Kategorier
Kultur Samfunn

Naturens vokter

12 år gammel begynte Gina Gylver (14) å engasjere seg i Natur og Ungdom. Fire måneder senere var hun plutselig blitt leder for et eget lokallag.

Tekst og foto: Juliet Kvam

Møtelokalet i den gule blokka i Torggata er fylt med en lukt av te og klementiner. Praten går i ett, og 17 ungdommer er på dagens møte. Gina  går rundt og ønsker velkommen til alle de nye som har kommet. Hun har blondt farget hår, hvit jakke og dongeribukse på seg.
– Hei! Jeg er Gina og er leder for Oslo Øst.
Hun passer på å håndhilse på alle de nye og ønsker dem velkommen til lokallaget. Hun har et stort smil på lur til alle.
– Vi samles i sofaene for navnerunde, sier Gina til de som står samlet på kjøkkenet og i gangen.
Gina utstråler selvtillit og man kan se på hele henne at hun trives i lederrollen.

Tre timer tidligere strømmer elevene ut fra St.Sunniva skole i Oslo etter en lang skoledag. Det er en høy summing i lufta. Iphoner blir ivrig dratt opp av lommene etter enda en skoledag med mobilforbud. Ut av skolegården kommer Gina. Hun gir meg en god og fast klem før hun begynner å le. Hun drar meg med på den lokale caféen ved siden av skolen.

– De har ikke god kaffe her, men bedre å sitte her enn på kebabsjappa oppi gata, sier hun og ler.

 

Trangen for å bidra

Da Gina var 12 år gammel fikk hun lyst til å gjøre noe utenom skolen, engasjere seg i noe. Siden klima og miljø var noe hun lenge hadde hatt en interesse for, googlet hun seg frem til Natur og Ungdom. Hun ringte den daværende lederen i Oslo Øst Natur og Ungdom, og fikk informasjonen hun trengte.

JJJulie-Kvam_2
Gina har siden hun var veldig ung vært interessert i natur og klima.

– Da jeg kom på mitt første møte, skjønte jeg at dette var noe for meg. Jeg ble forelsket i organisasjonen med engang, sier Gina med et stort smil.

Det å passe inn i en gruppe som er dominert av ungdommer med en gjennomsnittsalder på 16-17 år, kan være vanskelig. I hvert fall når du er 12 år gammel og uerfaren.

– I begynnelsen var jeg veldig sjenert. Jeg var redd for at det jeg sa, kunne bli oppfattet som barnslig. Etter noen uker ble jeg mer komfortabel, forslagene jeg kom med, var gode og de ble skrevet ned. Da følte jeg at jeg passet mer inn i gruppa til tross for alderen min.
Etter fire måneder som aktivt medlem i lokallaget, var det tid for årsmøte, og nytt styre skulle velges. Gina ble plutselig satt i en situasjon hvor hun ble innstilt som leder for lokallaget.
-Da jeg ble valgt til ledervar jeg kjemperedd. Hvordan skulle jeg klare å ta over rollen for den forrige lederen som var kjempeflink? Jeg grudde meg fra tirsdag til søndag hver eneste uke for lokallagsmøtet på mandags ettermiddag.

 

Opp- og nedturer

Da Gina startet som leder, sank oppmøtetallene drastisk. Det kunne være at 20-30 personer møtte opp en mandag, og neste mandag kunne det møte opp fire personer.

– Jeg skyldte veldig mye på meg selv. Jeg tenkte jeg ikke holdt bra nok møter, at det var på grunn av meg at medlemstallene sank. Det ble bare en ond sirkel som aldri stoppet.

Etter flere møter med dårlig oppmøte, begynte Gina å ta med seg sine egne venner. Lokallaget hadde verveforedrag på ungdomsskoler og medlemmene begynte å strømme inn igjen.
– Når det ble flere på møtene, så ble jeg kjempeglad og det ble mye morsommere å holde møtene. Jeg måtte rett og slett lære meg selv å takle et dårlig møte. Hvis møtet gikk dårlig kunne jeg gå en hel uke å være deppa for det. Jeg kunne være i hundre i en hel uke hvis det var et bra møte. Så det ble bare å øve seg selv på det. Etter en stund kunne jeg tenke at fem personer på et møte var bra, det var bedre enn null og disse skal fortsatt ha et bra og produktivt møte.
Gina opplevde at det å søke hjelp i menneskene rundt henne, hjalp. Når hun fikk mye inspirasjon og hjelp, så gikk alt så mye lettere.

