Kategorier
Samfunn Samfunn og Debatt

Moria og postkort-aksjon

Tekst, FOTO og illustrasjon: Julia Elise M H Sørgaard

Elvebakken-elev Olea Jensine (18) har sammen med familien sin skrevet nesten 1600 postkort til regjeringen i protest mot beslutningen om å kun ta imot 50 flyktninger fra Moria-leiren i Hellas.

– Jeg ble engasjert i denne saken fordi en familievenn, som har vært med å starte aksjonen, introduserte den for meg. Hun engasjerte hele familien ved å fortelle om alvoret i situasjonen. Da det begynte å brenne ble det jo ekstra kritisk, og det spica opp hele engasjementet mitt, forteller Olea.

Moria leiren er en flyktningleir på Lesvos i Hellas. Leiren er overbefolket, og det er dårlige hygieneforhold og stor mangel på mat. I starten av september i år, brøt det ut en storbrann i leiren, og tusenvis av mennesker måtte flykte.

Postkortaksjonen er en litt uvanlig underskriftkampanje, der 9000 postkort ble levert foran stortinget 17. september 2020. Postkortene inneholdt navn og eposter, som fungerte som signaturer i protest mot regjeringens forslag om kun å ta imot 50 flyktninger fra Morialeiren.

-Det er liksom litt mer symbolsk enn en underskriftskampanje, kommenterer Olea om aksjonen.

Slik så postkortene som ble levert til Stortinget ut.

Olea, og mange andre med henne, kjemper for at Norge skal evakuere flere barn fra Moria. De er uenige i regjeringens beslutning om å regne Moria-flyktningene inn i de 3000 kvoteflyktningene Norge har besluttet å ta imot hvert år.

Erna Solberg fortalte i et intervju med Aftenposten den 11. september 2020 noe av bakgrunnen til at Norge ikke evakuerer flere enn 50 flyktninger fra Moria. Hun mener at det finnes mange andre land som trenger hjelp. Videre forteller hun at det er viktig for henne at vi ikke legger hovedfokuset vårt på å hjelpe de som får mest oppmerksomhet og tilgang til mediene, men at vi hjelper de som har størst behov for det.

Olea mener vi burde stille høyere krav til regjeringen om hvor mange Norge skal evakuere:

-Hvor mange som er rimelig å evakuere vet jeg ikke, men jeg synes det er rimelig å høre på det kommunene sier om de som har regna på hvor mange de kan ta imot, og det er i alle fall mer enn 50!

Oleas engasjement for Moria og postkortaksjonen startet da en familievenn spurte om hun ville delta.

-Det sa jeg selvfølgelig ja til. Da bestilte familien 900 kort, som vi fylte ut fort. Så bestilte vi 300 til, og fylte ut dem også. Vi bestilte enda to ganger til, og endte med å skrive ca. 1600 kort. Hele familien samarbeida med det her.

Olea tror postkortaksjonen oppleves som en meningsfylt måte å engasjere seg i Moria-saken på for mange nordmenn.

Banner ved Akerselva, rett ved Elvebakken videre gående skole.

«Hvorfor skal vi bry oss om akkurat Moria?» Dette spørsmålet stiller Katrin Glatz Brubakk barnepsykolog, leger uten grenser seg i et innlegg hun skrev til aftenposten 22. september 2020. Brubakk skriver at Moria skiller seg ut fordi det ligger i Europa, og Europa skal stå for solidaritet og humanitet, noe det vises vekk fra ved å ikke evakuere.

Olea mener at bare det å komme til en flyktningeleir har vært traumatiserende nok i seg selv for de rammede.

– Det er jo en grunn til at de har flykta, og så har de kommet til stedet som har blitt omtalt som helvete på jord. Så jager brannen som dem ut, men myndighetene i hellas har jo stengt grensene til leiren på grunn av Corona, så de kan ikke komme seg unna.

Og så sitter vi her og har det bra og holder sammen i denne krisa, og da tenker jeg at vi kan jo evakuere. Da har vi et ansvar om å gjøre det.

Kilder:

Hansen, Storaas og Foss. (2020, 9. september). Storbrann i flyktningeleir i Hellas: – Det er en katastrofe. Hentet fra https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/6znwRL/storbrann-i-flyktningleir-i-hellas-det-er-en-katastrofe

Brubakk. (2020, 22. september).Hvorfor skal vi bry oss om Moria?. Hentet fra https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/EpoE0l/hvorfor-skal-vi-bry-oss-om-moria Spence. (2020, 11. september). Erna Solberg: Ikke aktuelt med omkamp om flyktninger med Frp. Hentet fra https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/kRa6XB/erna-solberg-ikke-aktuelt-med-omkamp-om-flyktninger-med-frp

Legg inn en kommentar