Kategorier
Samfunn Samfunn og Debatt

Alle som ikke kjøper billett er teitunger

Et leserinnlegg av Mina Omar Al-Dolaimi og Dia Dahr Sahota

Mange studenter trenger å ta buss og bane til skolen. Hvorfor ikke gjøre dette mer effektivt? Studenter trenger å spare penger på for eksempel skoleutstyr og studentboliger. Da ville det vært fint om de slapp å tenke på bussbilletter på toppen av isberget. De fleste studenter har begrenset økonomi derfor er buss/bane billetten dyrere enn for en som har inntekt. Er dette rettferdig? Det skal være lønnsomt å ta kollektivt.

For å se i en annen vinkel så taper Oslo kommune og Akershusfylkeskommune penger på å gi bort gratis ruter-billetter til studenter. Lønnsmottakeren har betalt skatt av lønnen og dermed forhåndsbetalt til kommunen. Så kanskje lønnsmottakeren kan få lov til å få rabatt. På en annen side så har studenter og folk som har inntekt ulik økonomi. I studentens månedsbudsjett (10 000 kr) er billetten tre ganger dyrere enn for en student enn en gjennomsnittlig lønnsmottaker. Hvorfor ikke kutte ned litt på kostnadene? 

Mange prøver å komme opp med løsninger på dette. I 18 Juli 2018 fikk venstres Jan Erik Sønderland jobbet frem til en ny ordning der nyinnflyttede studenter i Stavanger får gratis billett. Ordningen skal gjelde kun alle studenter som melder flytting. Studenter i Bodø får en annen løsning: «Studenter i Bodø får reise gratis så lenge de viser studentbevis/legitimasjon» sier Vilde Wilhelmsen, leder for Fadderordningen ved Nord universitetet i Bodø.

Disse løsningene har fungert fint, men det blir vanskeligere for sjåføren å sjekke om billetten ikke er falsk med tanke på at studentbeviser er forskjellige når det kommer til hvilken skoler de går på. Det kan bli enklere å lure seg unna å betale. Studenten kan si at de skal til skolebiblioteket når de egentlig skal et helt annet sted. Det blir lettere å utnytte billetten. Dermed kan løsningene kan bli kompliserte og føre til uønskede konsekvenser. 

Alle burde kjøpe billett:

Høsten 2020 var det busstreik i Norge, og det var først når bussene ikke gikk, man skjønte hvor essensielt kollektivtilbudet egentlig er. Det var vanskelig å komme seg til jobb og skole, og noen måtte til og med bli igjen hjemme siden det var så vanskelig å komme seg frem uten buss. Tilbudet er noe som de fleste utnytter hver dag, men likevel er det noen få som fortsatt velger å ikke kjøpe billett. Dette skaper konsekvenser, som for eksempel busstreiken, og det går over alle. Å ta vare på kollektivtilbudet er en dugnad der alle burde være med. Da kan man fortsette å opprettholde et godt tilbud som alle kan ta seg nytte av. I tillegg bidrar det til at Ruter kan forbedre seg, og kanskje kan man da redusere kostnaden til billettene til studenter.

Til slutt kan man konkludere med at billigere studentbilletter kan være en rettferdig løsning, men likevel kan det ha noen negative sider ved seg som for eksempel at noen av kommunene kan tape på dette. Det har blitt prøvd ulike metoder på å finne en effektiv løsning til billigere kostnader for studenter, men det viktigste er at alle bidrar i dugnaden slik at man kan fortsette å forbedre kollektivtilbudet man har i Norge og spesielt i Oslo.

4 svar til “Alle som ikke kjøper billett er teitunger”

Legg inn en kommentar