Kategorier
Feature

Selger sokker i New York

Små skoleprosjekter blir til store bedrifter. Frida Moen Ødegård (17) og Lotte Brøndbo (16) hjelper unge designtalenter med å vise seg frem. Nå selger de produktene sine i New York, og snart åpner de nettbutikk.

Tekst: Thea Marion Aasen
Foto: Thea Marion Aasen og Patrick Arvidsson

På en sen kveld, i en kjeller på St. Hanshaugen borres og skjæres det i tre. Tre-planker, sager og annet verktøy ligger stablet i hyller som dekker alle rommets vegger. To 16 år gamle gutter tilbringer mye tid sammen her for å lage skateboard.

– Det er ikke noen kjempebusiness. Vi selger, og så får vi litte grann profitt, men det er ingen ting å snakke om med tanke på hvor lang tid det tar å lage ett brett. Vi gjør det egentlig bare for gøy. Vi prøver oss frem og ser hva som funker, sier Ole Harboe Øverdahl.

Ole Harboe Øverdahl (16) og Julian Westerlund Vestre (16) jobber ofte sammen i kjelleren i borettslaget, som er innredet til et verksted. Ole finner og viser frem et halvferdig skateboard, som ligger blant masse planker i en av hyllene. På baksiden står det TUME i store blå bokstaver.

Tume er en ungdomsbedrift ledet av Frida Moen Ødegård (17) og Lotte Brøndbo (16). Om noen måneder åpner nettbutikken deres. På Facebook beskriver de Tume som en plattform der unge talenter innen design, foto, musikk og kunst kan uttrykke og utfolde seg. Siden de startet, har de fått flere henvendelser av folk som ønsker å jobbe for dem. Noen vil designe klær, mens andre ønsker å lage film og ta bilder for dem. Blant annet har Ole og Julian fått lov til å selge skateboardene de lager gjennom nettbutikken til Tume når den åpner.

Ole legger et ferdig utskjært og pusset brett under bormaskinen, mens han og Julian diskuterer størrelsen på boret de skal bruke. Om brettet skal selges, må det være i topp kvalitet og pent laget. Etter litt prat og diskusjon har de valgt hva de skal bruke, og Julian er den første til å bruke maskinen. De jobber etter tur og hjelper hverandre, for jobben de gjør, er tung og slitsom. De sier det aldri hadde klart å gjøre den uten hverandre.

Hvis brettene skal selges må de jobbes nøye med.

Selger i New York

Frida og Lotte, og Bjørk Mia Schøneborg (16), som jobber med en kleskolleksjon for dem, sitter på et design- og håndverksrom på Elvebakken Videregående Skole.
Mens de setter seg ned, forteller Frida at hun venter på en telefon fra noen, og at hun må bli flinkere til sånne ”intervjuting”. Bjørk Mia har langt brunt hår og en leopardmønstret jakke på seg, og ler kort og lavt av det Frida forteller. Mye av det de har gjort, har de gjort gjennom skolen. Det hele startet som en skoleoppgave, Skoleoppgaven gikk ut på å lage en bedrift, men jentene ønsket å gjøre det større og bygge videre på det. Nå har de fått flere henvendelser av folk som ønsker å designe klær for dem, og de selger det i New York.

– Det har vært mange cafébesøk med folk vi ikke kjenner, sier Lotte. Jentene har møtt og vært i kontakt med flere som vil være med å lage ting til Tume.

– Det har skjedd mye siden vi startet i fjor. Vi har allerede fått kontakt med en som driver en designbutikk i New York. De fokuserer på nordisk design, og var veldig interessert. Vi selger spesielt sokker der, for de er veldig populære, sier Frida.

Sokkene har Frida og Lotte designet selv. Det er Búdin som har tatt inn noe av Tumes design i New York. Det er en nordisk kaffe- og øl-bar som også selger nordsike designprodukter. De selger blant annet også Are og Carlos, og Andreas Engesviks design.