– Siden jeg ikke fikk nok oppfølging av den forrige lederen, så gikk jeg ganske lenge og ikke visste hva jeg skulle gjøre på møtene. Men så tok jeg en prat med nest-lederen, og da fikk jeg mye mer motivasjon og idéer til møtene. Med en gang vi fikk satt opp en møteplan sammen, så gikk alt så mye lettere.
Gina drikker fra et sugerør og smiler. Utenfor vinduene strømmer det videregåendeelever fra skolene rundt oss forbi.

Den viderekommende generasjonen

Gina bestemte seg for å fokusere på å verve ungdomsskoleelever og ikke elever fra videregående skole, som de fleste andre lokallag i Oslo. Hun ville få et lokallag med medlemmer fra mange forskjellige skoler og et stort mangfold i gruppa.
– Da jeg startet med å fokusere på den målgruppen, var det mest for min egen del, fordi jeg følte det var lettere å holde møter for folk på min egen alder. Nå betyr alder ingenting, og vi har mange ulike personer i lokallaget.
Oslo Øst skulle skille seg ut fra de andre lokallagene. De skulle fokusere på de unge som skal drive organisasjonen videre senere, og på mange aktive medlemmer. I dag er det mange faste aktive medlemmer, og det er personer fra nesten alle skolene på østkanten. Det er alt fra 12-åringer til 18-åringer, som har gjort at Gina har fått ønsket sitt oppfylt om et mangfoldig lokallag.
– For meg var det utrolig viktig å starte i ung alder, så jeg vil engasjere andre unge også.

 

Aktivistens problemløsning

Gina er aktiv i mye forskjellig. Hvordan får hun egentlig tid til alt? Neste år begynner hun på videregående skole, og da blir det enda mer å gjøre. Nå er hun nettopp blitt valgt inn i fylkesstyret til Oslo Natur og Ungdom, og hun sitter i politisk utvalg. Hver eneste uke er det lokallagsmøte, annenhver uke er det fylkesstyremøte og annenhver uke er det møte med politisk utvalg.
– Nå er lokallaget ganske selvdrevet så det er ikke like stressende som før. Jeg trenger ikke lenger å gjøre alle forberedelsene til en aksjon. Det er mange erfarne i lokallaget som vet hva de skal gjøre.
Det å kunne få hjelp av andre i lokallaget uten å senke standarden, er noe Gina verdsetter og er veldig fornøyd med. Hun mener selv at hun er flink til å delegere tid, og at det ikke kommer til å bli noe problem.
– Jeg passer på å tenke at ”dette skal jeg få til”. Jeg må ikke stresse, fordi da forsvinner masse tid til stress. Med bra struktur og kontroll, da kan jeg få det til!

JJJulie-Kvam
Det blir mye å gjøre for Gina, men hun klarer å holde kontroll.

 

 

Møtestart

På Natur og Ungdoms lokallagsmøte i Torggata sitter de 17 deltagerne lett henslengt i de to mosegrønne sofaene fra 60-tallet. En etter en presenterer de seg selv og forteller hva de gleder seg aller mest til når juletiden kommer.

Gina leder møtet.

 

– Jeg gleder meg til alle julelysene som lyser opp juletiden!, forteller Gina.

Hun deler opp alle i små grupper. Dagens mål er å skrive miljørelaterte sanger med kjente julemelodier til en juleaksjon om noen uker. Gruppene blir nøye delt inn slik at alle gruppene er blandet og at alle de nye blir inkludert.

Marius Høgås (16) har vært aktiv en stund i lokallaget og stortrives

– Gina er veldig dyktig til å være såpass ung, hun er ansvarsfull, takler situasjoner bra, og stresser lite.

Anna (16) og Edel (15) er på sitt første lokallagsmøte i dag og føler seg veldig velkommen.
– Gina er kjempehyggelig og alle blir så godt tatt i mot av henne. Hun er veldig moden for alderen sin, sier Anna smilende.

– Jeg fikk et utrolig godt førsteinntrykk, og kommer garantert tilbake igjen, forteller Edel.

– Jeg er veldig fornøyd med lokallaget, og jeg gleder meg til å jobbe enda mer med miljø- og klimasaken i fylkesstyret, sier Gina og smiler.