Kategorier
Samfunn Uncategorized

Generasjon Netflix

Tekst: Sunna Gudmundsdottir

Kinoen blir ikke like ofte besøkt av unge som før. Ifølge elever på Elvebakken videregående er dette en konsekvens av høye billettpriser og lett tilgjengelighet til andre mediekanaler.

For femten år siden gikk ungdom på kino 10 ganger i året i gjennomsnitt. Nå går de kun 5 ganger, viser tall fra Norsk Film Institutt. -Prisene har gått veldig opp, og man har lett tilgjengelighet på filmer andre steder, sier Iris (17) om hvorfor hun sjeldent benytter seg av kinoen.

Kinoen er et unikt rom for å se film, med større bilde, høyere oppløsning og høyere lyd enn andre medier for visning, Llikevel blir ikke kinoen benyttet i like stor grad som før. Kinoen har ikke den eksklusiviteten eller attraksjonsverdien den en gang hadde. Programsjef på Vega scene i Oslo, Truls Foss, mener dette handler om dagens tilgang til underholdning. – Du har streaming, serier, andre kulturarrangementer og konserter. Nå er det mye større konkurranse, det tror jeg har mye å si. I tillegg antar Truls at ungdom har mer å gjøre nå enn før, både på skolen og fritiden.

Høye billettpriser 

Elever fra Elvebakken videregående skole mener den primære årsaken til at de går sjeldnere på kino er på grunn av høye billett priser. Ifølge medienorge.uib.no, har snittprisen for én kinobillett gått opp 52 kroner på 15 år. I 2018 kostet det gjennomsnittlig 114 kr å gå på kino. Dette fører til en lett konkurranse for streamingtjenestene overfor kinoene. – Du får mer for pengene ved å abonnere på en strømmingstjeneste, sier Aurora (17). 

Kinoopplevelsen

På tross av høye billettpriser blir kinoen fortsatt satt pris på. Fosse forutser en fortsatt lys fremtid for kinoen. -Jeg tror ikke kinoen kommer til å dø ut. Vi Jeg tror vi nå befinner oss i en ganske usikker fase hvor, i forhold til streaming og tilgjengelighet, kinoen kommer til å gjennomgå en endringsfase. Det kommer til å være fler typer kinoer, men det er vanskelig å si hva det blir til slutt. Vi ser jo at kinoen øker gradvis, selv om det er færre unge som drar, så øker publikumstallene jevnt over. Unge ved Elvebakken VGS føler fortsatt en positiv relasjon til kinoen. De mener man får en mer ekte følelse av å se film. -Det er gode seter, og så får du liksom god lyd og bra kvalitet. Du får den «kinoopplevelsen», Are (16)