Kategorier
Elvebakkennytt Kultur

En fargerik fremtid

Hvert år, torsdagen nærmest høstjevndøgn, byttes all elektrisk belysning langs Akerselva ut med omkring 4000 fakler. Elever på tvers av 4 forskjellige linjer har sammen jobbet for å produsere Elvebakkens installasjon til Elvelangs 2018, med temaet ‘en million år inn i fremtiden.’

Tekst: Karoline Bjelland
FOTO: Camilla Nystad

Selv om solen skinner, minner en skarp vind om at det er meldt regn senere på kvelden. Langs elvebredden bekymrer noen elever seg om hvorvidt vinden vil ta tak i plastdyret de akkurat har fått lagt på plass. Planker festes til rekkverket av broen over elven.

– Det er litt som et jobbintervju, forklarer March, da hun blir spurt om hvordan det har vært å jobbe med installasjonen. Hun og Hedda er gruppeledere og har arbeidet med prosjektet de siste ukene. – Akkurat mens det skjer, og før, er det ikke gøy. Men så er du veldig glad for at du gjorde det, når du er ferdig med det.

March (venstre) og Hedda (midten) forteller om arbeidet bak installasjonen.

Konseptet for installasjonen er ‘en million år inn i fremtiden.’ – Naturen har på en måte tatt tilbake verden; ruiner, fremmede dyr, radioaktive planter, forklarer March.

– Vi skal ha ruinene av en by på broa, lysende blomster som flyter ute på vannet, og himmel på selve skolebygningen. Hedda peker på broen. – Det er derfor vi fester planker der, som støtte til bygningene vi har laget. De er veldig høye, og det kommer visst til å blåse i kveld.

Elvelangs ble for første gang arrangert i år 2000, i sammenheng med Oslos feiring av tusenårsjubileet. Hele Akerselva belyses av fakler, mens flere frivillige bidrar med kulturinnslag i form av lys, lyd, og farge, laget spesielt med elvens omgivelser i tankene.

March og Hedda forteller at det å designe med dette rammeverket har vært krevende, men givende. Alle valg må tas med tanke på hva de har tilgjengelig, hva som vil se bra ut, fungere best, og tåle å stå ute hele kvelden.

March gestikulerer mot ett av plastdyrene de har laget til installasjonen. – Vi har brukt teip. Masse teip. Skummelt mye teip.

Teip, plast, og mer teip; installasjonen ble laget med tanke på både estetikk og funksjon.

Elever fra VG2 og VG3 Interiør og Utstillingsdesign har hatt hovedansvaret for prosjektet, men elever fra Elektro, Kunst Design og Arkitektur, og Media og Kommunikasjon har også vært med. Det er første gang arbeidet foregår på tvers av så mange linjer.

Hvilke forventninger har dere til i kveld? Hva håper dere folk tenker om installasjonen?

– Vi håper at det blir som å komme inn i en egen liten verden. At de som går forbi virkelig lever seg inn i det, sier March.

– Og at det bare generelt blir bra, legger Hedda til med et smil.

Installasjonen sto sammen med over 100 andre kulturinnslag på torsdag 20. september. Du kan se bilder flere bilder fra Elvelangs under, tatt av Kasia Lipert, Maria Masemola, og Nora Haakenstad.

[slideshow_deploy id=’6273′]