Kategorier
Elvebakkennytt Ungdom

Elvebakken, havet og plasten

Du merket kanskje fiskelukten som svevde rundt på Elvebakken her om dagen? Det var fordi 1MKS fikk besøk av organisasjonen Passion for Ocean. Mål: Kunnskap om hav = renere hav.

Tekst: Selma Ebne Røeggen

Snart skal denne lille karen bli dissekert av Irina… Foto: Jennie Molin Svärd
Rebekka de Leon fra Passion for Ocean startet havdagene på Elvebakken med å utfordre elevene på hva de tenkte på når de fikk stikkordet hav. Foto: Jennie Molin Svärd

De siste ukene har plastikk og forsøpling av havet vært et aktuelt tema. Politikere har debattert, mange har sett NRK-programmet  “Planet Plast” med Line Elvsåshagen, og organisasjonen Passion For Ocean har vært på besøk hos talkshowet Lindmo på NRK. Midt opp i alt dette har førsteklasse MKS vært så heldig å få ta del i hypen.

-Spennende er kanskje ikke det rette ordet, men mer trist å lære om alt det grusomme som foregår med havet, sier Helén (16)

Foto: Tobias Jacob Vopava

Mye fucka som skjer

70 elever er samlet på Solli. Disse er de aller første elevene som får bli med på en hel skoledag regjert av Passion for Ocean. De er på besøk for å informere elvene om hvilke problemer havet står ovenfor på grunn av blant annet plast og forsøpling. Dagen er full av foredrag med temaer, som varierer fra mangfoldet av dyreliv i havet, framtiden til fiskeryrket, innovasjon innen fiske og lakseoppdrett og hvordan havet ofte blir brukt som et virkemiddel i litteratur.

Marinbiolog og en av grunnleggerne av Passion for Ocean, Pia Ve Dahlen jobber intenst for å få folk til å elske og ville ta vare på havet. Her med en uer som snart skal under kniven!  Foto: Nora Haakenstad

– Det har aldri vært lettere å gjøre noe for verden, for det er så mye fucka som skjer i utgangspunktet, sier Pia Ve Dahlen. Hun er marinbiolog, en av dem som startet Passion for Ocean, og jobber på spreng for å få unge interesserte i – å redde havet.

– Det viktigste er at folk må ha lyst til å ta vare på havet, svarer hun når vi spør henne om hvordan hun har tenkt å opprettholde engasjementet forsøpling av havet har fått i det siste.

Elsk havet!

– Det er så små nyanser som skal til og det trenger ikke gå utover livskvaliteten vår engang, sier Pia Ve Dahlen. Hun forteller at bare det å slutte å kaste ting i do, si nei til unødvendig plastbruk og slutte å bruke solkrem som skader miljøet er nok til å forbedre tilstanden til havet. Likevel er det aller beste å bli glad i havet, mener Pia.

– Å bare få pekefinger hjelper nok ikke i lengden, men når du får den kjærligheten for havet; da kommer den langvarige motivasjonen

Fult fokus og konsentrasjon da 1MKS dissekerte blekksprut og fisk. Foto: Stener Vaagland

Passion for Ocean er et forsøk på å gjøre elevene mer interessert i å lære om havet. Pia forteller at hun vil prøve å legge fram havet på en litt mer interessant og spennende måte.

-Det er så mye gøyal kunnskap som alt for ofte legges fram på en veldig kjedelig måte. Vi prøver å legge havet frem på en litt mer interessant og spennende måte som trigger engasjement hos elevene, sier Pia.

Elvebakken pilotskole

Elvebakken er den aller første skolen som får prøve seg på dette prosjektet som Passion for Ocean etter hvert håper at skal komme inn i skolen.

Hvor er blekket mon tro? Foto: Tobias Jacob Vopava

– Det var gøy å dissekere den blekkspruten! Helén og Kaisa forteller at selv om det var gøy med en litt annerledes dag, var det definitivt sjokkerende å få lære om tilstanden havet er i. Likevel likte de at det ikke bare var dystert og trist, men at P4O også kom med forskjellige løsninger og små ting man kan gjøre i hverdagen for å bidra til en mer bærekraftig framtid.

– Jeg har fått en ny holdning ovenfor havet og dens viktighet, Kaisa (16)

Kaisa forteller at hun har lært at det ikke bare er matprodukter som man burde velge bærekraftig, men også for eksempel kosmetikk. Når spurt om de har noen tips til elvebakken-elever som vil være med å bidra, er Helén klar i sin tale:
– Ikke kast røyk på bakken når dere er på fest, ikke kast snus på bakken når dere er på fest. Kast i et askebeger, kast i søpla. Bare ikke kast det på bakken!