet blant kunstnere. Ja, jeg tror ting vil endre seg, men kunstnere er kreative. De kommer til å bruke AI på en interessant måte, mener Aas.  

Tiden vil vise hvilke konsekvenser AI-kunst kommer til å ha. Hittil blir det hovedsakelig brukt som et leketøy, men teknologien kommer til å utvikle og forbedre seg mye nå fremover. Det er unektelig at AI-kunst vil få konsekvenser, både på godt og vondt. 

Legg inn en kommentar