Kategorier
Kultur

Frykter for fremtiden til norske kinoer

I fjor opplevde norske kinoer nedgang i antall kinogjengere, mens brukere av streamingtjenster økte. Redaktør i  organisasjonen Film & Kino, Birgitte Langballe, sier at det er mulig at den tradisjonelle kinoen etterhvert kan forsvinne som underholdningstilbud.

Tekst og foto: Jonas Samuelsberg

Streamingtjenseter som Netflix, Viaplay og HBO har blitt veldig populært blant nordmenn. Ved å abonnere på slike tjenester kan man få hundrevis av filmer tilgjengelig på internett. En undersøkelse gjort av Handelshøyskolen BI, viser at 60% av deltakerene i aldersgruppen 15-29 år bruker streamingtjenester. Undersøkelsen viser også at nedgangen i antall kinogjengere gikk ned i samme takt som utbredelsen av streamingtjenster økte i fjor. Redaktør i ”Film & Kino”, Birgitte Langballe, sier at dette også er av andre årsaker.

Film & Kino
Film & Kino

– I hovedsak handler det om hva som vises på kino. Når vi ser nedgang i brukere, handler det som regel om at det ikke er noen store filmer som trekker store grupper mennesker til kinoene.

De endelige kinotallene fra 2014 viser at norske kinoer opplevde en nedgang på 6% i antall kinogjengere fra 2013. Statistisk Sentral Byrø sin kulturstatistikk fra de siste årene viser derimot at kinoene har hatt årlige besøk på mellom 11 og 13 millioner siden tusenårsskiftet.

Filmentusiast Juliet Kvam frykter for fremtiden til norske kinoer. Hun mener at man går glipp av en stor filmopplevelse når man velger å streame filmer fra sofaen fremfor å oppleve dem i en kinosal.

– Det å gå på kino er en mye større opplevelse på grunn av det store lerretet, surroundlyd og tradisjonen med popcorn og brus.

Filmentusiast Julet Kvam
Filmentusiast Julet Kvam

Da 3D-filmer ble mer vanlig på kino i 2009, fikk kinoene noe nytt å by på. Mer avansert teknologi er allerede utviklet, men ikke tatt i bruk i et stort antall kinosaler rundt om i verden. Eventuelle 5D-kinoer vil være utstyrt med fysiske effekter som vannsprut, lukter og vind.

– Ved å utvide mulighetene tror jeg at kinoer vil kunne tiltrekke flere kunder. Med teknologi som kan tilby ting som bevegelse og lukter kan kinoopplevelsen få en ny dimensjon, sier Langballe.

Juliet mener at norske kinoer kan gjøre enklere tiltak for å tiltrekke kunder.

– Jeg tror at enkle ting som å gi rabatter til folk som går på kino ofte kan hjelpe til med å få et større antall kinogjengere, sier hun.