Kategorier
Kreativt Kultur Mote Samfunn Samfunn

Elever til internasjonalt motesamarbeid

Foto: Jakob Landvik / Courtesy of International Fashion Research Library Tekst: Marley Wendt

Denne høsten har elever fra Elvebakken arbeidet på International Library of Fashion Research, en ny internasjonal institusjon i Oslo som skal bevare og arkivere trykk innenfor motebransjen.

International Library of Fashion Research ble startet av foregående Elvebakken-elev, Elise By Olsen (21), som har siden hennes tid på skolen hatt en lang karriere, blant annet som redaktør for Recens Paper og Wallet. Hennes nye motebibliotek er et prosjekt som har som formål å skape rom for en intellektuell diskurs og et miljø for kuratering, arkivpraksis og offentlig engasjement innenfor mote. Motebiblioteket sin kolleksjon består av donasjoner som Elise har mottatt fra internasjonale støttespillere, og samarbeidet går på tvers av verdens mektigste motehus, profiler og institusjoner.

Prosjektet ble lansert digitalt i oktober, og har siden den tid blitt omtalt blant annet i New York Times, Dazed Digital og som leder i D2. I 2021 skal motebiblioteket åpne fysisk på mellomstasjonen ved Nasjonalmuseet i Oslo.

I perioden før og under lanseringen har elever fra Elvebakken bidratt til å gjøre prosjektet mulig på så kort tid. Det gikk bare et par måneder fra prosjektet var en idé, til det ble realisert. Forrige sommer tok Elise kontakt med Richard Cavander-Cole, kjent som altmuligmannen «Richie» her på Elvebakken. Elvebakken-elever, i størst grad fra medielinjene, kom fort på banen og ville bidra med å hjelpe til på det nye motebiblioteket.

Erik Fitzinger. Foto: Privat

Erik Fitzinger (17) er en av elevene som har vært svært aktiv i prosjektet. Han ønsker å jobbe videre med film og foto, og har ansett prosjektet som en svært lærerik prosess som han har fått mye ut av og møtt mange interessante mennesker gjennom.

-Jeg hørte så vidt gjennom Richie at Elise By Olsen skulle ha et prosjekt og at vi kunne være med hvis vi ville. Først skjønte jeg ikke helt hva prosjektet var, og jeg tror heller ikke det var så mange som gjorde det i starten. Når jeg hørte Elise snakke så engasjert om prosjektet forsto jeg hvor interessant det faktisk var. Muligheten kom litt ved en tilfeldighet, men ble til noe jeg synes var veldig gøy.

I starten jobbet Erik med kartlegging av de forskjellige donasjonene som Elise mottok fra private samlere, blant annet fra Steven Mark Klein. Dette innebar å legge inn materialet i et system med årstall, navn og bilder. Videre har Erik også hjulpet til med drift og vedlikehold av prosjektet, blant annet gjennom å hjelpe til med filming av talks som «The Publisher Series» og «The Collector Series» til motebibliotekets plattform.

Johan Nikolai Dyvi. Foto: Privat

Johan Nikolai Dyvi (20) er en annen MP-elev som har bidratt med arbeidet i høst.

– Jeg har jobbet med å redigere hundrevis, kanskje tusenvis, av bilder. Vanligvis har jeg fått 50 mapper om gangen, hvor hver av dem inkluderer fire bilder. Jeg har fått opplæring i hvordan jeg skal håndtere hvert bilde etter spesifikke krav, for eksempel hvitbalanse.

Embrik Elster. Foto: Privat

Kunst, design- og arkitekturstudenten, Embrik Elster (18), ville være med på prosjektet ettersom at hen skal studere mote i utlandet til høsten og liker å ta de fleste sjanser hen får til å bli bedre kjent med motemiljøet i Norge. Embrik fikk i oppgave å sy silkebånd på t-skjorter som skulle bli sendt til prosjektets supportere.

Elise har tatt studenter inn i varmen og latt dem utforske et ellers lukket miljø. Selv om elevene ikke har hatt tidligere erfaring, har de blitt mottatt på samme nivå som de aller dyktigste aktørene og blitt behandlet med en gjensidig respekt hvor de er mer enn bare elever, noe som gjør prosjektet usedvanlig. Elise beskriver samarbeidet med Elvebakken som en intuitiv prosess som hun er veldig takknemlig for.

-De studentene som jeg var så heldig å få jobbe med har på en måte et grunnlag eller en ekspertise. Til fordel fra andre studenter så har de en måte å håndtere ting på som er veldig profesjonell.  

Nytt syn på mote

Til tross for at Johan hevder han ikke er så opptatt av mote, synes han at prosessen i å se på de ulike publikasjonene har vært veldig interessant.

– Det var jo noen [publikasjoner] som var mer interessante enn andre. Mange fikk meg til å undre «hvorfor gjør akkurat jeg det her?», mens andre så dritkule ut. Det var for eksempel en som jeg likte spesielt godt ettersom at den var basert rundt filmen Akira (1988).

Ved å være omgitt av tusenvis av historiske publikasjoner har Erik også fått et helt unikt innblikk i motebransjen og pop-kultur.

– Jeg var jo interessert i mote fra før, men for meg var klær bare klær. Jeg tenkte aldri over det som Elise har snakket om og at mote egentlig ikke handler så mye om klærne, men alt rundt.

Lærerikt og utfordrende

Elevene som har arbeidet med International Library of Fashion Research har lært mye av prosjektet, spesielt de mer utfordrende delene. De har håndtert store mengder av fysisk trykt materiale som ikke alltid har vært like lett.

Fashion-folk er jo eksklusive og gjør ting på en litt rar måte. Mye av materialet har vært vanskelig å håndtere ettersom at det hverken har stått årstall eller kreditering, kanskje bare hvilket motehus som har laget det, sier Erik.

For Johan har den mest utfordrende delen ved prosjektet vært å håndtere bilder som har rotert fra loddrett til vannrett. Dette har gjort han flinkere i Photoshop, og han kan likevel tenke seg å drive med liknende jobber i fremtiden.

Fra moteprosjekt til menneskeprosjekt

International Library of Fashion Researchhar vært en intens prosess som workshops og undervisning ikke dekker. Mest av alt har studentene lært gjennom fellesskap og av å gjøre ting sammen. Elise forklarer at dette har bidratt til å utvikle prosjektet til et helt nytt nivå.

-Det startet som et mote- og bibliotekprosjekt, men ble mer og mer nesten et menneskeprosjekt. Det var utrolig mange forskjellige mennesker som jobbet på prosjektet, og det var så interessant å se den miksen. Det er noe med den menneskeligheten og «community-en» som vi skapte innenfor de rammene at det ble en levende fabrikk som var inspirerende å dra på jobb til.

-Det var helt fantastisk å jobbe med Elvebakken. Å se noe som dette komme sammen er sinnsykt magisk og det var jo samarbeidet sin skyld, avslutter Elise.

Legg inn en kommentar