Kategorier
Elvebakkennytt Feature

Åpen dag på Elvebakken- forberedelsene er mange!

I dag arrangerer Elvebakken Åpen dag. Over tusen ungdomsskoleelever vil besøke skolen denne dagen, og det jobbes hardt med forberedelsene.

Tekst og foto: Kjetil Stoveland

I auditoriet står revybandet plassert midt på scenen. Åtte musikere er klare for åpen dag. På scenen står kasser stablet oppå hverandre i mange ulike farger. Røykmaskinen starter, mens trommene begynner å spille. Bandet begynner med å spille refrenget av Queens klassiker, Bohemian Rhapsody. Revyinstruktør Espen Kvernbergh kommer gående inn i auditoriet.

-Det høres sjukt bra ut folkens!

Han står litt på scenen før han fortsetter.

-Det er helt rått å høre dere!

Åpen dag er et av Elvebakkens største årlige arrangementer. Assisterende rektor Espen Rueness forteller at forberedelsene til dagen foregår i et år.

– Vi starter etter fjorårets Åpen Dag med å evaluere det vi har gjort. Vi har to prosjektledere; Nina Jensen og Nina Løfsnæs som følger opp gjennom året og innkaller til møter for å korrigere. Når vi kommer til høsten fordeler vi oppgavene ganske tydelig mellom de som er i den utvidede ledergruppa, og jobber med å fylle inn hva vi skal endre og beholde. Videre setter vi i gang prosessen med lærere og elever.

-Intensivtiden er selvfølgelig fra skolen starter opp i Januar og frem til klokken 15 i dag, da vi håper å være ferdig.

Det er ikke lett å indikere hvor mange som var på fjorårets Åpen dag.

-Vi har en miniindikator på hvor mange som var her. Vi kjører fire show i auditoriet, det er 300 plasser der. Det var fire show som var nesten fulle. Så det er hvert fall tusen som har vært og sett showet nede. Det er også en del som kommer å ikke ser showet nede. Vill gjetning 1237, sier han spøkefullt.

Aurora Lyng går i tredjeklasse på Medier og Kommunikasjon. Hun er en av guidene i dag. Hun har ikke gjort så mange forberedelser, men hun gleder seg.

– Jeg har gått på MK i tre år nå, og jeg føler jeg kan en del om MK. Jeg føler jeg kan fortelle en del om hva som er bra med MK til andre, for jeg liker MK godt selv. Det er kjempehyggelig å møte de som vil begynne på Elvebakken.

Oppgavene til Lyng er å vise de besøkende MKST.

– Det er en annen versjon av det jeg går, men jeg tror jeg både skal vise MK og Medieproduksjon. Jeg føler jeg kan nok om det.

Elvebakken tar ikke lett på å arrangere åpen dag. I år har de hele 129 guider som skal møte og følge opp elevene som tar turen til skolen. Rueness forteller at de også hyrer inn noen ekstra.

– Det kommer så mange på besøk. Det viktigste for oss på Åpen dag er at de som kommer skal bli sett og ivaretatt. Ingen skal gå rundt her, å føle seg ensom og alene. Det skal være noen som møter dem, med en inkluderende væremåte og snakke med dem. Jeg vet at hvis en tiendeklassing går herfra i ettermiddag, og føler at det var et bra sted å være. Hvis eleven trivdes, og det var hyggelig, så begynner eleven på skolen.

Rueness forteller at det er mye som skjer på skolen i dag.

-Det er infoshow som går fra 16- 19. I tillegg til miniforedrag med fagtilbudet vårt. Vi har også en stor MK- utstilling, med muligheten til å gå i lydstudio og fotostudio. I tredje etasje har elektro en svær installasjon, med gokart og heis som de har laget. Språk- samfunn og økonomi har utstilling i andre etasje. I realfagsbygget har vi også utstilling, i bølgetanken har vi ubåt og dykkere. I S- bygget blir det kunstutstillinger. På biblioteket kommer elevrådet, revyen og elevlagene til å presentere seg.

Tilbake i auditoriet sier Espen.

-Nå må alle gå på scenen, ta av dere på beina først.

De samles i en sirkel. Espen deler ut ark.

Han tar en navnerunde på alle

-Dere må tenke at dere er revyskuespillere.

Rueness tenker seg en stund om når han får spørsmålet. Allikevel har han klare synspunkter med det som er unikt med Elvebakken.

-Jeg mener det unike med Elvebakken kan oppsummeres i to uttrykk: mangfold og kombinasjonsmuligheter. Elvebakken er en skole med elever fra alle ungdomsskolene i Oslo, i tillegg til en del fra omegn. Vi har 80 ungdomsskoler representert her. Vi skal være en skole der folk kommer fra et stort område. Vi skal ha alle mulige slags mennesker i dette huset. Vi har også et fagtilbud som vi er alene om i landet, og vi har stor bredde på fagtilbudet. Vi er hvert fall alene om at det er mulig å kombinere dem. Hvis du tar utgangspunkt i ressursene, mangfoldet mennesker og mangfoldet fag også har du en kombinasjon som katalysatoren her. Du har masse forskjellige mennesker som aldri ville møtt hverandre, de møter hverandre her. Elvebakken produserer unike mennesker, på bakgrunn av et mangfold av mennesker og fag.

Lyng er tydelig på hva hun mener om skolen.

– Jeg elsker Elvebakken. Jeg synes det er en veldig bra skole, jeg har fått veldig mange venner her.

Rueness er sikker på at tiendeklassingene som begynner her kommer til en god skole der folk bryr seg om og tar vare på dem.

– Om de vil like seg her med en gang, det er vanskelig å si. En ting er Åpen dag, en annen ting er første skoledag. Vi vil være tilstede for dem og inkludere dem hele veien, men de må være litt tålmodig. Hvis du begynner på Elvebakken, kommer du ikke til en fiks ferdig ting. Fordi du skal være med å skape miljøet som er der. Vi hjelper til og vi bidrar, men det er ikke som en skole der du bare går sammen med de du gikk med på ungdomsskolen. Det er kanskje ingen i klassen du kjenner fra før. Jeg tror det miljøet som oppstår da i en sånn gruppe av folk som blir voksne sammen blir helt spesielt og er mye sterkere enn ungdomsskolen. Jeg vet at de kommer til en god skole, men jeg vet også at de må bidra en god del selv og ha tålmodighet.

Rueness vil at skolen skal fortsette å være som den er, men den må også være i forandring for å opprettholde det.

– Vi må være modige, vi må tørre å gjøre ting, vi må ha tilliten til elevene våre, troen på at elevene og lærerne kan være med å videreutvikle skolen. Per (rektor red. Anm) sier at Elvebakken er en skole som har en gründerånd. Det har man bare hvis man starter opp noe, men hvis den skal fortsette å være Elvebakken så må vi ikke gi slipp på det, vi må skape skolen på nytt hvert eneste skoleår.