Kategorier
Samfunn

-Ikke spre nakenbilder!

Skrevet av: Aurora Viring og Maja Moland

Regissør Erika Calmeyer og skuespiller Stella Young om Tv-serien«Nudes»

 -Jeg ville lage serien fordi netthets og spredning av nakenbilder bør diskuteres, uttaler ErikaCalmeyer. Hun har har hatt  regi og skrevet manus til «Nudes» og er tidligere Elvebakken elev.

NRK P3s nye dramaserie «Nudes» som hadde premiere 22.september tar opp spredning av nakenbilder på nettet, såkalte nudes. -Vi begynte å lage serien fordi jeg gjorde en dokumentar for P3 som handlet om netthets på ulike måter, forteller Erika. 

«Nudes» forteller tre forskjellige historier om ungdommer som opplever at nakenbilder av dem spres på nettet og fanges opp i deres ungdomsmiljøer. Serien følger forløpet av spredningen av nakenbildene og konsekvensene for både den som sprer, og den som får bildet spredt. Hver historie består av tre episoder med tre forskjellige hovedroller. Erika mener det er viktig å vise at det ikke bare er én måte nakenbilder blir spredt på. -Det kan være alt fra en fyr jeg intervjuet som gikk ut på tinder, for å treffe jenter og få nakenbilder av dem og så å dele dem. Da har du et veldig tydelig mål om å ødelegge noen. Det er fra den enden av skalaen til atdu synes det er litt morsomt og sender videre til venninner. Og plutselig kan det bli kjempekatastrofe. Derfor tenkte vi å lage flere historier slik at tematikken belyses fra ulike vinkler.Vedkommende Erika intervjuet fra tinder som drev med spredning av nakenbilder, var hardcore -Han var på inne på forumer som var dedikert til deling av bilder av jenter. De hadde mapper fra forskjellige byer og områder og drev og hacket kontoer for å dele bilder av jenter ogsende videre til hverandre. Jeg ble litt sånn der oi shitdet var ganske heftig, og visste ikke at det var et miljø for det i Norge, sier Erika.

Viktig å reflektere over spredning av nakenbilder

Erika mener det ikke er galt å sende nakenbilder, men å spre dem. -Fokuset har vært på å ikke dele nakenbilder av seg selv og ikke hos den som sender videre det du får i fortrolighet. Det er også det som er ulovlig og ødeleggende overfor et annet menneske – ikke det at du sender ett bilde til kjæresten sin eller en du er glad i. Ifølge en undersøkelse fra Ung.no har 40% av de spurte bekreftet at de har vist seg i en intim situasjon på nett. (Advokatsidene.no, 2019). Målet med serien er nettopp dette med hva som er riktig og galt Erika vil framheve. -Det handler om å fremheve den tematikken og nettopp se den fra forskjellige vinkler. Det er ikke alltid det er svart-hvitt, men det er viktig å reflektere rundt temaet og få startet en diskusjon, svarer Erika. Det var også hun som kom opp med temaet til serien. 

-Vi har egentlig lagd alt på ett år og det er egentlig litt sjukt for det har gått veldig fort, sier Erika og ler. Erikas idé kom i høsten 2016. Da fortalte hun Liv Joelle Barbosa Blad og Nina Maria Barbosa Blad om ideen. De tre utformet deretter tematikkens seriestruktur og hvordan de skulle klare å gripe tematikken. På våren ble NRK interessert, og videre fulgte en utviklingsperiode rundt budsjett og slikt. Her oppstod også deres største hindring – et budsjettkutt midt i prosessen fra NRK. Og for omtrentlig ett år siden startet produksjonen. Sammen med Liv og Jørgen Færøy Falsnes skrev Erika manuset til “Nudes”. Erika og Liv hadde hver sin del, og Jørgen var med på alle. Selv om de hadde fordelt ansvaret var de støttende og ga feedback til hverandre. Serien har fått veldig bra strømmingstall på NRK, mest positive kritikker, men også noen dårlige. Erika virker fornøyd med publikums mottakelse av serien og seertallene. -Så det føles ut som at det har vært en veldig bra mottakelse, spesielt når vi ser de strømmingstallene og sånt! 

