Kategorier
Elvebakkennytt På bakka

Vinner av skrivekonkurranse vg. 2

I uke 9 arrangerte Elvebakken en kreativ skrivekonkurranse hvor nesten alle i vg. 2 deltok.

En jury bestående av Are Berntzen Landfald (3KDAB), Ingeborg Øvreeide (3STE ), Ingeborg Urke Myklebust og Egil Eidheim Elseth har hatt gleden av å lese, diskutere og vurdere alle finalebidragene til årets skrivekonkurranse, og de har etter gode diskusjoner kommet fram til en premiepall. Vinnerne ble annonsert på ELVEBAKKEN NOE MER rommet på Teams.

Her er juryens vurdering og begrunnelse:

“Oliwia Laskowska, 2STC, er plukket ut som vinner av årets skrivekonkurranse på vg2. Det er en modig forfatter som skriver en tidvis vanskelig tekst å forstå, men som likevel fanger leserens interesse fra første stund. Mystikken som hviler over teksten gjør den spennende, og tvinger leseren til å tenke selv. Røyken som et bilde på Roussaus sitat «Alt er godt fra Skaperens hender, alt forderves under menneskenes hender», er glitrende og originalt. Teksten skilder menneskets ødeleggelsesevne, hvor man likevel håper «gud så det gode og snudde seg da du kasta tyggisen på bakken.» Det er en kreativ, tankevekkende og modig tekst, som juryen mener fortjener førsteplassen. Gratulerer Oliwia Laskowska, 2STC!”

Her er Oliwia sin tekst:

En novelle av Oliwia Laskowska

Displayet lyser opp og en melding fra mamma dukker opp. Hun glemmer ofte at jeg har vært hos henne rett etter besøket. Hun ringer meg, og jeg lar det ringe helt til hun sender melding:

Vær alltid glade,

Be uavbrutt

Takk Gud under alle forhold!

For dette er Guds vilje med dere i Kristus Jesus.

Dere har tatt imot Kristus Jesus som Herre. Lev da i ham, vær rotfestet i ham, bygd på ham! Hold fast ved den tro dere er opplært i, med overstrømmende takk til Gud!

Røyken siver inn i lungene og legger igjen en skarp smak i ganen. Det rene oksygenet blander seg med røyken på vei ut i den kalde lufta. På en måte så lukter ikke røyk noe vondt når du er vant til det, men du kan allikevel se for deg at det lukter vondt. Det er en såpass sterk lukt at hjernen husker den lenge etterpå. Alle kan liksom grave den opp fra hukommelsen. Nikotin var en gang bare en plante som chilla i skogen helt til en franskmann måtte plukke den opp fra sitt lille hjem og røyke den. Den mannen er årsaken til dødsfall til millioner av mennesker, inkludert meg. Ingen røykere er dumme nok til å tro at det kommer til å gå bra med dem og da er det kanskje ikke forsvarlig å klandre en franskmann. For det var jeg som tente den uskyldige sigaretten selv om han plukket opp planten. I så fall er det Adam og Eva sin feil. For alt starta med mennesket. Alt er godt fra Skaperens hender, alt forderves under menneskenes hender. Det sa Rousseau. Jeg vet ikke om Rousseau trodde på Allah eller Jahve, men han trodde i hvert fall på menneskets evne til å ødelegge for alt og alle. Ozonlaget lager ikke seg selv og barn vokser opp til å bli mordere. I det moren skriker sitt siste skrik, fødes en blank tavle, og både hun og alle andre kan ta tak i tusjen og begynne å tegne. Så vi går rundt fra fødsel og håper på at de vi møter ikke skribler over hele tavla. Tacokveld etter tacokveld. Pils etter pils. Vi spiser kjøttet, kaster boksen i busken og konkluderer med at vi er gode mennesker hvis vi ikke dirkete snakket ned på noen den dagen. For vi har laget vårt eget næringsnett, bestående av penger, sosiale medier, narkotika og søppel. Cirka 13 timer daglig beveger vi oss langs linjene i næringsnettet, men legger oss med håp om at Gud så det gode og snudde seg da du kasta tyggisen på bakken. Kanskje han faktisk er der? Kanskje han ser på? Vi fortsetter turen neste morgen.

Legg inn en kommentar