Kategorier
Elvebakkennytt Kultur Samfunn

Razan; fra flykning til forfatter 

 Tekst: Selma Ebne Røeggen Foto: Marie Meltvedt Lyseggen Video: Isak Edvin Nausthaug-Kjøren og Tobias Jacob Vopava

 Det jeg opplevde i borgerkrigen i Syria var å miste alt, sier Elvebakken-eleven Razan ZamZam. Det har det nå blitt bok av.

– Jeg mistet alle eiendelene mine, leiligheten min og faren min. Det jeg ikke mistet var håp, forteller Razan ZamZam. Hun går i andreklasse, på Medier og Kommunikasjon på Elvebakken. Hun er 21 år gammel, og bor i Oslo med moren og søsknene sine. Da hun var 16 år begynte borgerkrigen i Syria, hennes hjemland.

Her ser vi boken, som oversatt fra arabisk heter; Den som skjuler seg i ånden.

 Å skrive bok har vært en stor utfordring, 

I 2017 gav hun seg selv et løfte; på slutten av året skulle hun være ferdig med å skrive en bok, og få den gitt ut. Hun forteller at dette har vært en lang og hard prosess som var langt mer krevende enn hun hadde sett for seg. Det var mange ganger hun ville gi opp, men hun hadde støttende klassekamerater, venner og familie. Mest av alt ble hun pushet av seg selv til å skrive boka Den som skjuler seg i ånden, som er tittelen, oversatt fra arabisk.

 Jeg gjør meg selv til en sterkere person

I boka skriver hun om krig, håp, lykke og kjærlighet. Hun skriver om hvordan du kan hjelpe deg selv med utfordringer og hvordan du kan nå målene dine. Håp og kjærlighet er temaer som går igjen i det hun skriver. Noe av det viktigste for Razan er nettopp dette; håp. Hun ville ikke vært foruten noe av det hun har opplevd. Alt hun har vært gjennom har gjort henne til den sterke personen hun er i dag.

Vi møter henne på Solli Plass på Elvebakken, en fredag formiddag. Hun venter på oss ikledd en pastellfarget hijab og en rosa bluse. Hun smiler stort og har store vennlige øyne, men hun er også bestemt, og ikke redd for å ta plass. Før vi begynner intervjuet går hun rundt til alle på Solli og ber dem være stille. Hun svarer utfyllende og reflektert på spørsmålene. Enkelte ganger stopper hun opp, og tenker hvordan hun skal formulere svaret sitt. Selv om norskgrammatikken ikke alltid er på plass kommer budskapet tydelig fram.

-Det budskapet jeg vil sende ut til unge folk som ikke tror det er mulig å oppnå noe i ung alder, vil jeg si at du aldri må gi opp. Du må jobbe hardt og huske å gi kjærlighet til deg selv, for å kunne oppnå målene dine.

Her ser vi Razan under presentasjonen av boken. 

Mistet faren- tårene kommer

På boklanseringen er det en blandet stemming. Det er tydelig nervøsitet i rommet, men alle er veldig glade. Razan møter oss ved døra ikledd en rosa kjole i silke, og en rosa hijab som matcher kjolen. Hun hilser på alle gjestene. Alle har samlet seg, det er ro i rommet. Hun begynner å presentere boken. Hun leser utdraget fra boken, både på arabisk, som er språket boken er skrevet på, i tillegg til norsk og engelsk. Razan forteller om budskapet til boken og skriveprosessen. Når hun begynner å snakke om tiden før hun kom til Norge og farens død, kommer tårene. Broren hennes kommer opp for å holde henne i hånden og da klarer hun å fortsette.

Storebror er til støtte da Razan forteller om faren som døde i krigen i Syria

– Jeg skammer meg ikke over å fortelle at jeg gikk til psykolog den første tiden min i Norge, forteller hun med broren ved sin side, forteller Razan.

Akkurat nå finnes boken bare på arabisk, men det neste prosjektet til Razan er å oversette boken til norsk. Den norske tittelen er allerede klar; Halvt norsk, halvt arabisk.