Utvikler unge talenter

Det har ikke bare vært lett å lage sitt eget klesmerke når man er så ung. Jentene har støtt på flere utfordringer og mye ansvar hviler på dem når andre er blitt involvert i prosjektet. Frida nevner stikkord som organisasjonsnummer, økonomi, budsjett og årsrapporter, og sier at det er det mest kjedelige. Ellers synes hun det er veldig morsomt å jobbe med Tume.

– Det morsomste er å se designerne våre utvikle seg, sier Frida, og Mia ler.

De har vunnet to priser for markedsføring og for beste yrkesfaglige bedrift. Prisene ble delt ut av Ungt Entreprenørskap. Jentene synes et godt image er viktig for å utvikle klesmerket. De har mye fokus på ungdom og jobber med å finne ut hva ungdom liker. Mia sier stilen til Tume for det meste er hip hop, ”comfy” og urbant. Når Frida og Lotte skal velge ut designere, så velger de folk som har et kult image. Det har blant annet Mia, Ole og Julian, som er med å lage produkter.

Kjelleren er innredet til et verksted hvor guttene kan jobbe med skateboardene for Tume.

Gratis reklame

Til tross for at ikke nettbutikken har åpnet enda, har det fått mye oppmerksomhet rundt Tume allerede. På Facebook har siden deres over 700 likes, og nesten 800 på Instagram.

– Før sommeren la vi ut bilder over alt, og ba folk, hvis de hadde et talent, uansett hva det var, om å vise det til oss. Vi fikk ganske mange henvendelser og søknader. Videre har vi bare plukket ut de aller beste, som virket mest interessante og de som hadde et klart image, sier Frida.
Lotte skryter av Frida, og sier hun er flink til å skape oppmerksomhet gjennom sosiale medier.

– Vi brukte for det meste gratis reklame gjennom sosiale medier. Der var vi veldig heldige for Frida visste veldig godt hva vi burde gjøre. Hun forstod hva folk ville ha, og lagde reklame ut ifra det, sier Lotte. Frida smiler og forteller at de fikk folk som hadde mange tusen følgere på Twitter, til å skrive om dem. Det gjorde at mange flere la merke til dem.

– Folk som er ganske anerkjent på sosiale medier, postet ting om Tume, og så har det bare eskalert og blitt plukket opp av andre. De syntes det var kult, og så har de postet ting om Tume også.

Lages med kjærlighet

Ute er det en mørk og kald høstkveld, men inne i kjelleren lyser lamper varmt. Klokken nærmer seg ti, men guttene virker ikke slitne av den grunn. De jobber jevnt og trutt for å ferdiggjøre skateboardet for Tume. De har kjent Frida og Lotte siden ungdomskolen. Da tanken om å kanskje selge noen av brettene de lager dukket opp, tok de kontakt med dem. Nå går det med mange kvelder i verkstedet til å produsere nok brett ferdig til lanseringen. De har fått positiv respons ,og mange virker allerede interesserte i brettene de lager. De jobber nøye med hvert brett, og bruker materialer av god kvalitet.

– Vi lager brett med kjærlighet. Selv om ikke prosessen ser så bra ut, så ser brettene veldig bra ut til slutt, sier Ole. Stilen på brettene passer godt med stilen Mia beskriver.

– Ikke så mye farger og kompliserte ekle grafics. Clean, elegant og enkelt, er stilen, forteller Ole.

– Det kunne vært overskriften, ”clean, elegant og enkelt”, ler Julian.

[slideshow_deploy id=’976′]

 

Her er noen bilder fra arbeidsprosessen da de filmet en “Lookbook”. Filmen ble filmet av Leonard van Vuuren, og bildene ble tatt av Patrick Arvidsson. Disse bildene skal brukes til å markedsføre Tume.

[slideshow_deploy id=’1015′]