Kategorier
Kultur

Vega Scene i vinden

Idéen om hva Vega Scene skulle være, ble etablert i 2013. Nå står det nyskapende kulturhuset åpent for publikum.

TEKST og FOTO: Annika Mangschou Schiøth

De tunge glassdørene i Hausmannsgate 28 åpnes. Innenfor er det dempede lys og en hjemmekoselig, men samtidig urban og kul atmosfære. Publikummere sitter spredt på fargerike møbler og puter, og småprater om Burning, filmen de snart skal se. I bakgrunnen er det klirring fra tallerkener i kino kaféen, før en ansatt roper «To dagens!». Bak de lukkede dørene til kinosalene byr Vega på filmer som både provoserer og begeistrer – kvalitetsfilm som tar pulsen på samtiden. 

– En storby trenger gode arenaer som pleier nisjekultur. Idéen bak Vega var nettopp å lage et sted der film og teaterelskere kan treffe hverandre og få gode og viktige kulturopplevelser! forklarer daglig leder Unnur Sande, som har vært med å utvikle Vega fra start. 

I Norge har man frem til nylig hatt kommunale kinomonopol som har drevet kinoer.

Vega er Norges første fullskala Art Cinema som kjennetegnes av at man har fokus på ikke mainstream samtidsfilm, personlig drift, – og samtaler og arrangementer i sammenheng med visningene. På Vega er det fokus på formidling, ikke popcorn og profitt, forteller Unnur Sande.

Særegent kinoprogram

– Jeg tror jeg har sett nesten tre filmer hver dag,hører vi fra en begeistret publikummer på vei inn i sal 1. Lysene er dempet, og mennesker strømmer spente mot salen.

– Dette skal være en alternativ kino som plasserer seg mellom Cinemateket og Kunstnernes Hus, sier programsjef Truls Foss til Dagsavisen, som blant annet har fått satt opp den norske filmen «Harajuku». 

Videre forteller han at Vega legger opp til flere faste konsepter som seniorkino, knøttekino og skrekkfilmer. 

– Konseptet med skrekkfilm er noe jeg gleder meg til å utbrodere og utforme, sier programsjefen.

Samarbeider med Elvebakken

Samarbeidet med Elvebakken startet allerede i brukermedvirkningsprosessen til huset. Elever på kunst, arkitektur og design fulgte prosessen, og de står bak den sterke rødfargen til bygget.

– Vega har faste samarbeidsmøter med lærere på Elvebakken, og er i gang med å etablere en filmklubb i samarbeid med elevene. Vega har allerede gjennomført filmvisning med påfølgende samtale ledet av elever. Samarbeidet vil styrkes etter jul når vi har litt bedre tid, forteller Unnur Sande.