Kategorier
Feature Samfunn Ungdom

Hjelp, jeg skal ta lappen!

Du er gammel nok, og klar for prosjekt førerkort! Men hvor skal du egentlig starte?

Tekst og foto: Eline Andersdatter Rønningen

Du gleder deg til å kunne være uavhengig av kollektivtrafikken, til å slippe unna stappfulle busser og til å suse rundt i byens gater med høy musikk og venninnen din godt plassert i passasjersetet. Det kribler i magen når du drømmer deg bort i tanken på frihetsfølelsen du snart kan oppnå, men samtidig er det noe

L'en må på når du skal ut å øvelseskjøre.
L’en må på når du skal ut å øvelseskjøre.

som holder deg tilbake. Enten du er 18 år og endelig gammel nok, 20 og har spart opp nok penger, eller 25 og gitt deg selv et spark bak: Det er ikke lett å vite hvor du skal begynne. Trafikalt grunnkurs? Mørkekjøring? Teoriprøve? Veien mot lappen kan være både vanskelig og forvirrende.

Hvor skal man begynne?

-Det aller første du må gjøre dersom du er under 25 år, er å ta trafikalt grunnkurs. Dette kan du gjøre fra du er 15. Er du over 25 derimot, trenger du ikke ta hele grunnkurset, da trenger du kun førstehjelp og mørkedemo, forteller trafikklærer og faglig leder hos Svein Svendsen Trafikkskole, Birgitte Nessjøen.

Har du trafikalt grunnkurs i boks, har du bygget den grunnleggende plattformen, og er nå klar til å begynne og øvelseskjøre lovlig.

Skal man bare kaste seg ut i det og begynne å kjøre på en trafikkert vei? Eller skal man finne en forlatt parkeringsplass innerst i skogen?

-Det viktigste er å ikke være et hinder for andre. Tomme parkeringsplasser eller rolige landeveier er derfor et bra utgangspunkt. Det er også en fin anledning til å lære seg det grunnleggende; som å starte og stoppe, forklarer Birgitte.

Når det perfekte øvelsesstedet er funnet, og du er klar til å gripe fatt i rattet, gjelder det å vite hva man burde øve på først. Det er åpenbart at det å kunne starte og stoppe bilen er viktig å lære seg tidlig, men andre små detaljer kan også spille en stor rolle.

– Man bør alltid starte med å finne en god sittestilling i bilen. Sitter man feil får man også feil avstand til clutchen og blir dermed fort sliten i både kropp og armer. Når sittestillingen er på plass gjelder det å bli godt kjent med clutchen. Lær deg hvordan man clutcher, hvordan man girer og hvordan dette fungerer sammen, råder Birgitte.

Øv på å starte, stoppe, og tren for å få de gode igangsettingene. Det er også viktig å huske på at øvelse gjør mester. Kjør så mye som mulig, gjerne hver dag. Det er slik du blir god.
Det er lurt å kjøre så mye som mulig hjemme, det går nemlig fint an å lære seg det grunnleggende uten kjørelærer. For det er først når du har lært deg det grunnleggende at Birgitte anbefaler å ta kontakt med kjøreskolen.

-Ta kontakt med oss kjøreskoler først når du er på det nivået hvor du står litt fast. Da er det en perfekt anledning for at vi hjelper deg videre.

Start når du er 16

Ingvild Mysen (17) holder på å ta førerkortet. Hun startet på sin vei mot lappen da hun var 16 år, og nå er målet å kjøre opp innen et halvt år.

-Jeg er glad jeg startet tidlig slik at jeg får mye god trening før oppkjøringen. Jeg prøver å kjøre så ofte som mulig, selv om det bare er en kort tur til butikken, forteller Ingvild.
Og det er nettopp mengdetrening som er stikkordet. Birgitte anbefaler å begynne og kjøre med en gang man har lov. På den måten får man en fin og lang opplæring frem mot førerkortet.

-Vi mener det beste for ungdom er at de får minst to års trening før de skal ta lappen. Derfor anbefaler vi alle å begynne å kjøre fra de er 16 år.

bildee3
Konsentrasjon er viktig.

 

-Jeg startet å kjøre på parkeringsplasser, men brukte ikke lang tid der før jeg begynte å kjøre på rolige landeveier. I dag kjører jeg på motorveien, forteller Ingvild.

Til tross for at man begynner tidlig, og kjører ofte, betyr ikke dette at alt vil gå som smurt. Man vil alltid møte på utfordringer, enten de er små eller store. Det positive er at en tidlig start, samt regelmessig kjøring, vil hjelpe deg å takle disse utfordringene bedre – rett og slett fordi du har lenger tid på å løse dem.

-Et råd jeg vil gi til andre og som jeg har hatt god nytte av selv, er å ikke la det gå for lenge mellom hver gang du kjører. Da kan det fort bli til at man glemmer ting, og det kan bli vanskelig å gjenoppta kjøringen, forklarer Ingvild.

