Kategorier
Uncategorized

Skolestreik for klima

Bilder og tekst: Eleonora Mincheva

Det er fredag 22. mars og flere tusen ungdommer, barn og voksne har samlet seg foran stortinget for å vise sin støtte til klima-saken.

I august 2018 satte den svenske 15 åringen Greta Thunberg seg utenfor Riksdagshuset i Stockholm med plakaten «Skolstrejk för klimatet» («skolestreik for klimaet»). Det er Greta som er både inspirasjonen og starten bak «skolestreik for klimaet»-bølgen som nå har spredt seg til flere land i Europa og blant disse landene er også Norge.

ungdom, voksne og barn avbildet under streiken 22.mars foran stortinget.

Keira er en av mange samlet her foran stortinget, hun roper høyt og tydelig og ønsker å spre budskapet om at det er nå vi må gjøre en forskjell.

Keira (17 år) «The ocean is rising and so are we.»

Det er fult av engasjerte unge mennesker foran stortinget, og de er samlet grunnet et felles ønske om å bidra til en positiv forandring i klima-politikken. Vi har bedt noen av disse menneskene svare på følgende spørsmål: «Hvis alle som er samlet her i dag var villige til å gjøre én ting for klimaet og for å bevare naturen, hva ville du ha foreslått at denne ene tingen burde være?».

Christiane Timman Mjaaland (10 år) avbildet under «Rydde opp søppelet»

Christiane Timman Mjaaland (10 år) avbildet under «Rydde opp søppelet»

Avbildet under fra venstre til høyre: Ylva (12 år) «At butikkene ikke selger ting i plast, men at man kan ha med egen gjenbrukbar emballasje.», Olivia (12 år) «At alle blir mer bevisste på klima, og at alle gjør litt.», Zoë (12 år) «Stoppe å kaste søppel på bakken og bruke mindre plast.», Selma (12 år) «At vi ikke skal bruke plast», Sigrund (10 år) «Stoppe forrurensning»og Ludvig (13 år) «Fler el-biler og færre fly».

Avbildet under fra venstre til høyre: Ayman (11 år) «Det er lite sannsynlig at folk slutter å kaste plastikk rundt om kring … finne opp en ny plastikk som ikke tar flere millioner år å gå bort.», Minna (11 år) «Slutte å forsøple sånn at alt ikke smelter bort.», Andrea (11 år) «Fjerne plast i havet.», Johanne (11 år) «At alle kunne resirkulere og spise litt mindre kjøtt.», Rakel (12 år) «Sykle istedenfor å kjøre bil».

Avbildet under: Halvard Haga (17 år) «Mer langsiktige klimaforbedringer, vi må legge et grunnlag. Du ser på Facebook at folk sier at man må slutte å ta fly, jeg tror ikke at man må slutte med fly, jeg tror at man må forbedre flyene.» på plakaten han holder står det «Dette er Lorax, Lorax snakker for trærne, trærne sier fuck klimapolitikken deres.»

Vi fikk i løpet av streiken mulighet til å snakke med to Natur og Ungdom-medlemmer som er ivrige etter å gjøre en forskjell. I intervjuet under snakker Åsne Mjelde Refsum og Maria Timman Mjaaland.