Kategorier
Kultur Ungdom

LEVE AV TRIKSING

Peter la i fjor fotballskoene på hylla, nå har han planer om å bli best i verden i triksing.

Tekst og bilder: Stian Kjelstad Zico Hammer 

 

Inspirasjon fra YouTube

Peter Magnus Stenseth (17) har spilt fotball i 12 år, hvorav 11 av dem var på Grei og 1 og et halvt på Kjelsås. Men interessen for lagfotball døde ut etter at han hadde sett en triksevideo på YouTube.

– Jeg pleide å se på videoer av fotballfinter for å få inspirasjon og kom over en freestyle video. Jeg ble etter hvert mer og mer interessert i dette med triksing. Dette merket jeg spesielt når jeg til slutt ble lei av å gå på fotball trening, det var liksom ikke morsomt lengre.

Treneren til Peter ville ikke at han skulle slutte, men han ville ikke drive med fotball for å gjøre andre glad.

– Jeg ville heller drive med noe som gjør meg glad, forteller Peter.

 

Allround freestyler

Følelsen av å ikke spille fotball var uvant, men Peter fant trøst i triksing. Etter hvert fant han også et forbilde å se opp til, en engelsk freestyler med navn Tom Folan.

– Folan kopierer ikke andre og han har sin helt egen stil. Han er en kjempeinspirasjon for meg og jeg ser til han når jeg vil lære noe nytt. Hadde jeg ikke sett noen av de videoene han legger ut, hadde jeg ikke hatt motivasjonen til å fortsette å trikse, forklarer Peter.

Tom Folan er det som på fagspråket inne freestyling heter en Allround freestyler. Det vil si at han mestrer de tre hovedformene innen triksing. Uppers, som vil si at du trikser med hode, lowers, som vil si at du trikser med beina og sitdowns, som vil si at du trikser mens du sitter.

 

12200638_959961774075860_410057207_n

 

For mye trening

23. til 29. august var det freestyle VM i Liberec i Tsjekkia, som Tom Folan også var med på, og der skulle Peter konkurrere mot noen av de beste freestyler’ne i verden. Men alt gikk ikke helt etter planen.

– Jeg trente alt for hard de tre siste ukene før mesterskapet så jeg fikk en overbelastning i høyre bein etter å ha gjort den samme bevegelsen om og om igjen. Jeg trente rett og slett for hard og fikk ikke deltatt. August blir kalt også kalt Injurie August av freestylere fordi så mange blir skadet rett før et mesterskap.

Skal du bli god i noe, må du jobbe for det. Men kanskje viktigst av alt må du øve. Du må øve mye, og for Peter sin del er ikke øving et problem. Snarere tvert imot.

– Når jeg har tid utenom skolen øver jeg hver dag, opptil flere timer, forteller Peter.

– Freestyling er et tøft miljø å bli god i fordi det allerede fins så mange utrolig gode utøvere. Men dette med øving fungerer også som et avbrekk. Et avbrekk fra skolens stress og mas.

 

Best i verden

Peter har nå trikset i snart to år og det er ingen tvil om hva som er målet med det hele.

– Målet er jo å bli best i verden. Å vinne VM og få den følelsen av å ha klart noe. Men etter hvert håper jeg at jeg kan drive med triksing som jobb. Tjene penger på å vinne turneringer og slikt. Jeg ønsker rett og slett å leve av triksing.

 

12202534_959961720742532_1452561516_n