Stresset av foreldrene dine

Det å holde kjøringen ved like og trene regelmessig er én ting som ofte kan være utfordrende. En annen ting som kan være minst like utfordrende er å kjøre med foreldrene sine. Du kjenner deg kanskje igjen; en bekymret mamma som nesten ikke tør å la deg slippe til ved rattet? Eller en overbeskyttende pappa som er livredd for at bilen skal få en skrape? Eller kanskje er det deg selv som blir stresset , og lar det gå utover ledsageren din? Uansett scenario; dette er helt vanlig!

– Et godt tips dersom dette er situasjonen, er å ta med seg foreldrene sine på en kjøretime. På den måten vil de få en liten input fra kjørelærer, og lære seg hvordan det er å jobbe med unge i en slik setting, tipser Birgitte.

Det er viktig å huske på at du som øvelseskjører trenger rom til å tenke. Ikke la ledsageren din blande seg for mye inn. Dette er en situasjon du ikke er vant til, og at du da trenger ro rundt deg er ikke det minste rart.

-En annen ting som kan hjelpe deg til å unngå stressende situasjoner med foreldrene dine, er å få beskjeder tidlig. Sørg for at mor eller far gir deg instrukser i god tid dersom du for eksempel skal bremse eller svinge. På den måten unngår du de ubehagelige situasjonene.

-Jeg opplever nok det å øvelseskjøre med foreldrene mine ganske annerledes enn de fleste andre. Jeg elsker nemlig å kjøre med pappa! I utgangspunktet synes jeg det er litt stressende å kjøre, men jeg føler at pappa bare roer meg ned, forteller Ingvild.

En tydelig kommunikasjon mellom ungdom og forelder er viktig mens man øvelseskjører.
En tydelig kommunikasjon mellom ungdom og forelder er viktig mens man øvelseskjører.

Viktig med feedback

Får du ikke til dette med giringen? Er det å se i speilet, samtidig som du følger med på rattet, helt umulig? Glemmer du hva som er brems og hva som er gass? Ta i bruk kjørelæreren din ordentlig!

– Spør alltid kjørelæreren din om litt feedback etter hver kjøretime. Be om å få én ting du må trene på til neste gang. Dette kan være både praktisk og teoretisk, tipser Birgitte. Gjør man dette, unngår man å stå fast, og vil klare å løse utfordringene. Samtidig blir det ikke så mye på en gang, og du tar hele prosjektet litt stykkevis.

-Som kjørelærer opplever jeg at mange strever med alt man skal huske på mens man kjører, særlig når det kommer til observasjoner. Man glemmer lett å se i speilet eller blinke til siden. Derfor er det viktig å huske på å være forutseende, forklarer Birgitte.

-Det jeg har opplevd som den største utfordringen hittil er giringen. Jeg synes det er vanskelig å gire i høy fart, samtidig som jeg synes det er vanskelig å gire ned igjen når jeg stopper. Heldigvis er dette et problem jeg sliter mindre og mindre med. Jeg merker at mye trening hjelper, forteller Ingvild.

bildeee5
Husk alltid å stille inn speilet, så du har god oversikt over alle vinkler.

 

Den obligatoriske opplæringen

Etter hvert kommer du til et punkt hvor du begynner å få ordentlig taket på kjøringen.Den intense hjertebanken du tidligere opplevde da du kjørte, er nå erstattet med høylytt synging til favorittlåten di. Du kjører både på motorvei og i lyskryss, og skrekken om å møte en annen bil på veien er helt borte. Dette er trygge tegn på at du har mer kontroll på kjøretøyet og er sikrere på veien. Hva skal du da gjøre videre?

– Det neste store skrittet før lappen er den obligatoriske opplæringen. Denne opplæringen består av to veiledningstimer, et sikkerhetskurs på bane og et sikkerhetskurs på vei, opplyser Birgitte.

Målet med sikkerhetskursene er at du som sjåfør skal få erfare og øve på ulike vanskelige situasjoner som kan oppstå mens du kjører. For å få best mulig utbytte av kursene er det anbefalt at du er ordentlig trygg på veien. Spør deg selv om du føler deg klar til å ta den ekte oppkjøringen; er svaret ja, er du klar til å ta kursene. Er svaret nei, er det lurt å øvelseskjøre litt mer.

Når den obligatoriske delen er unnagjort er ikke lenger lappen langt unna. Nå må du bare huske å bestille oppkjøringstime, samt å holde kjøringen vedlike til oppkjøringsdagen ankommer – kjør hver dag. Skulle du bli umotivert i løpet av prosessen, er det bare å tenke over den enorme friheten som venter deg etter at lappen er i boks: Spontan roadtrip med jentegjengen, råning på landet og muligheten til å farte rundt hvor – og når du vil. La disse herlige fristelsene motivere deg. Dette greier du. Lykke til!

Skjermbilde 2015-05-07 kl. 13.36.17