Kategorier
Debatt Samfunn Samfunn og Debatt

Nei til eksamen i år, neste år og i all fremtid

En kronikk av Andreas Skeie Jacobsen, leder for elevrådsstyret på Elvebakken.

Å avlyse eksamen dette skoleåret var det eneste riktige valget. Takket være pandemien har vi elevene hatt en turbulent skolehverdag de siste årene. De siste tre årene har vi levd med usikkerhet, virusfrykt og en uforutsigbar undervisningssituasjon. Eksamen er uansett en utdatert og lite givende vurderingsform. Det er kanskje på tide å kutte ut eksamen helt?

Corona + eksamen = Ulikheter

I forkant av at eksamen ble avlyst, skrev elever fra hele landet under på underskriftskampanjer, protesterte i gatene og ga utrykk for meningene sine på sosiale medier. Enkelte omtalte oss som et hylekor, som slapp altfor billig unna. De framstiller oss som en gjeng med latsabber, som vil jobbe så lite med skole som mulig. Det er langt i fra sannheten. Først og fremst hadde vi mange store hull i lærerplanen, som vi ikke hadde rukket å tette før en eksamen. Dét var grunn nok til å avlyse eksamen. Men det jeg tenker mest på er de økte ulikhetene som ville oppstått mellom elevene i Norge, hvis eksamen hadde blitt avholdt i år. Vi som bor i Oslo har hatt veldig mye mer hjemmeskole enn de som bor i andre steder i landet. En eksamen i år hadde også bidratt til å skape større sosiale ulikheter. Motivert elever med ressurssterke familier har hatt et godt grunnlag for å jobbe med hjemmeskole. Andre elever er helt avhengig av å få være fysisk til stede på skolen, og å kunne få fysisk hjelp fra en lærer.

Eksamen er ut

Samtidig som samfunnet utvikler seg raskere enn noen gang før, er fortsatt eksamen en 1000 år gammel vurderingsform, som ingen har turt å gjøre noe med. Alt man oppnår med eksamen i dag, er et tall som sier hva du kan bli og hva du ikke kan bli. Man bruker gjerne altfor mye tid på eksamensforberedelser – tid som kunne blitt brukt på mer verdifull undervisning. Derfor trenger vi en sluttvurdering som er med på å bedre læreprosessen, ikke en som svekker den. Det er mange gode alternativer til eksamen. Mappevurdering er et godt eksempel på et alternativ til eksamen. I en mappevurdering blir man ikke vurdert på grunnlag av et enkeltstående arbeide, men på grunnlag av flere arbeider som vurderes samlet over tid.

Jeg håper politikerne bruker erfaringene fra de siste tre årene til å se hvorfor eksamen langt i fra er gunstig. Vi har blitt tvunget til å tenke nytt, og dette er en gylden anledning til å gjøre noe med sluttvurderingsformen vi har på ungdomskoler og videregående skoler i dag.

Ett svar til “Nei til eksamen i år, neste år og i all fremtid”

HVORFOR MÅ VI HA EKSAMEN?! DERE HAR IKKE NOE GOD NOK GRUNN!!! Fack eksamen og fack dette. Hvorfor skal vi ha eksamen? Seriøst, hva lærer vi av det?! Og hva faen er nyttig med det?. Det skaper bare press og negativitet. 07 SKAL IKKE HA EKSAMEN! Punktum.

Legg inn en kommentar