Kategorier
Elvebakkennytt Kultur

Et OL i filosofi

Tekst av Emil Bergstrøm

Det årlige OL i filosofi skal i år holdes i Estland. Representanter fra 41 land og fire verdensdeler er med i kampen om tittelen. Elvebakken har med to deltakere i den siste kvalifiseringsrunden.

Opplegget er laget av finsk Uneska og en gruppe filosofiprofessorer som opptrer som ildsjeler for lekene. Historie- og filosofilærer ved Elvebakken videregående skole, Arvid Evjen Andersen, mener det hele sannsynligvis har en utelukkende positiv innvirkning på elevene.

-Det er 100% frivillig deltakelse, men litt konkurranse og ikke minst gøy har elevene bare godt av. Det vi håper på er jo at det kan løsrive faget litt fra pensum og derfor være med på å gjøre skole morsommere, forteller han.

Når det gjelder hvem som kan stille er svaret enkelt. Absolutt hvem som helst kan sende inn et Essay, men målgruppen er nok de som har fag knyttet opp mot filosofi.

Konkurranse

Arvid mener det er en viss konkurranse blant landene, men at det nok er mer prestisjefylt mellom skolene.

-Det er jo Foss som er den skolen som er mest kjent for å gjøre det bra, men Elvebakken har hevdet seg veldig godt i de siste årene. De er jo skolen på motsatt side av elva, så det blir jo en viss konkurranse mellom oss.

Prosessen

Den første runden er en kvalifisering til NM. Her får alle elever utlevert den samme oppgaven og de får to timer på å skrive et essay på enten Tysk, Fransk eller Engelsk. Det trengs i liten grad bakgrunnsstoff, og det skal være evnen til å reflektere som står i sentrum slik at alle stiller likt. Når disse tekstene er levert vil lærere fra hver skole velge ut tre kandidater som de vil sende videre til en gruppe norske eksperter innenfor filosofi. De vil da velge ut de kandidatene som de selv føler er gode nok til å komme videre til runde to. For ordens skyld ble 2 av de 3 tekstene Elvebakken sendte inn valgt videre til runde to.

Runde to er også kalt NM finalen. Her vil elevene nok en gang få en oppgave som sendes til alle deltakere rundt om i verden, men her vil også de ti beste vil gå videre til en egen jury av fritt ord. De vil velge ut sine to favoritter, som vil få et tilbud om å reise til årets vertsnasjon

Den tredje og siste runden skal i år skrives i Estland, hvor deltakerne som er kommet videre vil bli invitert. Nok engang vil elevene få en felles oppgave og de må skrive et essay på enten Tysk, Fransk eller Engelsk, og til slutt vil en komite velge ut årets vinner.

Et etisk dilemma?

Tanken bak å ha en konkurranse i noe så subjektivt som filosofi har det vært stilt kritiske spørsmål til, men filosofiprofessoren mener det hele ikke må tas alt for høytidelig i den forstand, selv om han ser det kan virke rart.

-Det er jo som sagt mest gøy og moro, og om det er med på å motivere elever så er ikke det etiske noe stort problem.

-Det største problemet for norske elever er vel at OL-finalen holdes midt under russetiden. I fjor tror jeg det var 16. mai, men det er helt frivillig og vi tvinger jo ingen til å dra, så elevene får selv velge hva de vil gjøre.

-Det er egentlig et veldig godt faglig opplegg, konkluderer Arvid.

Mesterskapet går i Norge under navnet Filosofiolympiaden og all informasjon om opplegget kan finnes på filosofiforeningens hjemmesider: http://filosofiforeningen.no/