Kategorier
Feature Samfunn

Pysete jålebukker

Fotballen er i utvikling. Samtidig som spillerne blir bedre og bedre, blir de større og større pyser?

Tekst og foto: Henrik Helmen Svendsen

Fotball har en tradisjonsrik historie og er stadig i utvikling. Den er mer moderne, taktisk og fysisk krevende enn noensinne. Selv om fotball er verdens største og mest populære sport, er det mange som mener det fortsatt er en veldig pysete sport. Mange utenomstående mener spillerne er altfor pysete i forhold til andre sporter som for eksempel rugby, ishockey og amerikansk fotball.

Med et økende rykte om spillere som jukser, filmer og så videre, diskuteres det nå om fotballspillere er altfor pysete. Vidar Davidsen spilte fotball på 80-tallet, og er et velkjent navn i fotball Norge. Han er ekspertkommentator i Viasat, men han var også en viktig brikke i det velkjente Vålerenga laget som storspilte på 80-tallet. Vidar er ikke helt er enig i påstanden om spillere er mer pysete og mindre barske enn før. I stedet legger han vekt på andre faktorer utenom det som skjedde på fotballbanen. Selv hadde han som fotballspiller en utdannelse ved siden av å spille profesjonelt. Vidar gikk fulltidsstudium, og oppå det hele kjørte han drosje ved siden av for å spe på økonomien.

– Jeg kan være enig at spillere er mer pysete i dag, fordi de er mer selvopptatte enn før. I dag er også forutsetningene for å bli fotballspiller helt annerledes enn da jeg spilte.

 

Mats Andersen (18) går på Wang Toppidrett og spiller på rekruttlaget til Vålerenga. Han er delvis enig i at fotballspillere er mindre barske og mer pysete.

– Når vi har for eksempel har treninger på Wang, hvor vi har har trenere som Thomas Berntsen (sportssjef i Sarpsborg 08) og Petter Myhre (Fotballekspert i TV2 og tidligere trener), så hører vi det en gang i blant. Hvis vi liksom snur oss vekk når det kommer et skudd eller om vi ikke takler hardt nok og så videre, så kan de si noe sånt som ”sånn var det ikke når vi var unge”, og sånn, forklarer Mats. Attenåringen er delvis er enig i påstanden fordi han mener spillere mer sjeldent trøkker til når det virkelig trengs. Imidlertid bør også dommeren burde ta sin del av skylda.

– Jeg tror også det handler mye om dommere i dag, for de slår ned på den minste ting, forklarer han.

Mats i duell (1)

Profesjonell fotball på høyere nivå er komplisert. Ved siden av ekstreme ferdigheter, avanserte taktikker og engasjerte fans, har man dommeren. Dommeren dømmer kampene som spilles, og spiller i dag en viktigere rolle enn aldri før. Mats Andersen mener det også handler mye om dommere i dag, og hvordan de slår ned på de minst ting.

– Før så tillot de mye mer da. Nå kan de gi gult kort på helt faire taklinger, bare det ser litt ille ut. Det synes jeg påvirker spillet, og kanskje til en viss grad begrenser det litt, forklarer Mats.

Vidar Davidsen mener fotballen sliter med at den aldri har vært opptatt av disiplineringen til lover og regler og dommeravgjørelser.

– Det har på en måte vært en uttalt regel om at det dommeren ikke ser er lov, forteller Vidar.

Vidar setter videre fotballen opp mot håndball, og forklarer hvordan for eksempel man sjelden ser protester i håndball, som man ser i fotball.

– Det har nok også med type dømming å gjøre. I håndball får du to minutters utvisninger, og det er en straff som ikke er match avgjørende, men det er nok til at det svir. Muligheten du har i håndballen, eksisterer ikke i fotballen. Dette kan igjen føre til at dommerne kvier seg i det lengste for å ta tak i den den type protester.

 

Mats spiller ukentlige kamper. Som forsvarsspiller merker han godt at fotballen er blitt mer taktisk. Spillerne er smartere og bruker dommeren som en del av spillet.

