Kategorier
Anmeldelse

Anmeldelse: Ford V Ferrari

Tekst: Jakob Skrede Langedal

Etter å ha stått bak filmer som Logan og The Wolverine, tar regissør James Mangold en u-sving med bilfilmen Ford V Ferrari. Min interesse for biler toppet seg da jeg var 3-4 år, og gjettet navn på bilmerker med faren min på vei hjem fra barnehagen, og har sakte men sikkert sunket til den dag i dag. Til tross for dette, kan jeg bekrefte at den sanne historien om duoen Ken Miles og Caroll Shelby, virkelig er en film for alle, bilinteressert eller ikke. Dette er en av årets beste. 

Året er 1966, og Ford Motor Company er fast bestemt på å bygge en ny superbil, for å holde følge med konkurrenten Ferrari. Bildesigneren Caroll Shelby (Matt Damon) slår seg sammen med den fryktløse sjåføren Ken Miles (Christian Bale), og sammen forsøker de å bygge en bil som skal konkurrere mot Ferrari i 24-timers løpet Le Mans i Frankrike. 

Denne filmen grep meg på en måte ingen andre filmer har gjort i år. Spilletiden på 2t og 32min fylles med entusiastiske skuespillerprestasjoner, et fantastisk kameraarbeid og intense actionsekvenser. Du rekker ikke kjede deg før filmen er over. 

Skuespillerprestasjonene får fram en entusiasme som virkelig får karakterene til å skinne. Mangold tar seg god tid med duoen, og gir oss innblikk i livene deres utenfor oppdraget. Dette er virkelig noe de begge brenner for. Til tross for farene, den dårlige oddsen, og Fords kjipe retningslinjer, tar de hver arbeidsdag med et smil. Filmen overdriver kanskje litt i framstillingen av Italienerne, men ellers er Miles og Shelby en duo som er vanskelig å ikke heie på. 

Regissøren har også gjort en fenomenal jobb med racingsekvensene. Kameraføringene og lydbildet drar deg inn i passasjersetet. Det er spennende, men til tider fryktelig ubehagelig. Du føler deg aldri helt trygg. Farene ved oppdraget etableres tidlig i filmen, og når den kommer til sin siste akt, er man fullt klar over hva som står på spill. Om noe går galt, som at motoren ryker, et hjul punkterer, eller en skrue løsner, vil dette være slutten på Ken Miles. 

Ford V Ferrari er en herlig, bittersøt og intens fortelling om to entusiastiske sjeler, i kampen mot rivaler, fysikkens lover og kjipe retningslinjer. 

Terningkast 6