Kategorier
Feature Samfunn Ungdom

Julefeiring med skilte foreldre

Hvordan skal julefeiringen løses slik at både foreldrene og barnet blir enige?

Av: Oda Valebrokk, Lisa Marie Bjørge, Fredrik Lund, Helén David Oudenstad

-Jeg feirer jul annenhver gang hos mamma og pappa. Jeg synes foreldrene mine har løst julefeiringen på en bra måte, fordi jeg får se dem like mye. 

Bjørk Brøndmo Engerbakk (16) har feiret jul på denne måten siden hun var tre år. Foreldrene hennes har ingen problemer med å kommunisere, og har løst julefeiringen slik at alle får det best mulig. Selv om mange skilsmissebarn har det slik som Bjørk, hvor foreldrene er enige, er det også mange som ikke har det like lett. Lone Kjær er helsesøster på Elvebakken videregående skole. Hun har opplevd at flere elever kommer til henne for å snakke om akkurat dette problemet.

Mange har det bra etter hvert, og mange har det litt dårlig. Dette er ofte når foreldrene ikke samarbeider godt sammen, forteller Kjær.

Lone Kjær er helsesøster på Elvebakken Videregående Skole.

Viktig at barnet uttrykker seg

I 2016 er det registrert 9000 skilsmisser og over 10 000 separasjoner i Norge, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Skilsmisse har blitt et hverdagslig begrep, og et par med barn som går fra hverandre er mer eller mindre normalt. Det er lett å tenke at siden situasjonen er såpass vanlig, trenger man ikke snakke om den like mye. Kjær sier at dette ikke er tilfelle, og at barn kan få det vanskelig om ingenting blir sagt.

-Barnet kan komme til å ta mer hensyn til foreldrene enn seg selv, og dette kan bli problematisk. 

-Selv om barnet fra det er 12 år kan bestemme mye selv, som hvor de vil bo og hvem de vil feire jul hos, kan det være vanskelig å uttrykke dette, med frykt for å såre en av foreldrene. Julen er en viktig periode for mange, som fører til at man kan bli mer sårbar, legger Kjær til.

Fordelte den hjemmelagde pynten

Bjørk viser frem julepynten i kjelleren hos faren hennes. Hun forklarer at det er en tydelig forskjell på hva som finnes av pynt hos de to foreldrene, men at begge har mye pynt laget av Bjørk og søsknene.

-Vi har mye hjemmelaget julepynt. Disse englene har vi mange av. Det var en periode hvor alle englene var hos pappa, men etter hvert fordelte foreldrene mine dem mellom seg. 

Bjørk Brøndmo Engerbakk forteller om sine egne opplevelser med skilte foreldre under juletida.)

Foreldrene må snakke sammen

Selv om Bjørk er i en bedre situasjon enn mange andre skilsmissebarn, har hun en klar formening om hva som burde gjøres om foreldrene ikke er enige.

-Det er viktig at foreldrene klarer å ha respekt for hverandre, og skjønner at barnet er like mye verdt for begge, i hvert fall rundt juletider. 

For å høre mer om hva både Bjørk og Kjær mener om dette, kan du se videoen nederst i saken.

Hva barnet kan gjøre

Både Bjørk og helsesøster Kjær mener foreldrene har hovedansvaret for å løse problemene som kan skapes rundt julefeiringen, men Bjørk legger til at om ingenting blir gjort er det viktig at barnet sier ifra selv.

-Barnet burde absolutt prøve å si noe, eller få hjelp fra noen som kan se situasjonen utenifra, avslutter Bjørk.