Kategorier
Feature

Den nye Obama?

16 år gamle Fawzi Warsames hverdag er fylt opp med politiske møter og debatter. Hans inspirasjonskilde er ingen ringere enn Barack Obama.

Tekst og foto: Aurora Rognstad

– Det blir spennende, jeg gleder meg!

Fawzi Warsame er på vei til dagens konferanse på Litteraturhuset i Oslo, arrangert av Europeisk ungdom. Idet solen erstattes av lett regn, forlater han Youngstorget, et ikke tilfeldig valgt sted for en ungdomspolitiker med et stort hjerte for Arbeiderpartiet.

Fawzi er leder for Sagene AUF, og har vært aktiv innenfor politikken de siste fire årene. I tillegg er han medlem av ulike ungdomsorganisasjoner, blant annet Oslo Europeisk Ungdom, også kalt Europacafeen. Til daglig går han i første klasse på Hersleb videregående skole i Oslo. Bak store, markante briller skimtes en småsjenert men bestemt ungdom.

Bruker retorikk aktivt

Fawziiiiii
Det er ingen tvil om at Fawzi Warsame brenner for politikk, og han tar en hver utfordring med et smil.

Fawzi forteller at Arbeiderpartiets prinsipper om redusert klasseskille inspirerer ham.

– Jeg tror det handler om at absolutt alle skal ha de samme mulighetene og at ikke lommeboken avgjør hvilken skole du går på, og hva slags type helsevesen du får.

Foruten Arbeiderpartiet er det ingen tvil om hvem som er Fawzis største idol og inspirasjonskilde.

– Mitt forbilde er først og fremst Barack Obama, og han er en av grunnene til at jeg ble aktiv i politikken. Det er fordi det er en mann jeg gjenkjenner meg i på mange måter. Han er det perfekte eksempelet på hvordan den amerikanske drømmen kan bli oppfylt.

Mens han prater gestikulerer han ivrig med hendene. Han forteller at han fascineres av måten Obama bruker retorikk i sine taler, og på den måten klarer å trollbinde sitt publikum. Dette er noe Fawzi selv benytter seg av når han formidler politikk.

– I 2012 ble jeg valgt som delegat for AUFs landsmøte. Det var en ære fordi jeg hadde vært med knapt et år, og visste ikke helt hvordan ting fungerte. Jeg fikk et og et halvt minutt taletid, og var litt i tvil om hva jeg skulle snakke om. Fiske? Kultur? Hva med stemmerett for 16 åringer! Det var en sak som beveget meg. Jeg husker jeg måtte få følge opp til talerstolen fordi jeg var så ung, men det gikk jo helt fint og jeg fikk den første stående applausen på landsmøtet.

Yngste deltaker på EU-konferanse

Til tross for dårlig vær er 16-åringens humør på topp. I dag er det møte med Europeisk Ungdom, som Fawzi er medlem av. Dagens tema er Storbritannias forhold til EU.

DelbildKonfersae – Møtet er arrangert av Europacafeen eller Europa-bevegelsen. Jeg er for norsk medlemskap av EU, og det er Europa-bevegelsen også.

Inne på Litteraturhuset er stemningen mer alvorlig idet vi finner konferanserommet i kjelleren på huset. Fawzi er definitivt den yngste i rommet. Bak brillene gnistrer det i øynene. Debattantene blir presentert, og hele konferansen foregår på engelsk.

– Det som var mest interessant var vel at det ble diskutert hvorfor Storbritannia ønsker å forlate EU, i motsetning til mange land som faktisk ønsker å bli en del av EU. Som EU tilhenger er det spennende å se dynamikken i den britiske debatten.

Hvor ser du deg selv om fem år?

– Om fem år ser jeg meg selv i Oslo. Jeg er litt i tvil om hva jeg skal studere, men jeg har funnet ut at juss og rettsvitenskap er min greie. Jeg vil selvfølgelig bli politiker. Når du er med i en politisk organisasjon er det veldig naturlig at du håper på verv som kan føre til at du får til den forandringen du vil! Så jeg vil fortsette å være aktiv i politikken, men det er tøft å komme med.

Veien opp og fram

Fawzi Warsame er en av mange politisk engasjerte ungdommer i Norge. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal klare å skille seg ut, og bli en fremtredende politiker. Tone Tellevik Dahl er leder av helse -og sosialkomiteen i Oslo bystyre, og er Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Tone
Tone Tellevik Dahl

– Gode tips for en ungdomspolitiker kan blant annet være å stille til valg til ulike verv som for eksempel elevråd, ungdomsparti eller barne- og ungdomsråd. Det gir deg en plattform å tale fra! Finn deg en sak som du brenner for og bli skikkelig god på den gjennom å skaffe deg kunnskap og bygge nettverk med andre som brenner for saken. Vær synlig på ulike arenaer, snakk om saker som opptar deg i vennegjengen, på skolen, i organisasjoner man deltar i, skriv blogginnlegg og vær aktiv på sosiale medier.

Klokken er blitt syv og konferansen er over. Gutten med de store brillene og det brennende engasjementet haster av sted for å rekke en buss. Det er flere politiske oppgaver i vente. Valgkampanje for Sagene AUF står for tur. Hvem vet, kanskje er det Fawzi Warsame som blir Norges nye Barack Obama?