– Når jeg spiller rekruttmatchene for Vålerenga så skjer det at motspillere legger seg for lett, veldig ofte. Et klassisk eksempel var når vi for en stund siden spilte mot Tromsdalen. Vi spilte mot to spisser som har spilt flere tippeligakamper for Tromsø. Vi stilte da med et rent juniorlag. Og da var det frustrerende på grunn av at de falt hver gang vi var så vidt borti. De skulle ha alt av dødballer på vår halvdel. De var kyniske i forhold til at de var mye større og sterkere enn oss i boks, så de ville selvfølgelig ha alt av dødballer. Vi snakket om dommere i stad, og her så lot dommeren dem holde på med, som igjen påvirka oss til og ikke tørre å gå skikkelig til i taklinger for eksempel, i frykt for å lage frispark.

 

Vidar Davidsen mener fokuset på det utenomsportslige er blitt unødvendig stort, og ser på det som en stor forskjell fra da han spilte til i dag.

– Egoismen er mye mere fremtredende i dag. Det å ta seg ut var ikke på langt nær så viktig når jeg spilte. For selv om vi også hadde noen jålekopper på 80-tallet, så er det mye mer vanlig for spillere i dag.

Tatoveringer, hårsveis, sminke og så videre, er mye større fokus på i dag. Og det var veldig få som var opptatt av det på den tida. Du var opptatt av trening, og det å bli så god som du kunne. Mats Andersen mener det i dag varierer fra person til person.

– Noen av gutta på laget bruker de siste minuttene til å se seg selv i speilet før match. Hvis du ser på virkelige proffene i verden så har jo fotballen utviklet seg stort innenfor det økonomiske fra da for eksempel Vidar Davidsen spilte. Økonomien har jo skutt til himmels, og når pengene blir så enormt store, kan det fort bli lett å bli litt jålete.

Vidar jobber ikke med fotball til daglig. Han mener det i dag er ekstremt viktig for spillere å være oppmerksomme på tiden etter man som spiller legger skoene på hylla, og legger opp.

– I min tid var spillere delvis i jobb, drev studium, eller begge som meg. Men i dag er veldig annerledes. Spillere i dag starter i veldig ung alder, og for noen bringer det suksess og mye penger. Men for mange medfører det at de har det ganske bra i den år, frem til de bråvåkner en dag og innser at den eneste kvalifikasjonen man har er å kunne spille fotball, og ikke veldig mye annet. Da står du plutselig helt bakerst i arbeidslivet.

Mats dirigerer spill (1)

Mats på sin side forteller han er klar over valgene man gjør når man virkelig bestemmer seg for å li fotballspiller.

– Når man blir fotballspiller så er det en livsstil som man blir avhengig av, og mange kan slite med å tilvenne seg et vanlig liv etter de har lagt opp. Treneren min, Tommy Berntsen, som spilte og er legende i Lyn, kunne jeg aldri ha sett for meg kunne jobba med noe som helst annet enn fotball. Han har en profesjonell trener lisens, og jeg tror de fleste håper at de kan få til noe lignende som han etter de er ferdig som spiller. Spørsmålet er om de får det til eller ikke, og hvis du ikke har opparbeida den en formue eller ikke har tjent nok mens du spilte aktivt, så kan du fort slite.

 

Barn og unge som spiller fotball ser alle opp til de beste spillerne. Spillere som Cristiano Ronaldo, er en gjenganger. Det mange av de store tekniske spillerne har til felles, er at de ofte har en tendens til å falle veldig lett. Både Mats og Vidar er sterkt i mot det.

– Store fotballorganisasjoner har jo begynt å slå ned på den pysete holdningen. Du kan jo nå få gult kort og straff for å filme, ikke sant, forteller Mats.

De hadde juksemakere i Vidars tid også. Men han mener det er bra at det i dag blir slått så hardt ned på.

– Ja, de blir ikke populære, de som prøver å lure seg til ting. Og i dag er det mye vanskelige, fordi man har en betydelig større tv dekning. I min tid visste vi også om spillere som gikk etter straffe, og som var dyktige på det inne i boksen. På den tiden ble ikke det så eksponert fordi man hadde liksom ikke 20 kameraer rundt banen som fanga det opp.

 

Fotball som sport er stadig i utvikling og er ikke ferdig utviklet. Livsstilen som fotballspiller tar for seg mange aspekter, og kan ses på som et sjansespill. Både Mats og Vidar mener fotballen ikke er som den en gang var. Vidar avslutter med å si at økende fokuset på det utenomsportslige kommer med ”Selfie-generasjonen”. Mats på sin side, mener det er viktig å holde beina plantet på jorda, holde fokus, og spille.