Kategorier
På bakka Samfunn Samfunn Samfunn og Debatt

Vega Scene og Vega Ung- Hvem er de?

På dagen opptrer den store røde klossen beskjedent og usynlig, men på vei hjem derimot, lyser vår nærmeste nabo opp resten av gata med store hvite lys. Hos Vega scene kan du se både film og teaterforestillinger, men visste du at de også tilbyr klubb for unge?

Tekst: Kaja Rossland Dahlen

Vega scene er en kvalitetskino, en såkalt art cinema, og et lite storbyteater som ifølge nettsiden deres «løfter fram aktuelle filmer og ny dramatikk». Kinoen er laget etter modell av det som finnes i alle europeiske storbyer, men fordi det er en art cinema, vises ikke de mest kommersielle filmene her.

-Vi plukker filmer som ofte kommer fra andre land enn USA, men vi viser også mye god amerikansk independent film. Så vi henvender oss nok til de som er litt mer enn alminnelig filminteresserte, forteller Unnur Sande, sjef på Vega.

Mer enn bare film.

Annet enn kino tilbyr Vega både teater og utleiearrangementer. Det blir satt opp cirka 2-3 forestillinger i året, i tillegg kan andre teatergrupper komme på besøk og holde gjestespill.

-Vårt teater fokuserer på ny dramatikk, altså ikke Ibsen og Shakespare. Alle tekstene skal være nyskrevet. På arrangementdelen kan folk leie seg inn. Vi har blant annet hatt en del boklanseringer, konserter og utstillinger. 

I fjor ble det arrangert en avgangsutstilling på Vega for tredjeklassingene på KDA. Vega og bakka holder god kontakt gjennom «VELV»-møter der det diskuteres eventuelle samarbeid i hensikt om å styrke båndet mellom dem. Unnur forteller at det faktisk var Elvebakken-elever som sto for mye av interiøret da bygget ble innredet før åpning.

-De lagde interiørforslag, det var også de som valgte at huset skulle være rødt. Det var altså et veldig tett samarbeid. Nå dreier det seg mest om at elever kommer og ser film, men vi har dialog som vi absolutt skal styrke når koronaen er over.

12. Mars- Norge stenger ned

12. Mars skulle det arrangeres en stor festpremiere på en svensk film. Det gikk bra på Vega, det hadde blitt et populært kulturhus. Samtidig var smittetallene på vei opp, og etter en pressekonferanse med regjeringen ble det klart at alle kulturarrangementer måtte avlyses.

-Da satt vi oss nede i foajeen og bestemte oss for at nå får vi ta oss en øl. Vi så jo at det gikk masse folk ute på gata med doruller over skulderen, det var veldig morsomt. Det var den dagen.

Heldigvis tok det ikke særlig lang tid å stable på beina igjen. Unnur forteller at det er noe som er fint med å drive et lite hus som Vega, det tar ikke lang tid å sette sammen et nytt program.

-I begynnelsen av mai så dro vi i gang med vanlig program, da var problemet bare at det ikke fantes nye filmer. Så effekten av dette er ikke over i det hele tatt. Men vi gjør altså stort sett det samme som før, bare med hvert tredje sete.

Hvordan oppsto Vega?

Vega scene åpnet og hadde sin første visning sent i 2018. Men, ifølge Unnur ligger det en lang prosess bak prosjektet. 

-Konseptet er inspirert av tyske kinoer etter en tur til Berlin. Der fikk man muligheten til å mingle med andre både før og etter filmvisning i bar og kafé. Jeg skjønte umiddelbart at vi trengte et sånt sted i Oslo også!

Likevel skulle det ikke være lett å starte sted i Oslo. På den tiden var nemlig alle kinoer eid av Oslo kommune. Men, i 2017 solgte kommunen ut alle kinoer til et Egmont, et dansk selskap.

På det tidspunktet skjønte jeg at vi måtte begynne å jobbe for å redde den smalere filmen.

-Da fikk vi et privat monopol i Oslo. På det tidspunktet skjønte jeg at vi måtte begynne å jobbe for å redde den smalere filmen. Jeg startet å arbeide politisk sammen med art house og film fra sør-festivalen. Senere traff jeg på to teaterjenter som synes vi manglet uavhengig scene for ny dramatikk i Oslo. 

Unnur og teaterjentene gikk ned til rådhuset og tok en prat med byråden. Han oppfordret dem til å slå seg sammen og prøve å finne en passende tomt i Oslo.

