Kategorier
Feature

Youtube VS skole

Bestevenninnene Agnes og Celina droppet ut av videregående for å bli makeupartister. I dag abonnerer over 20 000 på skjønnhetskanalene deres på Youtube.

Tekst og foto: Marie Tuhaug 

 – Du er fin nå, Agnes.

– Kan jeg gå sånn? Spør en nysminket jente som gjør seg klar til å filme ny innkjøpsvideo til Youtube-kanalen. Hun ser seg i speilet fra ulike vinkler og vurderer hvilken leppestift hun skal velge. Pulten er fylt med sminkekoster, øyenskyggepaletter og lipglosser til dagens bruk. Lukten av nytente stearinlys og parfyme svirrer i rommet.

I et helhvitt loftstudio på Helsfyr i Oslo lever tenåringsjentene Agnes Lovise Haugen (18) og Celina Karine Myhra (18) ut drømmene sine. Jobben deres består av å blogge om sminke og skjønnhet, og legge ut videoer på Youtube som handler om det samme tema. Studioet er fylt med sminkeprodukter, speil og kamerautstyr, som daglig brukes til arbeid med nye blogginnlegg og Youtube-videoer.

Startet tidlig

Oslojentene startet med blogging og Youtube i tidlig alder, men for omtrent to år siden begynte de å ta hobbyen seriøst. Interessen for skjønnhet vokste, som gjorde at de ville ta ting til neste nivå. Agnes setter seg ned på en stol og fikler med det lange, blonde håret. Blikket hennes peker i retning mot Celina, som sitter i en stol på den andre siden.

– Jeg kom med en gæren idé om å slutte på videregående, og begynne på makeup skole, selv om jeg ikke hadde noe tro på at det kom til å skje, innrømmer Agnes og rister på hodet.

– For man må jo ha fullført videregående og være såpass gammel, legger Celina til.

Agnes ser bort på Celina, og ler høyt.

– Så vi dro til skolen med søknad og CV, ble ringt dagen etter, og fikk beskjed om at vi hadde fått plass. Jentene fra Oslo gikk et halvt år på Tone Lise Akademiet, hvor de ble uteksaminert som Beauty Makeup artister vinteren 2015.

IMG_5973
18 år gamle Agnes Lovise blogger om sminke og skjønnhet, og legger ut videoer på Youtube som omhandler samme tema.

Realiserte drømmen

Det var for omtrent et halvt år siden drømmen om å ha deres eget skjønnhetsstudio ble virkelig.

– Vi satt vel bare å drømte stort på en café, om det en gang ville vært mulig å ha et felles sminkerom hvor vi kunne jobbe, forteller Celina, som ble tipset av faren sin om studioet.

– Pappa visste om et ledig rom i hans kontorlokale, som lå sentralt til for oss begge.

I litt over en måned har venninnene holdt på med å filme, redigere og arbeide med Youtube og blogging i det lille, koselige studioet. Rommet er hvitt, og blir godt opplyst av to store vinduer og flere studiolys. Speil finnes det flere av i rommet, både store og små.

Sine egne sjefer

– Jeg bruker mye tid om kvelden på å planlegge og tenke ut idéer, men når jeg først er i studioet så har jeg ofte en klar plan, forteller Agnes. Med tanke på at jentene er sine egne sjefer pleier filmingen som regel å være effektiv og fleksibel. Selv om det å være sin egen sjef kan være veldig deilig, kan det også være skummelt til tider.

– Vi bruker mye mer tid enn de fleste sikkert tror, men vi kan disponere arbeidet vårt akkurat som vi vil, sier Celina samtidig som hun fikler med et filmkamera.

– Skal jeg sette på speilrefleksen min? Spør hun og finner frem et kamera som hun skal bruke til innspilling av neste video. En av knappene ser ut til å sitte fast.

– Jeg synes alltid den er så hard, ler Celina og gir kameraet til Agnes.

– Du gjør bare sånn, sier Agnes og tar tak i kameraet. Hun vrir på en av knappene og gjør det klart til bruk.

IMG_6014x
Jentene har tilsammen mer enn 100 sminkekoster i den store samlingen av sminke og tilbehør.

 

Nok av følgere

Agnes setter seg på en stol ved pulten ved siden av, og skrur på en sølvfarget Macbook Air. Fingrene glir lett over tastaturet, idet hun klikker seg inn på Youtube.

– Se her, etter Norge er det Sverige og USA som har flest seere på videoene mine, ler Agnes og peker på skjermen. Både Agnes og Celina forteller at de ikke hadde planer om å få så mange følgere som de har i dag. For øyeblikket ligger antall følgere på omtrent 10 000 på Instagram, og 12 000 på Youtube hver.

– Tror man alltid har et lite ønske om å få mange følgere, men trodde nok ikke at det noensinne kom til å skje, sier Agnes.

– Jeg husker jeg la merke til hver eneste nye abonnent i starten, men nå legger jeg mer merke til hver hundrede jeg runder. Men så klart betyr det minst like mye nå, sier Celina.

Begge jentene startet karrieren med et par videoer til blogg og Youtube mens de gikk på ungdomsskolen.

– Det er først de siste to årene jeg virkelig har brukt Youtube for hva det er verdt, opplyser Agnes.

IMG_6066x
Oslojentene bruker lang tid på å tenke ut, og planlegge idéer til neste Youtube video.

Celina strekker seg etter en bronsefarget sminkekost, som står blant mange i den store samlingen. Minst 100 sminkekoster befinner seg på sminkebordet til jentene, alt fra mindre øyenskyggekoster til større pudderkoster. Hun stryker den lett på kinnet, og ser seg i speilet. Sminkelooken er dramatisk, med mørke farger på både øyne og lepper.

– Jeg skal ikke legge skjul på at vi jobber mer enn de fleste kanskje tror. Vi er online hele tiden. Og ettersom det vi gjør også er vår største hobby og lidenskap, er det ikke enkelt å legge fra seg arbeidet og ta fri, forklarer hun.

Agnes ser på Celina og nikker.

– Men det at vi elsker det vi gjør tror jeg også skinner veldig gjennom, tilføyer Agnes, som i motsetning til Celina har lyst hår og lyse øyne. Det blonde håret hennes strekker seg langt nedover ryggen, og er satt opp i en løs knute som flytter på seg når hun beveger hodet.

– Og som Agnes sier, sammen er vi dobbelt så bra. Jeg tror kanskje det er svaret.

Drømmer stort

Dersom man ønsker å lykkes som Youtuber i Norge, er det et par ting man burde huske på.

– Jeg synes det er viktig med bra kvalitet og fint lys i videoene. Også er det viktig å være seg selv,og drive med det man liker, sier Agnes. Jentene er et godt eksempel på at det er viktig å ha drømmer og mål man kan leve opp til.

– Drømmen er jo å kunne leve av Youtube, det ville vært fantastisk. Vi satser helt og står virkelig på, så får vi håpe at det vil føre oss opp og frem. Mulighetene er mange, sier Celina.

Jentene har allerede oppnådd mange spennende ting gjennom Youtube. Blant annet samarbeid med flere sminkemerker, nettbutikker og møter med engasjerte seere.

– Vi har definitivt mange store drømmer, men akkurat nå lever vi på en måte drømmen vår ut, sier Celina.

– Så får vi se om det blir noen større prosjekter etter hvert, avslutter Agnes med et lurt smil.