Kategorier
Uncategorized

Veien til Amandus

Tekst: Selma Ebne Røeggen

Jessica og Nedas fiksjonsfilm «Rose» ble sendt inn til amandus-festival på tull. Nå er de blitt de eneste Elvebakken-representantene i film-kategorien.

Gleder seg mest til å se reaksjonene

– Jeg gleder meg mest til å spise, sier Neda, og Jessica bekrefter flirende at å spise er noe de begge gleder seg til ved Amandus festivalen. – Vi gleder oss også til å se reaksjonene fra andre unge filmskapere, siden vi til nå kun har fått tilbakemelding fra lærere og venner, forteller Jessica.  Amandus festivalen er en nordisk studentfilmfestival for unge filmskapere. Den avholdes årlig uken før påske og inneholder kurs, seminarer og film for og av ungdom. 

Fikk ideen litt på sparket

Filmen til Elvebakken-elevene handler om en pasient på et psykiatrisk sykehus som oppdager hemmeligheter sykehuset skjuler. – Ideen fikk vi litt på sparket, når vi fant ut at vi ikke kunne utføre den egentlige ideen vår, forteller Neda. Dette er ikke den eneste tilfeldigheten i «veien til Amandus-nominasjonen». Det var egentlig bare for gøy at de sendte inn filmen.

Uforventet nominasjon

-Vi sendte filmen inn på tull, sier Jessica flirende. Det er nemlig ikke første gang Neda og Jessica har sendt inn filmen rose til amandusfestivalen. – Vi sendte filmen inn i fjor også, men da ble den ikke nominert, forteller Jessica. De ble derfor positivt overrasket da de fikk høre nyheten om nominasjonen. I år er filmen deres den eneste filmen fra elvebakken som har fått en nominasjon. Tidligere har elvebakken fått flere nominasjoner og ofte har de vunnet også. – Fordi vi ikke var så seriøse når vi sendte inn filmen, føler vi egentlig ikke på noe spesielt press til å vinne, forteller Jessica. Neda legger til at hun syntes det er morsomt å ha sendt en film inn mest for å kødde også ende opp med å være de eneste fra elvebakken som er nominert.

Filminteressen kom først på elvebakken

-Det var litt tilfeldig at jeg startet på mk egentlig, jeg startet der mest fordi jeg ikke ville gå studie og heller ville gjøre noe kreativt, forteller Jessica. Neda har derimot alltid vært interessert i klipping av film og har drevet med det før hun startet på elvebakken. – Da jeg begynte på elvebakken hadde jeg allerede mye erfaring med klipping, og jeg visste at jeg var interessert i filming, forteller Neda. Hun har siden barneskolen filmet og klippet korte serier med venninner, og det er her interessen for film og klipping kommer fra. – Jeg begynnte med windows movie maker også videre til imovie, forteller hun.

Veien videre

Jessica og Neda, som både er skuespillere, regissører, manusforfattere, produsenter og kameradamer i filmen “Rose”, går i tredjeklasse og må nå tenke på veien videre. – Jeg tenker å studere medisin dersom jeg kommer inn, eller så skal jeg ta biomedisin, forteller Jessica. Hun er fornøyd med å ha valgt mk, men ønsker nå å gå en annen vei for å slippe stresset med «creative blocks» og utbrentheten en jobb i mediebransjen kan medføre. – Jeg føler meg ikke trygg nok til å kunne satse fullt på film, forklarer hun. Neda ønsker ikke å haste seg inn i noe studie enda. – Jeg tenker å studere film og tv, men først vil jeg ta en kort pause fra studie, skaffe meg jobb i tillegg til å drive med produksjon, forteller hun. Neda er helt sikker på at hun kommer til å bruke alt det hun har lært i mk. – Alt fra teknikk til samarbeid, det er det jeg tar med meg fra mk på veien videre, forteller hun.