Kategorier
Elvebakkennytt Feature Medier og kommunikasjon Utvalgte

Ezzaris vei til suksess

I løpet av kort tid har Elvebakkeneleven Adam Ezzari (18) blitt et navn flere og flere har hørt om. I januar i år skrev han under på en platekontrakt med Universal Music Norge, og i det siste har man kunnet se han som “Adam” i TV-serien SKAM på NRK. 

Tekst: Marie Myrbraaten. Hovedbilde: Samir Madad.

–Det er jo dette stedet som har formet meg til den jeg er.

Ezzari er på Hauketo stasjon. Dette er et kollektivt knyttepunkt på stedet han er fra. Her bor folk fra alle verdens kanter og rundt oss snakkes det på alle slags språk. Selv prater Ezzari både norsk, arabisk og engelsk flytende, men jeg ber pent om å ta akkurat dette intervjuet på norsk. Ezzari ler og retter på capsen sin.
–Her føler jeg meg hjemme og trygg. Det er noe med det jeg setter utrolig stor pris på.

Ezzari er et navn som de fleste musikkinteresserte ungdommer i Norge i dag vet hvem er. Adam, som liker å bli kalt Ezzari, debuterte for første gang med låta ”Papirbyen” for et drøyt år siden. Etter det har han gitt ut en rekke flere sanger, både alene og med andre. Sangene som har fått mest oppmerksomhet er blant annet ”Engler”, ”Løvehjerter (RMX)” og ikke minst den siste låta hans; ”Ikke noe press”.

Foto: Mats Bakken

Kursen rettes mot Rema 1000 over gata. Ezzari spanderer is og beveger seg deretter oppover Hauketoveien som strekker seg opp mot hus der folk av alle slags nasjonaliteter bor. Grusen har akkurat blitt børstet av veiene og sola varmer for første gang på lenge.  

Fikk ros av Chirag i Karpe Diem

Han begynner å snakke om tiden han startet å interessere seg for musikk. Som ung hørte han en del på Karpe Diem, og de har vært store forbilder siden den gang. I senere år ble det også spilt en del The Beatles samt vanlig topplistemusikk, men det er duoen fra Oslo som har påvirket han mest i dag.

–Jeg var veldig ung første gang søsteren min spilte Karpe Diem for meg. Jeg likte det jeg hørte, men ble ikke sånn skikkelig interessert i rap med én gang. Det var først mange år etter, på videregående, en kompis introduserte mer sånn musikk for meg.

I starten så lagde han musikk mest for moro skyld. Etterhvert som folk begynte å rose arbeidet hans, økte motivasjonen og lysten til å lage mer musikk.

–Allikevel tror jeg den største motivasjonsboosten var den gangen Chirag fra Karpe Diem tweeta om meg etter jeg hadde sluppet musikkvideoen til låta ”Blå Lapper”. Det føltes nesten uvirkelig den gang at en som han i det hele tatt hadde hørt navnet mitt, sier Ezzari og smiler stolt mens han minnes.

Skjermdump

https://www.youtube.com/watch?v=CvQak5hNy2Y

 

Platekontrakt med Universal Music Norge

Det tok ikke lang tid før folk begynte å legge merke til Ezzari. I januar i år våknet han opp til en melding der noen fra Universal Music Norge ville signere platekontrakt med han etter de hadde lagt merke til en av musikkvideoene hans på Youtube.

Platekontrakten med Universal var et stort steg for Ezzari. Han tror den kommer til å ha stor betydning for musikkarrieren hans videre.
–Da jeg ble spurt om signering med Universal, ble jeg utrolig glad. Fra et lite rom i hooden til signering er et stort skritt for meg og alle rundt meg.

Ezzari understreker i tillegg at menneskene i Universal også har spilt en stor rolle når det kommer til å opparbeide seg en plass i rampelyset.
–Selv om jeg allerede var litt kjent da jeg signerte kontrakt med dem, har de hjulpet meg på veien videre. De passer på meg og gjør at jeg får lov til å opptre oftere på konserter.

Fra små klubbhus til store musikkfestivaler

Konsertene startet i det små ved å opptre på klubbhus og mindre scener. Den første konserten til Ezzari fant sted på Skullerud aktivitetshus. Med nerver inntok han scenen foran et lite, men høylytt publikum.
–Et sted må man alltid starte, og jeg koser meg alltid på mindre konserter. Der føler jeg virkelig jeg hører hjemme og at jeg kan være meg selv. Det er gøy å tenke på hvordan jeg starta med så lite, til å kunne opptre foran mange mennesker der noen av dem til og med kan tekstene jeg har skrevet utenat.

2. og 4. mars i år opptrådde Ezzari på Bylarm, en større musikkfestival for både nye og gamle talenter. Der fikk han en del positive tilbakemeldinger og ble omtalt som en av de som imponerte mest, blant annet av Mats B. Bugge, musikksjef i P3.

