Kategorier
Kultur Meninger Samfunn Samfunn Samfunn og Debatt

Er det hårløse idealet ideelt?

– Det har tatt meg mange år å bli komfortabel med det på ekte, selv den dag i dag, selv om jeg ikke har shavet på 6 år så finnes det dager hvor jeg bare ikke orker det. Det er ikke det at jeg ikke synes at det ørmindre sexy plutselig, men jeg bare orker ikke den kampen, sier Emma June.
Fotograf: Pernille Sanden

Skrevet av Pernille Sanden

Det er vinter, og mange slutter da å shave. Emma June (25 år) mener at jenter burde slutte å barbere seg året rundt, og har ikke eid noe form for hårfjerningsutstyr siden hun var 19.  

Barbering er alltid problematisk, fordi det er så utrolig urettferdig, sier Emma June.  

Emma June forteller at hun startet å barbere seg i en veldig ung alder. Hun gikk bare tredje klasse på barneskolen da hun barberte seg for første gang.  

– Jeg fikk hår veldig tidlig og begynte å shave fordi medelever pekte på det i gymmen. Det ble sett på som ekkelt når du var jente å ha hår. 

Hårvekst er en naturlig del av puberteten. Man får hår på steder man ikke har hatt hårvekst før, som under armene og på underlivet. Hvor mye og når varierer fra person til person, men felles er at alle får økt hårvekst i puberteten (ung.no). De fleste jenter viser interesse i å barbere leggene sine når de kommer i puberteneten. Jenter kan få lyst eller føle en trang til å barbere fordi vennene deres gjør det, har sett det på TV eller fordi de blir mobbet (supersavvyme.co.uk).  

Emma June synes at det burde normaliseres at alle mennesker har hår på kroppen. Hun skulle ønske det var noe vi snakket mye mer om. Selv noen få snakker om og fremmer det, er det ofte de jentene som tilhører den utsende gruppen som har det lettere.  

– Det er krevende å være seg selv, å være et godt menneske og stå imot kraften til alle andre på en måte. Jeg vil ikke at man skal tro at det ikke er slik fordi det er det. Jeg blir usikker når jeg går på Sørenga liksom, sier Emma June.
Fotograf: Emma June

Om du gjør det for trendens skyld handler det ikke om selvverdet  

Hun synes også at vi må ta ansvar for at det å gro ut kroppshåret ikke bare skal bli til en ny trend. Det skal ikke handle om det er kult eller pent.  Vi er mennesker, vi har hår på kroppen, det er en grunn til at det er der.  

Du kan selvfølgelig style og farge det hvis du vil, men det er ikke det som skal være hoved greia. Du skal ikke gjøre det for å være kul, for da handler det ikke om tryggheten inni deg. Det handler ikke om selvverdet, mener Emma June.  

Mange jenter kan si: “Jeg vil være sterk og feminin. Jeg liker det feminine. Det er det jeg finner ro og styrke i.” Men Emma June mener at femininitet ikke har noe med hår å gjøre. 

Femininitet er styrke, men er det er også hår. Feminitet er det å tørre å ha omsorg for deg selv.  Det å ikke barbere er å ha omsorg for deg selv. Å ta vare på selvverdet ditt, at ingen andre skal si til deg at du skal ta bort noe, er omsorg for deg selv. I den omsorgen for deg selv, blir du mer empatisk, du blir sterkere, du blir bedre. Du blir et bedre menneske. Det er som Ru Paul sier: du kan ikke elske andre, hvis du ikke elsker deg selv.  

-Ikke mer hygienisk å barbere seg  

Barbering blir sett på som noe pleiende og som å ta vare på seg selv. Hvis du ikke gjør det så forskjønner du deg selv og ditt eget utsende. Men er det egentlig slik?  

Det er ikke mer hygienisk å fjerne håret, men aksepteres generelt som mer «rent og pen», forteller Hudlegespesialist Patty Mantaka.   

De siste 10 årene i dermatologi har det blitt fokusert på betydning av hudens mikrobiomer, helt ufarlige bakterier som lever i huden og hårsekker. Disse har en beskyttende funksjon, de vil beskytte huden for infeksjoner og vil opprettholde en god balanse i huden. 

En forstyrret balanse i hudens og hårsekkens mikrobiomer vil øke sjansen for infeksjoner. Hårfjerning kan endre denne balansen,og dermed minske immunforsvaret i huden. Ved å barbere seg påføre man også mikrorift i huden som fører til småtraumer og henholdsvis en gyllende anledning for at mikroorganismer trenger inn i huden og trigger inflammasjon og infeksjoner, sier Mantaka.  

Dr. Patty Mantaka PhD MD 

Videre forteller hun at det er ikke er uvanlig at hyppig hårfjerning fører til betennelse i hårsekkene såkalt follikulitt (røde nupper) og det er noe som er både kosmetisk skjemmende men kan også være veldig ubehagelig. 

Om en barberer seg nedentil er man mer utsatt for å bli infisert av bakterier og vil da ha større sjanse for å få for eksempel HPV-infeksjoner. I en studie i BMJ`s Sexually Transmitted Infections utført i 2016 fant at mollusker og HPV-infeksjoner muligens sprer seg raskere på grunn av populariteten rundt intimbarbering. Disse infeksjonen kan spres under ubeskyttet sex, i kontakt med infisert hud eller slimhinne, og når en kommer i kontakt med kontaminerte gjenstander som en barberhøvel.  

Hvis man barberer bort alt håret på kjønnsorganet, forsvinner beskyttelsen. Det blir fortere klamt og fuktig, og et slikt miljø vil også kunne øke sjanse for å få sopp.  Hudlege Ole Martin Rørdam fraråder kvinner som har lett for å få infeksjoner eller sopp i underlivet å intimbarbere i en artikkel i kk fra 2012. Han fraråder også personer med kjønnsvorter eller mollusker å intimbarbere seg, da det kan videreføre smitte. Dette har Emma June erfart:  

-Under perioden jeg startet å være seksuelt aktiv opplevde jeg veldig forskjell på hvor mange sopp infeksjoner du får med og uten hår. Hvis du har flere seksuelle partnere, og er hårete vil du få mindre soppinfeksjoner, enn hvis du ikke har hår. I tillegg til mindre friksjon og utslett og alt det greiene der da, forteller Emma June.  

Barbering er jævlig kjedelig og tidskrevende  

I tillegg til større sjanse for infeksjoner, nupper og sår, nevner Emma June også andre bivirkninger som går hånd i hånd med å fjerne hår.  

Tiden du bruker på det, det synes jeg er en veldig viktigfaktor. Det er så mange ting kvinner og jenter bruker tid på som gjør at vi har mindre tid i hverdagen rett og slett. Jeg synes at det var jævlig kjedelig liksom. I tillegg er det også økonomisk gunstig å ikke shave.  

I en britisk studie fra 2017 kom det fram at 49 prosent av oss hater ideen om å fjerne hår. En gjennomsnittlig kvinne bruker rundt 240 000 kr på å vokse bort uønsket hår i løpet av livet. Mens de som foretrekker hjemmebarbering bruker 68 000 kr og åtte uker av livet sitt på å barbere vekk kroppshår (harperbazaar.com).  

Da Emma June slutte å barbere seg, var det rett og slett et valg om ikke ha det vondt lengere. Hun innså at det var noe hun ikke gadd mer;  

Jeg startet å shave bikinilinja, i syvende eller åttende klasse for da begynte vi å rote. Men jeg stoppet med det veldig fort fordi jeg fikk byller. Da jeg kom på videregående, så barberte jeg ikke under armene og ikke på tissen. Leggene sluttet jeg å barbere da jeg var rundt 19. I starten så syntes jeg det var veldig vanskelig med leggene, fordi majoriteten barberte bena.  

Blir automatisk politisk  

Det politiske var ikke valget om å ikke barbere, det var et valg om å ikke ha det vondt. Det politiske ble vel da at jeg så at det var et valg, og at jeg valgte det som var mest vanskelig og utfordrende, sier Emma June.  

Kroppshår på kvinner blir ofte sett på som en radikal politisk erklæring, til tross for at man velger å la kroppshåret gro ut for helt andre grunner.

På 70-tallet ble kroppshår et kjennetegn på enkelte typer feminister. Kroppshår fortrengte ofte alt annet om personen og til og med i dag kan kroppshår bli tolket som en politisk kunngjøring. I 1999, da Julia Roberts gikk på rød løper med hår underarmene, vekket dette mange negative reaksjoner. Det ble tolket som en politisk handling, noe hun i ettertid har kommentert bare var en tilfeldighet. Hun hadde glemt å barbere seg og tenkte ikke over at hun skulle gå i ermeløskjole.

«Manscaping»  

Menn kan ha latt kroppshåret sitt være uberørt hele livet uten å noensinne fått kommentarer om at det er ekkelt. I løpet de siste årene har det blitt mer vanlig med «manscaping» – at menn fjerner eller steller sitt eget kroppshår. Dette har blitt spesielt vanlig blant unge gutter. Cosmopolitan utførte (2017) en undersøkelse med 4146 deltakere mellom 18 og 35. 69% av mennene som deltok trimmet busken sin, mens 17% barberte glattbarberte seg. 

Emma June tror at dette fenomenet først og fremst handler om at kapitaleieren vil tjene penger. Det globale barberhøvel markedet hadde en verdi på over 10.2 milliarder dollar i 2018 (grandviewresearch.com).  Hun mener at de har sett hvor lønnsomt det er å sette det presset på kvinner, og hvor stor hårfjerningsindustrien er blitt.  

Normen om at kvinner skal være hårløse, er en norm baster på undertrykkelse, mener Emma June. Nå begynner mennene å kjenne på det samme presset som kvinnene har følt på i mange tiår. 

Man vet jo det at, hvis man trykker ned andre eller hele tiden og presser noe over på andre som mannskulturen har gjort med kvinner da; «ikke hår, ikke hår, ikke hår!» Så blir de tilslutt påvirket av det selv, hvis de hører og sier at hår er ekkelt igjen og igjen. Så vil jeg tenke meg til at det plutselig går inn på menn også. «Er hår ekkelt? Ja, hår er ekkelt.», sier Emma June.  

Å være hårløs blir ofte sett på som et symbol på femininitetHomofile menn som definerer seg selv som feminine, kan føle et press på å måtte fjerne håret for å bli akseptert som feminin. 

Feminine homofile menn har også da har fått litt av det samme kulturelle presset som kvinner har. Det er jo ikke helt sammenlignbart, selvfølgelig. Det kulturelle presset på at hvis du er litt feminin, så må du faen meg gå helt ut på en måte, mener Emma June.  

Den intime situasjonen 

Selv om konseptet «manscaping» har blitt ganske populært, setter menn fremdeles større krav når det kommer til hvordan partners kjønnshår skal se ut.  

I undersøkelsen utført av Cosmopolitan ble deltakerne spurt om hvordan de foretrekker partnerens kjønnshår. Nesten halvparten av mennene svarte at de foretrekker at partneren sin er helt shavet. 40% av mennene svarte at de hadde spurt en romantisk partner om de kunne endre på kjønnshåret sitt, men bare 23% av kvinnene hadde gjort det samme.  

Emma June synes det er skikkelig ekkelt at folk skal ha noe å mene om andres kjønnshår. Hun mener at det er viktig at du faktisk tenker ordentlig over hva det menneske ber deg om. De sier faktisk er at deres preferanser på hvordan du ser ut, skal komme over ditt eventuelle velbehag. Dette mener Emma June er en veldig dårlig ting å ha i et forhold i utgangspunktet. Det kan ikke være en avgjørende faktor om du tar bort det naturlige håret eller ikke. 

Jeg synes ikke at noen bør føle at det skal være sånn. Hvis du får beskjed om noe sånt, spesielt av menn,LØP! Det er ikke bra, da har man ikke respekt i utgangspunktet, sier Emma June. 

Det kan være lett å si at man må droppe en partner som ber en om å shave, men i realiteten kan det være vanskelig å gjøre.  

Mange kan være tilbøyelig til å shave på fitta selv om de har hår under armene og sånn fordi du er så sårbar. I lukkede rom sammen med folk du liker, kan det være vanskeligere å stå i det. Mens ute kan du liksom ta den politiske og gi faen. Men så har du jo lyst til å få den bekreftelsen. Det er kanskje i den prosessen der at det er aller viktigst å stå på krava da. Virkelig kast dem ut. For hver gang du setter den grensen jo lettere, jo finere og jo chillere føles det inni deg.

Prøv, og så kan du eventuelt gå tilbake til å shave senere 

Emma June mener at hvis du som jente skal klare å ta valget om å fortsette fjerne hår eller ikke, uten å bli påvirket av det eksiterende hårløse idealet og normene rundt hår, må du prøve å legge barberhøvelen fra deg først.  

Emma Junes bestevenn, Julie (25 år) kommer med et siste innspill:  

Å bli glad i hårene sine er en veldig effektiv måte å bli glad kroppen uansett fasong. Hvis du klarer å bli komfortabel med hårene så får du så mange fordeler. Hår gir deg styrke, det gir deg varme, det bevarer huden på en mye bedre måte.  

Legg inn en kommentar