Kategorier
Ungdom

Mer lidenskap, mindre prestasjon

Victoria (18) ønsker en annen skolehverdag og har valgt å gjøre det siste året på videregående til noe spesielt.

Tekst og foto: Thea Marion Aasen

– Noen kaller det å droppe ut av videregående. Jeg skjønner hva de mener, men jeg synes ikke skolen er noe gøy lenger. Jeg er glad i å lære, men jeg liker ikke den samme repeterende hverdagen. Noen sier: ”hvorfor kan du ikke bare gå vanlig skole, alt trenger ikke være så spennende og spektakulært hele tiden”. Men jeg har muligheten, så hvorfor ikke gjøre det?

Victoria Vale (18) flytter alene til Barcelona når sommerferien er på hell. Da har hun fullført to år på videregående, det tredje skal hun ta som privatist når hun er i Barcelona. Hun er en rastløs sjel og føler ikke at skolesystemet passer for henne.

– Det handler mye om prestasjon, mer enn lidenskap. Jeg har veldig mye jeg er lidenskapelig opptatt av, men som jeg ikke får utviklet slik situasjonen er nå. Jeg vil få mer tid til å gjøre det jeg liker, og jeg vil oppleve noe nytt.

 

”Party girl”

Jobb og bosted ordnet hun på en helgetur til Barcelona med moren. Hun skal bo i kollektiv med tre spanske jenter, og jobbe på et ungdomsherberge.

– Jeg har ikke planlagt så veldig lenge. Jeg dro ikke på utveksling i andreklasse, og det angret jeg veldig på. Jeg hadde lyst til å dra til Costa Rica, fordi jeg er veldig fascinert av Costa Rica. Men mamma syntes det var alt for langt unna. Derfor tok hun meg med på en tur til Barcelona, for å overbevise meg om at jeg burde dra dit.

Det viker som om det meste faller på plass for Victoria. Jobben på herberget skaffet hun seg gjennom bekjente. Hun bodde samme sted under interrail i fjor.

– De kaller jobben egentlig for ”Party Girl”. Jeg organiserer alt det sosiale. For eksempel felles middag, felles grilling, jeg sørger for at alle får hilst på alle og at alle har det hyggelig. Så jeg får egentlig betalt for å prate og feste.

 

Åpen om det med foreldrene

Victorias plan er å bli der hele skoleåret, trives hun så blir hun lenger. Men det kan også gå andre veien.

– Jeg har tatt noen tredjeklassefag som privatist i år, men jeg mangler fire fag. Det skal jeg jobbe med i Barcelona. Det kan jo hende at jeg ikke er klar for å ta eksamen når den tid kommer. Da må jeg kanskje dra tilbake. Jeg har søkt om friår fra skolen, så jeg kan komme tilbake til skolen hvis jeg vil.

Victoria har jobbet mye selvstendig for å gjøre drømmen til virkelighet, men hun har også fått hjelp og støtte av foreldrene.

– Jeg har vært veldig åpen med foreldrene mine om hva jeg vil, og hva jeg føler. Jeg tror at så lenge man er åpen og snakker om hva man interesserer seg for, så får folk mer forståelse. Jeg føler meg veldig privilegert som har denne muligheten. At jeg har en familie som alltid støtter meg og stoler på meg.