-Da falt jo øynene på den her, da. En stor parkeringsplass med fin røykeplass.

Foto: Marte Gjærde

Vega ung: film, dramaturgi og formidling for unge.

På Elvebakken har nok mange hørt om Vega Ung. Det er, nokså selvforklarende, et ungdomsprogram for film- og teaterinteresserte på Vega. De er delt inn i to grupper: Vega ung Film, og Vega ung Teater.

-Vega ung film kommer en gang i uken og kuraterer sin egen film-klubb. De har dramaturgiske gjennomganger og lærer seg alt rundt film og formidling. Vega ung teater jobber med å lære seg teater og dramaturgi, i tillegg til at de produserer egne oppsetninger.

Eira Rønneberg Oledal og Synne Nederhoed går KDA på bakka og er begge engasjerte deltakere på Vega Ung Teater. De møtes hver torsdag og setter opp forestillinger sammen med resten av gruppa.

-På Vega finnes det en profesjonell teatergruppe, vi setter opp mange av de samme stykkene som dem. Vi får jobbe med veldig mange flinke folk, da får man muligheter man ikke ville fått på andre steder. Det er veldig gøy.

For å melde seg inn i Vega Ung må man være fylt 16 år. Likevel er aldersspennet stort, og man trenger ikke erfaring for å bli med, forteller Eira.

Det er et trygt og innbydende miljø.

-På VUT (Vega ung teater) finner man veldig mange forskjellige mennesker. Det er et trygt og innbydende miljø. Vi har drevet litt med dans og teater før vi startet, men det er også mange som begynte for et år siden, kun fordi det virket gøy.

Når teatergruppa møtes følger de en oppsatt plan. I noen perioder holder de på med store teaterprosjekter, andre ganger øver de på framføringer og dramaturgi.

-Hvis vi først begynner å jobbe med et stykke så gjør vi gjerne det ganske lenge. Da øver vi med manus og musikk. Andre ganger kan vi ha pauser der vi får besøk av profesjonelle folk som holder workshops. Vi har hatt en del prosjekter med Den Unge Scene (DUS) og andre grupper, for eksempel ung tekst. De skriver manus også setter vi opp stykkene. 

Hva skjer hos Vega ung i fremtiden?

Framover skal Vega ung Teater, i regi av Den Norske Scene, konkurrere om å få spille på Det Norske Teateret. I tillegg begynner de på et nytt prosjekt, «Vi i Hausmannsgate».

-DUS har sendt oss forskjellig manus som vi har lest gjennom, nå har vi bestemt oss for et stykke vi skal sette opp! Da deltar vi i en konkurranse der de som setter opp den beste forestillingen skal få lov til å spille på det norske teateret. I tillegg har vi et nytt prosjekt nå som heter «Vi i Hausmannsgate». Det er et stort prosjekt som kommer til å vare over lang tid. Det skal handle om historien til Hausmannsgate. Det er nå i november, så vi begynner med det rett etter vi er ferdige med «eggs and bakey». Det skjer altså nye ting hele tiden, det er veldig veldig gøy.

Mer enn manus og replikker

Ifølge Synne er Vega Ung en sosial og lærerik arena der deltakerne får utforske hva de vil gjøre i fremtiden. Hun oppfordrer alle som er interesserte i film og teater til å melde seg inn.

-Det er veldig mange som tenker på teater som én ting, at man står og leser replikker og sånt. Vega Ung er også et sted hvor man møtes og blir kjent med andre. Man får masse ny erfaring og det er en god måte å steppe ut av komfortsonen på. I tillegg lærer man mye om seg selv og hva man vil gjøre videre.

Foto: Kaja Rossland Dahlen

Både Synne og Eira er fornøyd med lærerne som driver prosjektet. Elevene får bidra i hele prosessen rundt et stykke, og alle får muligheten til å komme med innspill.

-Alle som er og har vært med på å lage gruppa er veldig engasjerte, de tar oss veldig seriøst. Lærerne brenner for det vi driver med og de gir oss veldig mye rom for å kunne komme med innspill når det gjelder oppsetninger og manus. Man er med i hele prosessen. Vi endrer på ting hele tiden, resultatet er ofte helt annerledes fra utgangspunktet vi startet med. Det er kjempegøy. Jeg anbefaler virkelig alle som er interessert i film eller teater til å melde seg inn i Vega Ung Film eller Vega Ung Teater.

Legg inn en kommentar