Kategorier
Samfunn Uncategorized

Valgets kval

Tekst: Siril Amalie Bøen Jørgensen

Det å skulle vite hva man skal gjøre etter videregående skole kan være vanskelig. Hele livet har vært planlagt frem til nå, og endelig må man ta et valg om veien videre. Dette er ikke alltid like lett, derfor har magasin E intervjuet fem ungdommer som har tatt helt forskjellige retninger. 

Karoline Haugehåtveit (19) -høyskole

 Hva gjør du nå?

-Akkurat nå studerer jeg bachelor i økonomi og administrasjon på NYNUs handelshøyskole i Trondheim. For øyeblikket er jeg midt i eksamensperioden og snart ferdig med første semester. 

 Hvorfor valgte du å studere rett etter videregående skole?

-Jeg syns det lenge var vanskelig å bestemme meg for hva jeg ville etter vgs. Jeg tenkte lenge på å ta friår, men tenkte at uten en spesifikk plan hadde et helt år vært for lenge.

 Var det vanskelig å bestemme hva du skulle studere? 

-Det var utrolig vanskelig å skulle bestemme meg. jeg tror aldri jeg har vært så mye inne på en nettside som utdanning.no. En ting som var sikkert er at jeg ville flytte fra hjembyen min Porsgrunn og heller ikke Oslo, da det er en for stor by. Derfor tenkte jeg at Trondheim var en god kandidat, da det hadde et veldig bra rykte om bra studentmiljø. 

Angrer du på valget du tok? 

-Noen ganger lurer jeg på om jeg har valgt feil og er av og til litt usikker på om studiet jeg har valgt er noe som passer for meg, og jeg er sikker på at mange som er i samme situasjon som meg, men jeg tenker at tiden vil vise. 

Elin Stenersen (19) -forvaret 

Hva gjør du nå?

-Nå tjenestegjør jeg i førstegangstjenesten i sjøforsvaret. 

Hva tenkte du når du fikk brev om at du kom inn i militæret ? 

-Jeg var kjempenervøs. Det var ikke noe jeg hadde tenkt jeg ville i det hele tatt. Samtidig tenkte jeg at det var fint å ha en plan, istedenfor å bruke et friår på mammas sofa. Jeg var mer stresset over å ikke ha en plan i det hele tatt, derfor passe forsvaret veldig bra fordi her kan man være tenåring samtidig som vi lærer mye om å klare seg på egenhånd. 

Hva gjør man i militæret?

-I forsvaret gjør man ekstremt mye forskjellig. Hele førstegangstjenesten starter med rekruttskolen. I løpet av den første uken i rekrutten får du jo uniform, våpen og ting for utelivet. Dette synes jeg spesielt var rart.. Å gå fra russetid til eksamen til våpen, uniform og plikter.  

-Etter rekrutten skal man søke stilling, noe jeg synes personlig var spennende, skummelt men også gøy. I forsvaret trenger de alt fra grafisk designere, fotografer, marinejegere, operatører, vakter, Ja, det er ekstremt mange muligheter. Jeg valgte Information management ettersom jeg alltid har likt teknologi og å jobbe med pc. I denne stillingen får jeg utforsket mye om hvordan forsvaret egentlig fungerer og hva som foregår rundt om i verden. Dessuten jobber jeg på hemmelig graderte forhold og lignende som gjør tjenesten litt ekstra spennende.

Hvis du kunne valgt nå, ville du vært i forvaret da? 

-Det er et veldig vanskelig spørsmål. Tror ikke jeg hadde valgt det på nytt, men jeg ville heller aldri sluttet nå hvis jeg fikk muligheten. 

Herman  Ellingsrud (19) -Friår

Hva gjør du nå? 

-Jeg jobber på barneskole som vikar og på aks. 

Hvorfor valgte du å ta et friår?

– Jeg tok friår for å ta et ekstra matte fag, for å få fagkode, samtidig så tjener jeg litt penger. 

Tror du det blir vanskeligere å komme tilbake på skolebenken når du har hatt et friår? 

-Jeg har jo lest hver da jeg gjorde matte, men tror det blir litt uvant å begynne med forelesninger, og det at jeg må fokusere på flere fag.

Vet du hva du skal søke på etter friåret, eller bruker du dette året på å bestemme deg? 

-Jeg skal søke på sivilingeniør studiet, noe jeg egentlig bestemte meg for en stund siden. 

Angrer du på valget du tok? 

-Nei jeg angrer ikke, jeg er ferdig med eksamen og tjener ganske godt, så jeg er forbrett til å studere videre. 

Amalie  Larsen (19) -folkehøgskole

Hva gjør du nå?

– Akkurat nå går jeg på folkehøgskole i Sandefjord hvor jeg går arkitektur og interiør. 

Hvorfor valgte du å gå på folkehøgskole?

-Jeg valgte det fordi jeg ikke var helt klar til å fortsette med videre studier, men jeg ville gjøre noe annet enn å bare sitte hjemme, samtidig har jeg valgt et fag som jeg skal fortsette med videre. 

Var det vanskelig å skulle velge hva du skulle etter videregående?

-Nei, det syntes jeg ikke. Jeg vet hva jeg vil bli, og dette er et steg nærmere målet. 

Har folkehøyskole møtt forventningene dine? 

-Folkehøyskolen har overgått alle forventningene mine. Til tross for at jeg visste hva jeg ville var jeg likevel usikker på når dagen kom at man skulle pakke sammen sakene og dra. Jeg var redd for å føle meg utilpass og på utsiden, men jeg har virkelig funnet meg til rette.

Angrer du på valget du tok? 

-Absolutt ikke! Som sagt stortrives jeg. Faget er innholdsrikt og interessant, maten er god og menneskene er fantastiske.

Minna Ørsal (19) -studerer i utlandet. 

Hva gjør du nå?

-Jeg går på et 16 ukers studie i Bali, hvor jeg studerer sosial antropologi.

Hvorfor valgte du å studere i Bali?

-Fordi jeg ville ut å reise, men samtidig ikke ha et friår, fordi da tror jeg det blir vanskeligere for meg å komme tilbake på skolebenken.

Var det vanskelig å skulle velge hva du skulle etter videregående?

– Ja, jeg hadde egentlig tenkt å ta et friår, men jeg hadde ikke peil på hva jeg ville studere. Ideen om å reise til Bali kom egentlig ganske brått, også bare bestemte jeg meg for det. 

Har oppholdet svart til forventningene dine? 

-Nei, vi bodde to timer unna campus, så det var lang reisevei til skolen. jeg syntes også at noen av lærerne var litt dårlige. Men alt utenom skolen har egentlig vært fantastisk. Jeg har brukt mye av oppholdet til å utforske Bali. Det har blitt mye bading, soling og masse god mat og hyggelige mennesker. 

Angrer du på valget du tok?

-Nei, ikke et sekund.