Kategorier
Feature Ungdom

Slik skaffer du deg deltidsjobb

Er du en av dem som lurer på hvordan du skriver en god jobbsøknad, eller rett og slett på hvordan du skaffer deg deltidsjobb? 16 år gamle Annika Rusten arbeider deltid i en klesbutikk og forteller hvordan hun gikk frem for å skaffe seg jobb.

Tekstog foto: Rebekka Nordrik Reed og Pernille Wedén Wærstad

– Jeg fant jobben via Instagram faktisk. Jeg scrollet nedover newsfeeden og så at under et bilde butikken hadde lagt ut, sto det at de snart ville åpne en butikk i Oslo. De trengte butikkansatte, og derfor sendte jeg dem en søknad.

Et par dager senere ringte de fra klesbutikken og spurte om hun ville komme til intervju. Lørdagen etter var jobben hennes.

 

Hva slags arbeid kan du gjøre?

Som ungdom mellom 15 og 18 år er det begrenset hvor mye, og hva slags arbeid du kan gjøre. Du kan blant annet ikke jobbe mer enn 8 timer i døgnet, og 40 timer i uka. Arbeidet skal heller ikke gå utover din skolegang eller sikkerhet. Aktuelle jobber kan være renhold, rydding, levering og mindre hjelpeoppgaver.

– Arbeidet mitt går egentlig ikke så mye utover skolegangen min. Jeg jobber kun på lørdager, så det tar heller av fritiden min, men jeg må være forberedt på å kunne bli tatt inn andre dager som vikar dersom jeg har mulighet, forteller Annika.

 

En god søknad

En god jobbsøknad er viktig. Reklamerer du ikke godt nok for deg selv er det liten sannsynlighet for at du får jobben. Så hva bør søknaden din inneholde?

– Det som er viktig å ha med i søknaden, er eventuelt tidligere erfaringer, kontaktopplysninger og en beskrivelse av deg selv. Kanskje enda viktigere; hvorfor burde du få jobben, og hvorfor vil du ha den? forteller Annika.

I følge nettstedet til rekrutteringsselskapet ManpowerGroup,  Arbeidsom.no er det et mange viktige ting som er lurt å ta med i en jobbsøknad, og et par punkter som kan være lurt å tenke over når du skriver.

  • Det er viktig at søknaden din ikke blir for lang. Den bør helst ikke være på mer enn en side. Dersom arbeidsgiveren skal gjennom mange søknader, kan han/hun bli utålmodig om du skriver for langt.
  • Du bør lese stillingsannonsen nøye. En god forståelse av arbeidsoppgavene de presenterer i annonsen er avgjørende for å få en god søknad.
  • Sørg også for å ta deg god tid når du skriver søknaden. Skaff deg masse informasjon om jobben, slik at du framstår som seriøs.

Line Hov er daglig leder på Kiwi i Hausmannsgate og har lest mange søknader. Hun mener det er viktig å tenke nøye gjennom det som står i søknaden.

– For at jeg skal ta deg seriøst bør du ha detaljene på plass. Du bør for eksempel ikke rote med adressen, forteller Hov

Hva skal med i CV-en?

Når du søker på jobben må du også sende inn en CV. CV-en skal oppsummere deg og dine erfaringer. Den begynner med personalia. Der skriver du ditt navn, din adresse, alder, telefonnummer og e-postadresse. Deretter bør du fortelle om utdanning og tidligere jobberfaringer. Som ung med få jobberfaringer, kan det være lurt å legge til fritidsaktiviteter og interesser for å fange arbeidsgiverens interesse.

Videre kan du beskrive andre kunnskaper og ferdigheter du har. Hvilke språk kan du? Hvilke dataprogrammer mestrer du? Sommerskole? Kurs på fritiden? Få med alt det viktigste.

Til slutt er det lurt å legge ved referanser fra tidligere arbeidsgivere.

Du bør passe på at du ikke bare forteller om ansvar du har påtatt deg, men også om hva du faktisk har klart å gjennomføre.

I følge arbeidsom.no er det også viktig å fremheve kvalifikasjonskravene som annonsen etterlyser i CV-en din. Dette gjør at arbeidsgiveren legger merke til deg, fordi du oppfyller alle kravende som skal til for at du kan gjennomføre arbeidet. Alt annet som blir lagt med i CV-en blir da bare et stort pluss.

Er du usikker på hvordan en CV kan se ut finnes det flere eksempler på nett, blant annet denne: http://cvnerden.no/eksempler-pa-cv-og-soknad-2/

 

Å gjennomføre et jobbintervju

Om søknaden og CV-en din er god nok, blir du kalt inn til et jobbintervju. Dette ser mange ungdommer på som spesielt krevende.

– Å gjennomføre et intervju var litt nervepirrende på forhånd, men så fort jeg kom litt inn i det gikk det helt fint, sier Annika

Hun ble kalt inn kun et par dager etter at hun hadde levert søknaden. Hun hadde aldri gjort et intervju før og var derfor ekstremt nervøs.

– Det hjalp veldig at arbeidsgiveren som jeg snakket med, var rolig og oppmuntrende, men det er dessverre kanskje ikke alle som er sånn. Uansett så gjelder det å holde seg rolig og bare være hyggelig, forsetter Annika.

– Det aller viktigste er dine personlige egenskaper. Dette legger jeg godt merke til under intervjuet. Det er også viktig at du virker som om du passer inn i miljøet. Også hjelper det selvfølgelig om du er vennlig og i et godt humør, forteller Line Hov.

Men hvor mye innvirkning har karakter og fravær fra skolen?

– Når jeg ansetter folk ser jeg sjeldent på karakterene deres, men fraværet kan ha betydning, sier Hov.
Tips

”Ekstrahjelp” er en app som kan være til stor hjelp dersom du er på jakt etter deltidsjobb. Der legges det ut annonser til småjobber, som blant annet ungdommer kan søke på.