Kategorier
Samfunn

Tusenvis demonstrerte mot endringer i abortloven

–Erna, hvordan våger du? 17. november tok tusenvis til gatene over hele landet for å protestere mot endringer i abortloven. 

Tekst og FOTO: Karoline Bjelland

Eidsvolls plass er tettpakket med tusenvis av menn og kvinner i alle aldre. «Din kropp, ikke Erna sitt forhandlingskort» står det i røde bokstaver på en av mange plakater som holdes opp over folkemengden. Diverse samtaler summer i bakgrunnen; to venner småprater om familiene sine mens de venter på at programmet skal begynne. En stemme runger gjennom høyttalerne og avbryter dem. Samtalene stilner sakte etterhvert som alle vender oppmerksomheten sin mot scenen som er stilt opp foran Stortinget.

Rød Ungdom var til stede under demonstrasjonen. På banneret står det: “Livmora mi er ikke et forhandlingskort!”

–Vi godtar ikke at Erna Solberg skal bestemme over vår kropp, sier Ane Stø i dagens første appell, og det setter tonen for resten av demonstrasjonen. Flere appeller rettet mot både Erna Solberg og KrF finner sted.

–Erna, hvordan våger du? spør Katrine Mital, en polsk abortaktivist. Svaret fra publikum er muligens demonstrasjonens høyeste applaus. Da Mital avslutter appellen sin med å rope «vårt liv, vår kropp, fortsatt selvbestemt abort,» slutter også flere i mengden seg til henne.

På tampen estimeres det at omkring 6000 mennesker er til stede. –Det gir utrolig mye mot og styrke, å se så mange samlet her, sier en av appellantene. Flere av de andre kommenterer også på hvor mange som har møtt opp, og hvor stor betydning dette har for saken.

Inkludert Oslo, var det demonstrasjoner mot innstramminger i abortloven på 33 forskjellige steder i Norge.

 

«Beskytt barnet i mors liv»

Også de som er mindre enige med demonstrasjonen er til stede. En eldre kvinne står nedenfor folkemengden. Hun holder en plakat med budskapet «beskytt barnet i mors liv». Hun forklarer at hun selv er en bestemor, og at hun mener at barn burde beskyttes på sterkest mulig måte og at hun derfor er imot dagens abortlov.

–Jeg tror at mange som tar abort, får problemer senere i livet. Det er altfor lite snakket om hva som skjer etter aborten, sier hun.
–Særlig unge jenter må få mer informasjon, hos leger, hos helsesøster, på skolen.

 

Engasjert ungdom
Prabha (18) og Sarah (18) var med på demonstrasjonen lørdag 17. november.

Både politiske partier og ungdomspartier var til stedet under demonstrasjonen. Blant annet markerte Rød Ungdom sin tilstedeværelse med et stort banner. «Livmoren er ikke et forhandlingskort!» står det skrevet i store, hvite bokstaver over en rød bakgrunn. Andre ungdomspartier var også til stede.

–Det er veldig viktig at ungdom ser hva problemet er, og at de tar et standpunkt, sier Prabha (18).

–Det er vi som er fremtiden, legger Sarah (18) til.
–Som det ble sagt under demonstrasjonen, denne kampen har blitt tatt før, men den må tas igjen. Hvem vet? Kanskje om 40 år må vi ta den igjen, og det er viktig at vi vet om historien og kampen som kom før.

–Bare det å snakke om det er viktig. Bare det å snakke om hvor dritt det er å måtte ha denne debatten på nytt hjelper. Det er fint å bare ta det opp, sier Prabha.

Sarah avslutter: –Ikke la det være tabu. Ikke vær redd for å si det du mener.