Kategorier
Design og håndverk Elvebakkennytt

Lager kunstverk av sorte plater

Med hjelp av en enkel, sort plate skulle elevene på Studiespesialisering med formgiving på Elvebakken VGS lage en kunstutstilling, og samtidig finne ut mer om seg selv.

Tekst og foto: Thea Marion Aasen

Elevene i tredjeklasse på Studiespesialisering med formgivning ved Elvebakken VGS har kunnet utfordre seg selv på helt nye måter etter at de fikk udelt sitt siste prosjekt. De fikk alle utdelt hver sin sorte plate på 70 x 120 cm og oppgaven var å lage et kunstverk, hvor det eneste kriteriet var at den sorte platen skulle være en del av det.

Med veiledere med kompetanse innenfor alt fra arkitektur og kunst til mote og fotografi skulle de sammen lage et utstilling som skulle vises frem på DogA, Norsk design- og arkitektursenter.

Oppgaven skulle gi elevene mulighet til å tenke utenfor boksen, bli mer kjent med seg selv, og kanskje få mer innblikk i hva de vil gjøre senere i livet, hva de vil studere eller hva de vil bli.

– Det er noe med det at når man går SF, så er det ikke alle som vet helt hva de skal gjøre etterpå. Det er ikke alle som vet hvorfor de er på formgivning og hvordan de skal bruke det videre i livet. Men vi vet at det er mange måter å bruke det på, så vi samlet en gjeng med veiledere som er kunstnere, designere, fotografer og arkitekter og folk som jobber med mote. Folk som tok det de lærte her videre i utdanning og yrkesliv, forteller Simen Godtfredsen som var en av veiledere og prosjektleder.

Vanskelig å vite hvor man skal starte

De var også ute etter å utfordre elevene på helt nye måter, fordi de visste de var flinke, forteller han. Men med en så åpen oppgave var det vanskelig å vite hvor man skulle starte. Miriam Nazareno, en av elevene, syntes oppgaven var svært utfordrende i starten.

– Det var ganske vanskelig, fordi jeg ikke har jobbet så åpent med en oppgave før. Jeg liker bedre å få et tema eller en retning jeg kan gå og heller finne materialer jeg kan utføre oppgaven med. Dette var noe helt nytt, og gjorde at jeg lærte mer om meg selv og fant nye måter å tenke på.

Miriam klarte å løse oppgaven, og dette ble resultatet.
Miriam klarte å løse oppgaven, og dette ble resultatet.

Veilederne var forberedt på at elevene skulle synes at oppgaven var utfordrende i starten fordi de ikke har jobbet så åpent med en oppgave før. Med mange muligheter kan det bli vanskelig å bestemme seg.

– Vi bare prøvde å prate med dem om det og spørre dem ”Hva er det du er interessert i?”, ”Hva er det du har lyst til å jobbe med?”, ”Hva gjør du på fritiden?”, ”Hva vil du drive med senere?”. Bare komme inn i en samtale og bli litt kjent med de og hva de interesserer seg for så plutselig så dukker det opp en ide, forteller Simen.

Ingen ideer var like

Flere av elevene valgte å komme på skolen i vinterferien for å ferdigstille prosjektet. Men med de ekstra timene kunne elevene stolt vise frem en flott utstilling mandag 23 februar på DogA. Jan-Kenneth Andersen syntes alle timene lønnet seg når han kunne se det ferdige resultatet og reaksjonene fra publikum. Han likte også hvordan alle hadde kommet frem til helt forskjellige ideer.

– Ingen av de ferdigstilte produktene var like. Mens noen har skapt kreative skulpturer har andre kommet frem til klesdesign, møbeldesign, illutrasjoner, veggkunst, arkitektur og landskap eller bevegelige gjenstander. Noen har også brukt platen for å vise en historie, forteller Jan-Kenneth.

Veilederne var svært fornøyde med resultatet.
Veilederne var svært fornøyde med resultatet.

Veilder Simen er veldig stolt av elevene og synes de har gjort en kjempegod jobb.

-Sluttresultatet er over all forventing! Jeg er dritfornøyd, det var vanvittig bra! Elevene har jobbet veldig bra, og de har stått på som bare det. Det er deilig å få satt det sammen og se på det i en utstilling.

-Opplevelsen har vært et strålende eventyr med gode veiledere og gode muligheter til utformingen av objektet. Dette har helt klart vært en av de mest artige prosjektene vi har fått, mener Jan-Kenneth.

 

 

[slideshow_deploy id=’2252′]