Kategorier
Elvebakkennytt Medier og kommunikasjon

Gryttens univers

Torsdag 4 desember var forfatter Frode Grytten på Elvebakken videregående skole og holdt et foredrag om det å være forfatter. Han besøkte også 3mk sin utstilling basert på hans bok Bikubesong.

Tekst og foto: Hanne Cecilie Sagen

– Jeg mener at hvert menneske har et antall ord. Enten prater du de ut eller så skriver du det ned. Jeg skriver, forteller Frode Grytten. Grytten har skrevet blant annet Bikubesong, Popsonger, Rom ved hav, rom i by og Flytande Bjørn.
– Jeg vokste opp på krimavdelingen på biblioteket i Odda, der ingen skulle tru at noken kunne bu, i Odda, sier Grytten. Salen ler. Mye av inspirasjonen til bøkene han skriver er tatt ut fra sitt eget liv.
– Gutten fra ”Kaste hattar opp i lufta” er inspirert fra en fyr på skolen som kunne alle fødselsdatoene til alle i Odda. Det er også tatt ut fra en fotballspiller som la opp og ble kjent som en profesjonell klovn, forteller Grytten. Dette er bare en av karakterne han har satt sammen.
– Jeg pleier å se tilbake på mine favorittfilmer og bøker for å hente inspirasjon, sier han.

Fra portrett til fiksjon

Bikubesongs handling er hentet fra Odda, og i murboligen der. Men originalt skulle det være et portrett av Odda.
– Jeg ville lange et portrett av Odda, hvor jeg skulle sikte det inn mot Rådhuset, siden det var en så viktig del av Odda. Men da ville det bare blitt av vaktmesterfamilien, beretter Grytten. Det endte opp med at han flyttet alt i handlingen til murboligen.
– Jeg var usikker på om jeg skulle skrive om den faktiske murboligen, eller om jeg skulle dikte opp. Men siden jeg hadde jobbet som journalist var jeg lei av å gjøre research, så jeg ringte postkontore og lurte på hvor murboligen lå. Så fikk jeg svaret, og da hadde jeg gjort det jeg skulle, forteller Frode Grytten. Han forteller at flere har kommet til han og sagt at han har skrevet om dem.
– De tror at murboligen og de som bodde der henger sammen, men alt er tatt fra forskjellige personer og satt sammen til en fiksjon, sier han.
– Hvordan reagerte Odda da du hadde skrevet om dem?, kommer et spørsmål fra salen.
– I starten ble de sure. Men som du kan se på nyhetene så kommer det bare negative saker fra Odda. Da de i Odda så at folk utenfor Odda syntes dette var interessant, syntes de de var en bra ting, forteller Grytten. Grytten avslutter med: -Det er viktig for meg å være et godt menneske også og ikke bare en god forfatter. Jeg skjermer familien min, og vil aldri skrive noe vondt om noen. Uansett er det meste jeg skriver fiksjon.

Utstillingen

Frode Grytten fikk æren av å klippe det røde båndet som åpnet utstillingen.
Frode Grytten fikk æren av å klippe det røde båndet som åpnet utstillingen.

I kantina hvor utstillingen av 3mk sine prosjekt er, får Frode Grytten æren av å klippe det røde båndet. Først vises filmene inspirert av Bikubesong som har titlene Monster, Kamerat måne og Dublin i regn. Grytten sitter spent og ser på. Senere går alle rundt for å se på bokomslagene, fotoseriene og tekster og manus. Frode Grytten sier han blir rørt over alt det arbeide som er lagt inn i det.
– Det er veldig fint og berørende. Jeg visste at det skulle være utstilling, men jeg visste ikke omfanget eller helheten i det. Det var verdt å ta seg turen hit, avslutter Frode Grytten på oppholde sitt på Elvebakken.