Kategorier
Fem på bakka På bakka

Fem på Bakka: Statsminister for en dag

Denne saken ble skrevet før Stortingsvalget høsten 2021.

Det nærmer seg Stortingsvalg og dermed også skolevalg her på Bakka. Hva opptar egentlig Bakkafolket om dagen, og hva ville de gjort dersom de hadde fått muligheten til å være statsminister for en dag?

Tekst og foto: Frida Skirbekk

Nor Erik, 1MKSB

-Jeg ville tatt imot flere flyktninger fra Moria-leiren, fordi jeg syns de tok inn for få. Jeg hadde legalisert weed som faen også. Jeg syns ikke at staten skal kontrollere om folk medisinerer seg på weed, når man får lov til å gjøre det med alkohol. Jeg tenker det hadde vært bra profit også, altså at staten hadde tjent penger på det. Og når de fleste, eller i hvert fall ganske mange, røyker weed, hvorfor ikke avkriminalisere det, da?  Det blir sett på som veldig ille av de eldre, men i vår generasjon er det jo ganske vanlig, så jeg ville bare legalisert det.

Nor Erik, 1MKSB

Emilie Boge, 2MKSA

-Da tror jeg faktisk at jeg hadde gitt Norge masse sånn gluten-piller, sånn at jeg kan slutte å ha cøliaki. Også hadde jeg, jeg vet ikke, jeg har lyst til å hjelpe folk. Å nei! Om jeg hadde vært statsminister, hadde jeg åpenbart stoppet oljen og satt vindmøller i havet! Kanskje ikke stoppe med oljeboringen helt ennå, men kanskje femti prosent I DAG. Politikerne sier hele tiden at de trenger ti år for å ta ned oljeboringen til femti prosent, men det gir ikke mening. Vi kan gjøre det på én dag.

Emilie Boge, 2MKSA

Anne Aalstad-Dyrland, 3STD

-Jeg ville gjort all prevensjon gratis. En ting jeg også har tenkt på, er at det burde være en skolereform eller utdanningsreform, der hvor det ikke lenger er viktigst med høye karakterer, men høye karakterer i kombinasjon med praktisk og frivillig arbeid for å komme inn på forskjellige studier. Det mener jeg er veldig, veldig viktig, så det hadde jeg innført. Og gratis tamponger og bind på alle skoler! Det burde vi i hvert fall ta opp med Elevrådet.

Anne Aalstad-Dyrland, 3STD

Sofie Urmo Harstad, 3KDAA

-Jeg tror jeg ville gjort det billigere å ta kollektivt. Det er kanskje ikke bare-bare det, men det tror jeg at jeg ville gjort. Også hadde jeg startet med gratis varmmat på skolen. Det er også viktig, syns jeg. Det er sikkert mange flere viktige ting, men jeg føler på en måte at i hvert fall kollektivt fikser en del med biltrafikk og sånn. Mer rekker jeg kanskje ikke å gjøre på én dag.

Sofie Urmo Harstad, 3KDAA

Thivihaan Sriranganathan, 3STD

-Jeg hadde økt CO2-avgiften kraftig, spesielt for bensin og diesel, men også for ferger og flybensin. Hvorfor? På grunn av miljøet. Fordi politikerne nå for tiden ikke ser på de langsiktige konsekvensene like mye som oss. Jeg hadde også redusert skatt på bedrifter og investeringsmuligheter, og aksjer for eksempel, for å motvirke at ideer unge har, blir stoppet av disse skattene. Jeg hadde også gjort den kollektive transporten bedre, ved å utvide tilbudet til å gå lengre og bredere, og ikke minst gjøre det billigere. Da vil flere folk benytte seg av den. Til slutt ville jeg ha redusert el-bilavgiften.

Thivihaan Sriranganathan, 3STD

Legg inn en kommentar