Dyktige amatørskuespillere

Hver episode har tre hovedpersoner, og rollebesetningen består av unge norske amatørskuespillere. Erika ser et stort potensial i den kommende generasjonen. -Den generasjonen skuespillere som kommer nå, har veldig god forståelse av hva som føles ekte og ikke ekte. Så det er veldig gøy. De valgte skuespillerne ut ifra hvem som føltes troverdige i karakterene og etter hvem som komplimenterte og utfylte hverandre. -Men jeg ble veldig, veldig fornøyd med castingen her. Jeg syntes de var sykt flinke! Sier Erika. -På forhånd fikk jeg en følelse av: ah du har veldig lavt budsjett og bare amatørskuespillere ha, ha, ha, lykke til liksom! Men jeg syntes jeg jobbet med de slik en gjør med proffe skuespillere. Erika syntes det var veldig gøy og fint å jobbe med skuespillerne. De snakket om de samme karakterene: hva karakterene vil, hva de er redde for, hva replikkene betyr og hva du egentlig holder på med. Som de også gjør med voksne skuespillere. På sett fikk skuespillerne instruksjoner om at de skulle ta utgangspunkt i seg selv og hvordan de selv hadde reagert i en liknende situasjon. Selv om de skulle skape en karakter med noe som de ikke har gått igjennom selv, var det viktig å finne det i seg selv framfor å lage en ny karakter. -Så de får et så godt bilde som mulig av situasjonen, og det er lettere å leve seg inn da. Erika mener det handler om å prøve å forstå situasjonen og skjønne hva karakteren har gått igjennom og hvorfor den er her. 

De startet med en løs ide med mange karakterer. Deretter begynte de å skrive mer rundt karakterene og fant ganske fort ut hvor det var kjøtt på bein, og hvor det var mer og hente. Slik valgte de ut karakterene. Etter det jobbet de med bearbeiding av treatments, skriving ut i manusform og produksjonen som måtte brekke ned på manuset. -Vi måtte litt ned på manus fordi det koster litt for mye. Men alt er ferdig skrevet før vi går på opptak. Da har du ikke tid til å begynne å justere. Da må du bare begynne å filme.

         Skaper empati og holdningsendringer

Forhåpentligvis vil serien engasjere, være underholdene å se på og bli lagt merke til slik at folk bryr seg om temaet – det er kjempeviktig. Erika og teamet har fått gode tilbakemeldinger på «Nudes» underveis. De har hatt mye testvisninger for dem vi ville lage serien for. -Og det var på en måte det viktigste for oss da, sier Erika. Deres forventinger var at en skulle bidra til å skape empati for de menneskene som går igjennom dette, som igjen kan føre til holdningsendring. -Når du ser et bilde, får du en idé om at det er et menneske og ikke bare et bilde av en eller annen person der ute som du egentlig ikke har noe forhold til. Da blir det kanskje litt vanskeligere å dele det videre da, sier Erika om hva som var det viktigste for dem.

Erika synes det blir spennende å se om serien kan ha noen påvirkning på unge og deres forhold til temaet i senere tid. Hun tror det er umulig å måle, men håper at serien kan bidra til forståelse og empati, desto mer du reflekterer rundt det, desto bedre valg kan du ta. Hun mener dette gjelder for både ungdom og voksne, og at voksne er enda verre når det kommer til disse tingene. Erika avslutter -Jeg tror dersom du snakker mye om en utfordring, har duet bedre grunnlag for å ta avgjørelser for seg selv.

            Skuespilleren Stella håper på endringer

I den siste historien av de tre møter vi Miriam og får et innblikk i hva hun som offer har opplevd og hvor vanskelig det har vært for henne.

-Jeg synes hele situasjonen de havner i er skikkelig kjip og vanskelig å sette seg inn i.Det var vanskelig å forestille seg å være Miriam, og derfor var det så utfordrende å spille rollen. Sier Stella Young (17).

-Jeg synes det er kjempegøy. Det er også veldig viktig. Serien er relevant i alle land, og jeg håper den kan lære seerne noe, forteller Stella. 

Nudes er en dramaserie men har også preg av en ‘informasjonsserie’ nettopp fordi den ‘informerer’ seerne om konsekvensene av ufrivillig spredning slike bilder har.-Jeg håper folk sitter igjen med at det ikke er offeret som skal få skammen og konsekvensene, men heller de som har spredd disse private bildene. Dette er noe jeg synes burde endre seg.

-Ufrivillig spredning av nakenbilder er et tema som fortsatt er relativt tabu-belagt, men som har fått mer og mer oppmerksomhet de siste årene. Jeg synes serien er veldig aktuell og viser hvordan ting faktisk er, sier Stella Young avslutningsvis. 

Kilder:

Advokatsidene.no, lest:14.10.2019 [hentet fra: