Kategorier
Elvebakkennytt På bakka

Diskvalifisert for å ha tjent for mye

”Det er på en måte en seier for oss”

Tekst: Henrique Oliveira-Jacobsen 2STA  og Andrej Joka 2STC

Hvem er vi?

Exoryxi UB er en ungdomsbedrift fra Elvebakken videregående skole. Vi består Lukas Hay, Andrej Joka, Fredrik Manum, Jørgen Jordfald, Øyvind Offerdal og Henrique Oliveira-Jacobsen, alle fra 2. klasse på studiespesialiserende. Ungdomsbedriften ble startet gjennom faget Entreprenørskap og bedriftsutvikling, og en del av opplegget i faget er å være med i ‘pitchekonkurranser’. Da vi den 20. oktober ble med i en slik konkurranse på Sentralen i Oslo, gikk ikke alt helt som planlagt.

Hva gjør Exoryxi egentlig?

Exoryxi er gresk og blir på engelsk oversatt til mining. Det er akkurat dette vår ungdomsbedrift driver med, mer spesifikt mining av kryptovaluta. Vi har også planer om å stifte AS, siden vi tjener for mye i forhold til det som er “lovlig” innenfor ungt entreprenørskap sine retningslinjer. Derfor har vi laget et strengt skille mellom AS og UB. AS-et vårt skal mine for kunder, samt selge rigger. UB-en skal tilby kurs og konsulenttjenester i forbindelse med mining.

«Langt utenfor UBs rammer»

Det var ordene til Henriette Ranum, som er rådgiver for Ungt Entreprenørskap i Oslo. Hun kom opp på scenen rett etter pitchen vår og opplyste hele salen om at vi hadde brutt reglene. Pitchekonkurransen på Sentralen endte altså ikke helt som vi ønsket. Ungdomsbedriften vår ble nemlig diskvalifisert for å ha planlagt omsetning for mer enn 140 000 kr. Exoryxi har det siste året igangsatt mulige salg for over 191 000 kr, og dommerne fra Ungt Entreprenørskap hadde dermed ikke noe annet valg enn å diskvalifisere oss fra konkurransen. Dette var en stor nedtur, ettersom at både vi og læreren vår Kjetill Gunnarson hadde stor tro på seier i pitchekonkurransen.

Det er på en måte en seier for oss, sier CEO Lukas Hay.

Vi er selvfølgelig lei oss for å ikke få den seieren, men vi kan ikke være lei oss for å ha omsatt for mye penger, legger han til med et lurt smil.

CEO Lukas Hay.

Skal prøve seg på nytt

At vi ble diskvalifisert første gang får oss ikke til å miste motet, og allerede om noen uker skal Exoryxi UB være med i en ny pitchekonkurranse på Sentralen. Til da vil skillet mellom AS og UB være tydelig, og vi skal gjøre alt vi kan for at dommerne ikke har muligheten til å diskvalifisere oss igjen.

Guttene fra Exoryxi på pitchekonkurranse 20. Oktober 2021

Legg inn en kommentar