Kategorier
Ukategorisert

Åpen dag bak lukkede dører

På den ene siden av skjermen sitter slitne 10. klassinger med sine innpåslitne foreldre, på den andre arrangerer Elvebakken en digital versjon av «årets beste fest».

Tekst: Marley Wendt Foto: Matias Straume Mørland

Etter noen lange måneder med rødt nivå og halvtomme korridorer pryder et tjuetalls elever med Elvebakken t-skjorter den halvfulle kantina på Elvebakken VGS. Bordene er likevel plassert med meteravstand, datamaskinene er oppe og åpen dag har startet. Det eneste som overdøver tastingen fra elevenes tastaturer er dagens slagord «alt er mulig». Spørsmål fra potensielle badelaget-medlemmer, revyskuespillere og elevrådsrepresentanter tikker inn på skjermene, og nåværende elever sitter med svarene på hvordan hverdagen på Elvebakken egentlig er.

STINE: Hei! Går det an å ta spansk som fremmedspråk

GUIDE: Hei hei! Du kan ta spansk på alle nivåer på Elvebakken.

STINE: Takk, hvordan er fest-miljøet?

GUIDE: Festmiljøet er akkurat slik du ønsker. Det er miljø for å feste og miljø for å ikke feste, og selvfølgelig begge deler.

STINE: Ok. Jeg vil søke KDA, men har forsert engelsk. Er det mulig?

GUIDE: Alt er mulig

Guidene til åpen dag sitter klare foran tastaturet. Foto: Elvebakken sin hjemmeside

For alt er mulig på Elvebakken – selv å arrangere åpen dag midt i en pandemi. Medier- og kommunikasjons-elevene Jenny Fjelberg Lunde og Julie Hovland er bare noen av de engasjerte elevene som skal verve 10. klasse elever til å støtte saken de brenner for: nemlig Elvebakken. Etter å ha hjulpet til som guider på fjorårets åpen dag, ville de kjenne litt på den samme stemningen en ellers grå januar-dag året etter.

-Til forskjell fra i fjor er det mye lettere å svare på spørsmålene når arrangementet er på chat, kanskje fordi terskelen for å spørre om ting er lavere. Det er jo noe helt annet når 10. klassingene ikke er her fysisk. Men blant de som jobber her, er stemningen fortsatt til stede, forteller Jenny.

Årets beste fest

Noen timer tidligere, før Jenny og Julie svarer på spørsmål fra mulige nykommere og lukten av lapskaus som elevene har fått som lunsj har satt seg i kantina, er første og siste gjennomgang før årets «digitale åpen dag-show» på vei til å begynne. For selv om 05-kullet mangler, er festens generalprøve minst like viktig. Adressen er Vestre Elvebakke 3. Invitasjonen er en grønn t-skjorte. 2-3 års skolegang er vorsspillet. Til tross for at bare halvparten av plassene i auditoriet er i bruk, fyller nervøsiteten til elevene de tomme setene. En gruppe med elever blir igjen etter skoletid: for det er ingen som vil gå glipp av åpen dag. Hensikten med showet er å formidle Elvebakken-stemningen, selv gjennom en skjerm. Dans, sang og representanter fra alle av Elvebakkens linjer er på agendaen.  

Under diskokulen på scenen finner man dansere som har lånt fedre sine skjorter, sangere i paljettkjoler og gitarister i lakkerte pensko. Blomster til verten, Elvebakken, er tatt hånd om av frisør, blomst, interiør og eksponeringsdesigns-linja som skolen tilbyr. Midt i kaoset gir Espen Kvark Kvernbergh streng beskjed til rektor Camilla Leirvik og assisterende rektor Espen Rueness om hvordan kveldens show skal bli. Årets beste fest er endelig her, og revy-bandets interlude av Benny Goodman fyller rommet.

Sangere, dansere og band som gjør sin versjon av Kylie Minogue “Magic” for å formidle Elvebakken-magien. Foto: Matias Straume Mørland

Bandets gitarist, Emil Garcia-godos Wiig, gleder seg til å vise 05-kullet hva de har forberedt den siste tiden.

-Jeg er stolt av bandet mitt, men mest av alt stolt av å være omgitt med så mange som engasjerer seg for å få inn et nytt kull i kulturen på Elvebakken.

For alle som bidrar på åpen dag er målet å få så mange som mulig til å delta på den daglige «festen» om Elvebakken arrangerer. Flere av guidene håper at de kan være grunnen til at en eller annen kjenner «Ja! Dette her er skolen for meg!».

En digital presentasjon av Elvebakken

Like etter at revyensemblet har danset til «Magic» av Kylie Monique og Espen Kvark Kvernberghs tårer har begynt å trille av Elvebakken-entusiasme, løper Espen Rueness, assisterende rektor, mellom byggets etasjer for å sjekke at alt er i orden. Han savner å ha 2000 gjester på skolen, men er likevel fornøyd med årets innsats i å skape en god dag for både elever, lærere og ledelsen på skolen.  

Espen Rueness Foto: Elvebakken sin hjemmeside

-Vi kommer nær hverandre når vi skaper noe sammen. Det har vært viktig å omstille seg slik at vi klarer å formidle den stemningen og lidenskapen som vi har for det vi driver med. I Elvebakken kultur-skole tradisjon så skal det jo innebære musikk, dans og moro. Målet vårt med denne dagen er jo å vise frem et mangfold. Elvebakken skal passe for alle, ellers så har vi mislyktes.

Fin kveld allikevel

Når showet streames direkte utpå kvelden, går alt etter planen. Over tusen personer følger med på strømmingen av Elvebakkens digitale åpne dag. Når kvelden er over, har det kommet inn hundrevis av spørsmål fra 10. klassinger i Oslo. Ansgar Lie Jordheim er en av danserne på scenen som hadde forberedt seg lenge til dette showet for 05-kullet. Han er fornøyd og sliten etter en lang dag.

– Elvebakken klarer alt. Med så mange flinke folk både foran og bak kamera så ble den direktesendte åpen dagen skikkelig bra! Vi fikk vist de fantastiske tingene som Elvebakken har å by på, og nok en gang vist at korona ikke kan stoppe oss.  

Et par uker etter har søknadsfristen til videregående utdanning gått ut, og på nettsiden til Elvebakken takker ledelsen for en digital åpen dag som ble arrangert 19. januar:

-Det er ikke det samme. Det er ikke det. At vi ikke kan møtes alle sammen. Snakke sammen. Få omvisning på skolen. Oppleve stemningen og få se hva som skjer. Men det ble en fin kveld allikevel.

Til neste år er det kanskje en 1. klassing som deltok på årets åpen dag som kan svare selvsikkert på hvilke elevlag vi har her på Elvebakken, men forhåpentligvis blir det ikke bak lukkede dører da.

Legg inn en kommentar