–Bylarm var kjempegøy og det var en stor mulighet jeg setter utrolig stor pris på! Det er alltid gøy å kunne vise seg litt fram. Det har på mange måter vært en lang vei, og det er ikke lenge siden jeg nesten ikke turte drømme om å opptre på et så stort arrangement engang.

Familie og venner viktig

Ezzari har ikke stått alene hele veien mot suksess. Med han på veien er mange venner, familie og bekjente som har hjulpet han videre.

–I den nyeste låta jeg er med på; ”Liten Sirkel” sier jeg for eksempel at min manager er min søster og min DJ er min bestevenn. Jeg synes det er viktig å nevne de rundt meg også, jeg hadde jo aldri klart dette uten dem. Jeg setter uendelig mye pris på støtten jeg har fått.

Venner og familie er med andre ord en viktig del av hverdagen til Ezzari. De er menneskene som har vært der helt fra starten og alltid drar han ned på jorda dersom han en dag blir litt for selvsikker og tar ting for gitt.

Ezzari og Hkeem. Foto: Sim Bacolod

–I det siste har spesielt Hkeem blitt veldig viktig for meg. Han lager også musikk og
vi har, sammen med en annen kompis, blant annet ”Løvehjerter RMX” sammen. Det er en fengende låt, og er det noe jeg virkelig elsker, så er det å se hvordan Hkeem koser seg og elsker å stå på scenen mens vi opptrer med den låta. Han betyr veldig mye for meg. Jeg må bare si at jeg digger han karen der.

Vi nærmer oss boligfeltet på Nebbejordet, stedet Ezzari i dag bor. Isen er spist opp og papiret ligger foreløpig i lomma. Rekkehusene er malt i forskjellige farger og noen barn er å se på lekeplassen.

–Adam!

En gutt i treningsbukse og hettegenser nærmer seg oss. Han holder en fotball under armen og bærer på en bag. Det er en av Ezzaris kompiser som kommer rett fra trening. han introduserer seg som Mosab.
–Hva skjer, bro? Er du på vei hjem? Spør Ezzari mens han hilser.
–Ja ass, har den engelskoppgaven jeg må jobbe med i dag, vet du.
Ezzari smiler medlidende, vel vitende om at Mosab helst ville brukt en time eller to mer på fotballbanen. De to har vært venner siden barneskolen og Ezzari understreker at det er få som kjenner han like godt som Mosab.
–Adam er en kar du kan stole på. Noen ganger kan han kanskje bli litt ”cocky”, men da er jeg her for å fortelle han at han må roe seg ned, ler Mosab skøyeraktig.

SKAM-rolle gir internasjonal oppmerksomhet

Ezzari dukket nylig opp i TV-serien SKAM som en av birollene der. Mange av venne hans ble overrasket da de plutselig så han på skjermen. Dette var nemlig en hemmelighet han måtte holde for seg selv før de første klippene kom ut.
–Jeg måtte lyve til folk om hvor jeg var da jeg var på innspilling og sånn, men nå går det heldigvis mye bedre. Det er deilig å slippe å holde det hemmelig.

Deltakelsen hans har ikke bare gitt mer oppmerksomhet her i Norge, han har også fått en del utenlandske fans.
–Jenter fra Russland og Ukraina har begynt å kommentere bildene mine på Instagram og sende meg meldinger. Jeg blir selvfølgelig smigret og det er jo alltid gøy når folk, selv fra utlandet, gir meg sånn oppmerksomhet.

Selv er han hemmelighetsfull når det kommer til serien og hvordan han selv fikk rollen, men én ting er sikkert: Han elsker å ta del i det store prosjektet.
–Det har vært skikkelig gøy. Vi har jo kommet langt i innspillingen, og jeg gleder meg til flere episoder kommer ut. Hvem vet? Plutselig er jeg skuespiller på fulltid og dropper musikken helt, ha ha ha!

Planer for framtida

Mens det for en liten stund siden bare var lek og moro, har musikkarrieren til Ezzari fått en litt mer seriøs vending den siste tiden. Planen er å satse på musikk for fullt, men dette krever mye. Han går i år siste året på Elvebakken videregående skole. Dag inn og dag ut er det fullt kjør for å få alt til å gå opp. Dagene går som regel i å fokusere på skole på dagen, mens han skriver låter om natta.
–Det er vanskelig å kombinere skole og karriere, derfor tenker jeg kanskje å ta et friår til neste år for å kunne fokusere mer på musikk. Jeg vet ikke helt hva fremtiden vil bringe, men jeg velger å ikke stresse og heller bare kose meg med gutta mine. Om ti år håper jeg selvfølgelig at jeg fortsatt driver med musikk og kan leve av det. Det hadde vært en drøm som hadde gått i oppfyllelse.

Ezzari kikker raskt på klokka og kommer på at han har en buss han må rekke. Han har en avtale med Universal han neppe vil komme for sent til. Med ett løper han hjemover for å slenge fra seg skolesaker før han må løpe til bussen på vei mot en hverdag der alt handler om musikk.