Kategorier
Kultur Samfunn Ungdom

Språkkafé på Elvebakken

Torsdag 26. oktober arrangerte elevrådet språkkafé på Elvebakken for andre gang.

Tekst og foto: Simen Aspaas

En ny måte å lære norsk

Torsdag 26. oktober kom 85 elever fra Kubens avdeling for minoritetsspråklig oppæring på Bredtvet (MO) til Elvebakken for å være med på språkkafé. Dermed ble vårens suksess gjentatt! For senest på temauken i fjor, som handlet om integrering i praksis, ble det arrangert språkkafé.

En av elevene fra Bredtvet som var med på språkkafeén i fjor, er 15 år gamle Deeqo Farah Siyad fra Somalia. Deeqo og hennes familie kom til Norge i november 2015, og selv har Deeqo en drøm om en gang å bli lege. Hun synes det er gøy å få være med på språkkafé.

–  Jeg synes språkkafé er gøy og spennende! Her får jeg mulighet til å lære norsk på en helt annen måte enn hva jeg gjør til vanlig i klasserommet. Da jeg hørte at det ville bli arrangert en ny språkkafé, ble jeg veldig glad.

Deeqo Farah Siyad (15) deltok på språkkafé for andre gang.

En annen elev fra Bredtvet som også synes språkkafé er gøy, er 20 år gamle Khater Musa. Han har vært i Norge i 11 måneder og drømmer om å bli bilmekaniker.

– Jeg synes det er bra med slike arrangementer. Vi sitter i små grupper og snakker om hverdagslige ting. Alt fra musikk til idrett. Jeg har allerede fått noen nye venner, sier Khater og smiler.

Khater Musa (20) mener det er bra at Elvebakken arrangerte Språkkafé.

Elevrådsleder på Elvebakken, Amanda Hylland Spjeldnæs (18) er godt fornøyd med språkkafeén.

– Det er bra at vi som skole arrangerer språkkafé. Dette er et lavterskeltilbud hvor man ikke trenger noe forhåndskunnskap for å delta. Målet med språkkafé er å lage en sosial arena hvor man kan bygge vennskap, lære hverandres språk, og bli bedre kjent med hverandres kulturer. Jeg selv for eksempel, har lært litt Persisk.

– Ideen om språkkafé fikk jeg fra Norsk folkehjelps solidaritetsungdommen. Det finnes også andre organisasjoner som for eksempel Røde Kors, som arrangerer språkkafé, men jeg tror vi er den første skolen til å arrangere det. Med tiltak som dette, utgjør vi en forskjell i samfunnet på lik linje med de humanitære organisasjoner. Det er veldig kult!

Videre forteller Amanda til MagasinE om drømmen til språkkafé.

– Drømmen er at språkkafé blir et bærekraftig konsept som for fremtiden arrangeres regelmessig. Slik verdenssituasjonen nå er, blir mangfoldet og behovet for integrering større og større, så desto viktigere er det at vi er frempå. Vi skal heller ikke se bort ifra at også andre skoler ønsker å arrangere språkkafé. Det ville i så fall bare være positivt og vi bidrar gjerne med våre erfaringer, sier elevrådsleder Amanda Hylland Spjeldnæs.

Elevrådsleder Amanda Hylland Spjeldnæs (18) drømmer om at Språkkafé skal arrangeres regelmessig.

Avdelingsleder for minoritetsspråklig opplæring på Bredtvet, Lise Sørum Aas, tok også turen innom språkkafeén.

– At elever på samme alder arrangerer språkkafé er et godt eksempel ungdoms samfunnsengasjement. Flere av elevene på Bredtvet har lite kontakt med norsk ungdom til daglig, så dette er en fin mulighet for dem til å bli kjent med nye mennesker på. Læringsutbyttet fra et slikt arrangement er stort og handler ikke bare om det faglige, men vel så mye det sosiale. Mange av elevene som deltok på språkkafeén i fjor, gledet seg stort til å få være med i år også. Vi håper det blir arrangert flere slike arrangementer, avslutter Sørum Aas.

Avdelingsleder for minoritetsspråklig opplæring på Bredtvet, Lise Sørum Aas mener læringsutbyttet for Språkkafè er stort, og hun håper det arrangeres oftere.