Kategorier
Film Kultur

Leter etter nye filmstjerner

Regissører over hele verden leter stadig etter nye skuespillere til filmene sine via åpne castingprosesser. Hvordan foregår en slik prosess?

Tekst og foto: Vetle Bergh

En castingprosess er noe av det første man gjør når man skal lage en film. Da leter man etter skuespillere som skal spille rollene i filmen. Den kjente norske filmregissøren Erik Poppe, har laget filmer som “Tusen ganger god natt” og “De usynlige”. Nå har han akkurat castet skuespillere til sin nye spillefilm “Tre døgn i april”.

– Vi starter med å lete etter skuespillere som kan være interesserte i en rolle, på steder som dramahøyskoler og teatergrupper. Castingselskapet kommer med noen forslag, og jeg kommer med noen forslag til skuespillere jeg vet om. Deretter blir alle kalt inn til prøvespilling. Det går ofte tre til fire runder ettersom vi reduserer antall deltagere etter hver gang, sier Poppe.

Erik Poppe og castingselskapet bruker mye tid på å lete etter skuespillere til både hovedroller, biroller og statister. Alle som blir valgt ut etter første prøvespilling, blir kalt inn til en ny prøvespilling.

Jeg ser alltid etter de skuespillerne som er veldig like karakterene i filmen min, som da er alt fra hovedroller til biroller til statister. Jeg vil ofte se etter passende skuespillere på de samme teatergruppene og stedene som jeg har brukt før, sier Erik Poppe.

Han forteller castingselskapet hva slags mennesketyper han leter etter. Det er da selskapet sin jobb å se gjennom alle kandidatene og om de passer kriteriene, med litt sidehjelp fra regissøren selv.

– Jeg setter kriterier på hva jeg leter etter og vurderer ofte skuespillere jeg allerede vet om. Noen ganger bestemmer jeg at det er noen få grupper vi skal se etter roller i, mens andre ganger leter vi på skoler og offentlige områder. Castingselskapet ser over disse folkene, viser frem de beste til meg ut ifra de kravene jeg har satt og hjelper meg videre med roller, sier Erik Poppe.