Kategorier
Uncategorized

Skrev første manus for et halvt år siden, nå er hun nominert til Amandus

Tekst: Selma Ebne Røeggen, Bilde: Thale Frobenius Stana

10. april dro en ivrig gjeng med elvebakkenelever opp til Lillehammer for å være en del av Amandus festivalen 2019, men Ingrid Vhile Røisum, som også går på elvebakken og i tillegg er nominert til manus pitche-konkurransen, dro dagen før for å bo med de andre nominerte manusforfatterene. 

Gruglede

Dagen før avreise møter vi Ingrid ved Akerselva for å høre hvordan hun har det. – Jeg gruer meg litt til pitchingen på torsdag. Jeg er ikke så glad i å snakke foran mange folk, men jeg tror det skal gå bra, forteller Ingrid flirende. I dagene fremover skal hun bli kjent med de andre nominerte, i tillegg til å bli guida gjennom et manusforfatter-kurs som skal ende i en pitch på torsdag. – Jeg gleder meg kanskje mest til å få jobbet med manuset mitt og å få jobbe med en profesjonell manusforfatter. Det blir også gøy å møte de andre nominerte. Det virker veldig kult å bruke tre dager på å bare jobbe med manus, forteller Ingrid.

Falske nyheter

-Manusverkstedet er noe som er hvert år, men det er nytt tema, forteller Emma Skåret som har ansvar for Amandus ytring. Tema i år er falske nyheter. -Vi skal ha en samtale om «fake news» hvor folk som representerer flere sider av samfunnet skal snakke om hva man kan gjøre for at samfunnet ikke skal bli påvirket av falske nyheter i like stor grad som nå, forklarer hun. Før debatten vises det en dokumentarfilm hvor hovedpersonen er «undercover» i en russisk «trollfabrikk». -Dokumentaren viser frem alle de sjuke tinga som skjer på grunn av det de driver med i «trollfabrikken», utdyper Emma.

Interessen kom først med tekst-faget

-Jeg hadde ikke tenkt på å prøve å skrive manus før tekst, forklarer Ingrid. Interessen for manusskriving kom først da hun fikk en oppgave i tekst oktober 2018. – Jeg har alltid likt å skrive historier og å komme på karakterer, men jeg tror ikke jeg hadde funnet på å skrive manus hvis det ikke var for tekst, forteller hun. Ideen til manuset som ble nominert kom hun på i slutten av desember og begynte skrivingen i løpet av januar. Om dette er noe hun vil jobbe med er hun ikke sikker på enda. – Det er vanskelig å si noe om hva som skal skje i fremtiden, det er noe jeg liker veldig godt foreløpig, Forklarer hun.

Inspirert av Trumps USA

-Manuset handler om en venstreradikal jente som heter Hana. Hun leser kun venstreradikale aviser og venstreradikale nettsider, forteller Ingrid. I fortellingen har det nettopp vært stortingsvalg og det er stor forvirring rundt hvem som har vunnet. – Manuset handler jo om hva som ville skjedd hvis alle medier finner på sin egen sannhet. Hva ville skjedd hvis mediene erklærte forskjellige partier som vinnerne av valget, hva kan man gjøre da? Jeg syntes det var en veldig interessant problemstilling, forteller Ingrid. Inspirasjonen kom for det meste fra valget i USA og høsten 2016 hvor problematikk rundt falske nyheter var mye diskutert. – Man ser jo at Donald Trump lyver til velgerne sine og til det amerikanske folket. De som ikke er «trump-støttere» tror jo ikke på det, mens de som er det tror på han, og det er det jo ikke så mye å gjøre med, utdyper hun.

Reaksjoner fra venner og familie

-Jeg husker jeg fikk mailen når jeg satt med noen venner, og jeg kasta mobilen fra meg og bare «hva faen», forteller Ingrid flirende. Venninnen hennes hadde lurt på hva det det var som brakte fram den voldsomme reaksjonen fra en ellers stille og rolige Ingrid. – Jeg viste fram mailen og de gratulerte meg. Så sa jeg det til mamma, og hun ble jo veldig stolt så hun fortalte det til hele familien, forteller Ingrid. Da hun ble spurt om hva hun tenker om vinnersjansen, begynner hun å flire. -Jeg føler ikke noe press for å vinne for jeg syntes det er ganske utrolig at jeg i det hele tatt er nominert, svarer hun.

Tid for pitching

Vi møter en spent Ingrid bare minuttene før hun skal på scenen. -Jeg føler at det jeg har brukt fire dager på endelig kommer til nytte, forteller ingrid med et nervøst smil om munnen. Hun står utenfor Kulturhuset Banken hvor pitchene skal holdes. Bygningen er midt i det lille sentrumet i Lillehammer. – Jeg er nervøs, men mest av alt gleder jeg meg til å få det overstått, utdyper hun. En gang i blant tar hun lar hun blikket falle på arket for å sjekke at hun kan det. -Jeg føler meg forberedt i hvert fall, forteller hun.

Juryen diskuterer

I andreetasjen på kulturhuset Banken myldrer det av spente ungdommer som snart skal pitch manuset sitt foran juryen. Aldersspennet er fra 23 år gamle Mathias til 12 år gamle Tilde. Scenen er liten, men pompøst dekorert. Ingrid sitter på andre rad med venninne Samantha som også skal pitche. De gjør de siste forberedelsene før showet går av stabelen. Når pitchingen er over skal juryen diskutere hvem som blir vinneren.

Vinneren

-Det er deilig å være ferdig og om jeg vinner eller ikke er ikke så farlig for det er en fin erfaring å ha, forteller en lettet Ingrid. Når juryen er ferdig å diskutere samles alle tilbake i rommet hvor 15 år gamle Thelma får vite at hun har vunnet pitchekonkurransen. -Jeg er veldig glad på hennes vegne, fordi det er helt utrolig at hun har kommet på en så bra idé i en så ung alder. Jeg syntes alle hadde fine ideer og at alle på hver sin måte fortjente å vinne, forteller Ingrid med et fornøyd smil om munnen.