Kategorier
Mote Samfunn Samfunn Samfunn og Debatt

Mote – fra fast to slow

Tekst og foto: Anne Charlotte Bugge

Jenny Skavlan har blitt hele Norges talsperson for etisk mote. Hun mener det må skje noen ordentlig store endringer når det kommer til våre shoppingvaner. En som har mange gode tips til hvordan, er Marthe Cathinka Bugge (22).

– Det er veldig viktig å tenke på at tingene du kjøper, må være av god kvalitet. Ikke kjøp masseproduserte klær i dårlige stoffer. Kjøp heller fra merker du stoler på at lager klær som er ment for å vare. Da kan du ha god samvittighet og vite at du ikke er med på å støtte de dårlige arbeidsforholdene og massive miljøutslippene i moteindustrien, sier Marthe. 

Marthe liker å kalle garderoben sin «rullerende». Når hun først kjøper klær, kjøper hun vintage eller brukt fra kjente merkevarer. Når hun etterhvert går lei, kan hun selge klærne videre igjen for like mye som hun kjøpte de for, og så bruke pengene på å kjøpe noe annet. Dette gjør at klesbudsjettet hennes holder seg relativt lavt.

– Start med kjernen; vit hva som kler deg og hva du føler deg vel i, både når det gjelder farger og silhuetter. Da slipper du bomkjøp. Vær også veldig bevisst på hva du trenger og ønsker deg, tenk deg godt gjennom før du gjør et kjøp, og unngå trender. Aldri kjøp noe du er usikker på! Da slipper du å ende opp med tonnevis av klær som aldri blir brukt.

Nordmenn eier mer klær enn de klarer å bruke.

En rapport gjort av forbruksforskningsinstituttet SIFO fra 2016 har kommet fram til at en gjennomsnittlig nordmann eier 359 plagg, eller 80,4kg klær, – og at 8% av disse aldri vil bli brukt. Dette er fordi vi alle har et behov for å følge trendene, enten det er bevisst eller ei. Dette legger til rette for en av verdens mest lønnsomme bransjer.

Overforbruket vårt har store konsekvenser på både miljø og arbeidere.

Dokumentaren The True Cost (2016) ble laget for å vise oss hvor klærne våre kommer fra. Her kommer det frem at moteindustrien er den nest mest forurensende industrien i verden, etter olje. Vi får også vite at for at vi skal kunne kjøpe klær så ofte og så billig som vi gjør nå, er arbeiderne som produserer disse klærne nødt til å jobbe lange, dårlig betalte timer under elendige forhold.

Jenny Skavlan mener det er mange ting som er galt med moteindustrien slik den er i dag, og ønsker å se endringer.

– Ting lages for fort, og da sys det dårlig og materialene holder ikke, og trendene er for raske. Vi kommer ikke til å slutte å produsere klær, men sånn som Zara slipper 20 kolleksjoner i året, og jeg tenker det er mentalt slitsomt, og det tar alle pengene, og du føler jo aldri at du liksom strekker til. Så jeg ønsker selvfølgelig mindre masseproduksjon og lavere tempo, for det er tempo som er problemet. Fast to slow, det er det vi må, mener Jenny.

– Det er mange måter å være bærekraftig på; man kan være det i liten skala og kjøpe noe som er produsert litt bedre, og ikke minst kjøpe noe fra merkevarer som forteller hvor ting er laget. Åpenhet er en helt essensiell og utrolig viktig del.

Jenny anbefaler alle å laste ned en app som heter Good On You. Der kan du søke opp store merkevarer, og så se hvordan de er vurdert i forhold til miljø, dyrevelferd, arbeidsforhold og åpenhet. Hun har også vært med på å lage appen Tise, som gjør det lett å kjøpe brukt. Denne anbefaler Marthe sterkt, sammen med andre lignende plattformer som finn.no og Depop.

Legg inn en kommentar