Kategorier
På bakka Samfunn Samfunn og Debatt

-Regjeringen ga faen i oss

Tekst og foto: Andrea Holm Tanderø

Over 120 bakkaelever har blitt smittet med korona så langt i høst. Oda Mettenes (17) er en av de som fortsatt sliter med ettervirkningene.

–       Jeg føler at regjeringen ga litt faen i hva som skjedde med oss. De sier at vi ikke har noen ettervirkninger og ikke blir spesielt syke, men nå sitter jeg her og ikke kan huske noen av folkene som jeg har møtt på skolen, sier Oda.

To uker etter skolen startet fikk hun påvist korona, men ble ikke spesielt syk. Hun merket ikke før senere at hun hadde fått en av de uvanlige bivirkningene av korona, nemlig hukommelsestap. Et par dager etter hun var tilbake på skolen oppdaget Oda at noe var galt. Alt av frister og innleveringer ble glemt, og plutselig husket hun ikke lenger hva hun hadde gjort i deler av sommerferien. En matteprøve hvor hun ikke husket programmet hun jobbet med ble en oppvekker for henne.

-Jeg trodde først at jeg innbilte meg det. «Det her er jo din greie, hvorfor får du det ikke til?» tenkte jeg. Da noen andre sa de hadde de samme problemene skjønte jeg at det ikke bare var jeg som hadde det, forteller hun.

Flere uker etter at hun har blitt frisk sliter hun fortsatt med hukommelsestap, dette opplever hun som skremmende.

-Jeg synes fortsatt det er veldig skummelt. Hver dag oppdager jeg noe nytt som jeg har glemt. Det er en veldig rar følelse.

Skoleåret startet med smittebølge

Etter to lange år med restriksjoner skulle endelig skolene åpnes opp igjen, restriksjonene var borte, og alt var tilsynelatende som før. Men sånn ble det ikke. En smittebølge med over 120 smittede på Elvebakken ble det første mange i første og andre klasse møtte på etter fire smittefrie dager på skolen etter sommerferien. På landsbasis økte smitten i deres aldersgruppe mer enn noen gang før. På elvebakken ble noen linjer hardere rammet enn andre. På de kreative linjene, Medier og Kommunikasjon (MK) og Kunst Design og Arkitektur (KDA) ble flere elever smittet over en kort periode, men i klasserommet foregikk alt som normalt med litt færre elever enn vanlig.

-Det var veldig mange smittede i en periode etter skolen. Da jeg fikk korona, var det 15 av 32 stykker igjen i klasserommet, forteller Joachim Nygaard Jernberg (17).

Syk etter tre uker: Tre uker etter sommerferien fikk Joachim korona. Han har slitt lenge med virkningene etterpå.

Joachim ble syk den tredje uken etter sommerferien. Han forteller selv at han ikke var overrasket da han fikk påvist korona.  

-Jeg så den komme egentlig. På grunn av at det så og si ikke var noen tiltak og alle rundt meg ble jeg smittet var jeg egentlig ganske klar for å bli smittet selv, forventet det egentlig

Ettersmak av oppkast og omgangssyken

For bakkaelevene Julie Christie Uchermann (16) og Joachim kom ikke den positive koronatesten som et sjokk, med flere venner og klassekamerater som hadde blitt syke i dagene før. Men ettervirkningene av sykdommen var de ikke like forberedt på. Joachim fikk erfare at selv de vanligste ettervirkningene kan være overraskende ubehagelig.

-Jeg mistet luktesans, og så smakte alt helt annerledes, som for eksempel at yoghurt har en ettersmak av oppkast. Det var veldig rart.

Julie har ikke kjent på de verste ettervirkningene, men en av dem gjorde veien tilbake til skolen litt ekstra lang.

-Jeg fikk omgangssyke og har vært veldig sliten. Da var det sånn at jeg kunne gå en kort tur og være helt død etterpå.

Uheldig start: Julie fikk både korona og omgangssyken på en gang i starten av skoleåret.

Både Julie og Joachim har kjent på å være slappe og slitne i kroppen, men for Joachim var det å kjenne igjen sin egen kropp som ble den største utfordringen.

-Selv en uke etter jeg kom tilbake så kjente jeg ikke kroppen helt igjen. Av og til kunne jeg trene som normalt og så sa kroppen min sånn: «Nå greier jeg ikke puste», sier han spøkefullt.

Immune

Selv med sterke bivirkninger er det viktig å huske å se de positive sidene også. For Oda har dette vært noe som har gjort det lettere å komme tilbake til samfunnet igjen.

-Det er fint å være immun nå, selv om jeg sliter litt etterpå. Det er en veldig fin følelse. Jeg får lyst til å si det på bussen til de jeg setter meg ved siden av, sånn: «Bare slapp av liksom. Jeg er immun.» Det er noen fordeler med å ha korona. Med vaksine i tillegg føler jeg meg helt udødelig. Jeg har aldri følt meg så udødelig som første dag etter isolasjon, avslutter hun

Legg inn en kommentar