Kategorier
Ungdom

Flink pike syndrom – et eneste stress og tankekaos

-Det var en tid jeg ble utrolig mentalt sliten. Jeg kunne føle meg mislykket hvis jeg ikke gjorde eller klarte det jeg hadde bestemt meg for at jeg burde, at jeg måtte, sier modell og Blogger Marte Fredriksen. To år har gått siden hun skrev blogginnlegget «flink pike syndrom», hvor hun skrev om sin egen personlige erfaring med å føle på press.

Tekst: Selma Ebne Røeggen

– Det var utrolig slitsomt

Marte sier hun opplevde en sterk følelse av å være mislykket og at det ikke bare gikk ut over henne som enkelt person, men også de rundt. – Det er fint å ha struktur og disiplin i livet sitt, men aldri i ekstreme mengder, forteller Marte. Hun mener også at hun har fått positive ting ut av å være en overpresterer. Hun har tross alt fått til mye og det at hun nå klarer å kun sammenligne seg selv med seg slev, gjør at hun kan være stolt over hvor langt hun har kommet.

–      Presset kommer fra hver og en av oss

Marte Fredriksen forteller at det å sammenligne seg selv med andre er en viktig faktor i hvorfor unge føler press. Det å streve etter å bli akseptert kan komme fram både på skolen, i arbeidsmiljøer og nå også på sosiale medier. – Jeg er enig i at det nesten er helt umulig å ikke bli påvirket av dette. Men så er det heller ikke mulig å ta det bort, og da er det bare deg igjen da. Du som kan hjelpe deg, forteller Marte Fredriksen. Hun mener det ikke går an å bare skylde på alle andre, men at det er viktig å jobbe med seg selv, selv om det er tungt og vanskelig. – Det faktisk bare vi som kan endre på hvordan vi virkelig har det.

Sykeliggjøring av friske mennesker?

Mona-Iren Hauge, professor i psykologi, definerer flink pike-syndrom som en betegnelse brukt på jenter som får mye til. De kan ha gode karakterer, være flinke i sport, være musikalske osv. Hun forklarer at det er en ganske ny betegnelse som kanskje er ment godt, men som kan sykeliggjør flinke jenter uten reel grunn.

–      Flink pike-syndrom er ikke noe diagnose

Mona-Iren er skeptisk til betegnelsen fordi den fremstår som et fagbegrep eller en klinisk diagnose. – Ved å bruke begrepet flink pike-syndrom legger vi til grunn for at disse jentene er så flinke at det gjør dem syke, eller at de vil komme til å bli syke feks fordi de jobber så hardt med skolearbeidet, og det oppfordrer jenter til å være forsiktig med å jobbe for hardt. Dette kan hindre dem i å nå målene sine. – Oppfordringen til å `slappe litt mer av´ underkjenner jenters evne til å selv skjønne hva som er bra for dem.

Flinke folk-syndrom

Mona-Iren Hauge setter spørsmålstegn ved hvorfor ikke den samme bekymring kyttes til gutter som trener fotball flere timer hver uke. – Det er mange flinke gutter som jobber målrettet med skole, idrett, som er gode i dataspill feks, men for gutter blir ikke samme målrettethet gjort om til et problem, forteller hun. Å gjøre skolearbeid skikkelig er veien til videre utdanning og jobb, noe vi vil se for både gutter og jenter. -Utdannelse er for veldig mange jenter i Norge, og i resten av verden, en måte å ta ansvar for livet sitt på. Fordi det øker muligheten for å få en jobb og økonomisk selvstendighet.

Flink gutt-syndrom

-Jeg tror garantert at gutter også kjenner på press. Marte Fredriksen tror ikke nødvendigvis gutter føler på noe mindre press, men at jenter ofte er flinkere til å prate om ting, sette ord på følelser og dele det. -Jeg tror at mange jenter har en tendens til å ofte bli mer ekstrem når det gjelder å legge press på seg selv i sammenligning av andre jenter, men gutter kan ha andre faktorer som spiller inn og fører til like mye press og frustrasjon