Kategorier
Feature

INGEN ROSA SKY

Frida er lei alle fordommene mot bloggere. Mange av dagens bloggere har botox, restylane og vippeextentions. Hun er en av de som står imot tilbudet.

Tekst og foto: Ajna Saldo

På et bad i tredje etasje i en lys leilighet på Grünerløkka, står Frida Vik (17) og føner håret. Det har regnet mye ute, så det rette blonde håret har nå blitt vått og babyhårene står litt ut.

Frida Vik (17), har blogget i over 4 år på fridavik.blogg.no
Frida Vik (17), har blogget i over 4 år på fridavik.blogg.no

– Rettetangen min har blitt ødelagt, så jeg får ikke rett nok hår. Derfor må jeg bruke føneren, forklarer hun.

Badet er lyst og hvitt. En dusj, en do, og et speil med noen skap. Hun går ut av badet og tusler til enda et lyst rom i leiligheten, kjøkkenet. Her setter Frida seg bak pc-skjermen ved det lysebrune kjøkkenbordet, og finner fort opp bloggen sin på nettleseren.

Startet ung

Flere hundre tusen nordmenn har blogg i dag. Frida startet å blogge i 6.klasse, og begynte fordi de fleste vennene hennes også gjorde det. Fridavik.blogg.no ble laget i 2010, som betyr at hun har blogget i over fire år på det domenet. Nå har hun 400 lesere som er innom siden hennes hver dag, og før sommeren var hele 8000 inne på bloggen for å lese et innlegg hun skrev om Janteloven. Disse tallene er små i forholdt til for eksempel Sophie Elise, som ligger på 5.plass i Norge med 50 000 unike lesere. Allikevel drømmer Frida om å en dag ha de samme tallene.

– Jeg blogger om hverdag, mote, og det som faller meg inn. Det som jeg tenker er interessant for andre å lese om. I tillegg til tips og anbefalinger, som er noe jeg også interesserer meg for.

Frida fortsetter å scrolle ned på bloggen sin. Hun trykker på et innlegg og blar nedover til kommentarfeltet.

– Det beste med å blogge er de positive tilbakemeldingene jeg får på bloggen. De skriver for eksempel ”Utrolig spennende innlegg, Frida”, og ”Så fine bilder”, og det er utrolig hyggelig.

Sponsoravtaler

Hun får også andre goder, som sponsorer. Noen av sponsorene hennes er blant annet vitamindrikker, og klesbedrifter fra både Norge og Kina. Sponsorene sender Frida en mail, og lurer på om hun vil få tilsendt varer og skrive om de på bloggen. Hun tar ikke i mot skjønnhetssponsing, men kun det hun vil ha og kan skrive noe positivt om på bloggen.

– Det er veldig gøy å ha sponsorer. Man får en del gratis og det er selvsagt deilig å slippe å betale. Dealen er som regel at jeg må skrive om det jeg har fått og si mine meninger samt linke til produktene jeg har fått. Det er en veldig grei deal. Jeg er også alltid ærlig og forteller leserne mine dersom det er noe jeg er ikke er forøyd med, for jeg kan jo ikke lyve og oppfordre andre til å bruke penger på noe jeg selv ikke hadde kjøpt igjen!

Her tar Frida outfit-bilder til bloggen.

 Før lyset ute forsvinner helt, prøver Frida å ta noen bilder til bloggen sin. Dette er noe hun gjør nesten hver dag, og det som kanskje tar mest tid.

– Åhh, det er så mørkt ute nå, så outfit-bildene mine blir jo ikke noe bra! En frustrert Frida setter opp kamerastativet for å ta bilder til bloggen i stua. Hun poserer med bena i kryss, og selvutløseren er gjemt i den ene hånda.

Når hun skjønner at det er for mørkt, fortsetter intervjuet på kjøkkenet.

– Er det lett å være blogger i dagens samfunn?

– Ehh, lett å være blogger?

Frida tenker seg godt om før hun svarer på spørsmålet. Fordommer, er det første ordet som kommer ut. Hun tar en pause, og setter seg litt opp.

– Folk ser på det å være blogger som noe negativt, de skjærer alle under samme kam. Det er ikke veldig lett å gå rundt, når du vet at folk tenker negativt om deg fordi du er en blogger.

Vil på topp

Bloggere blir ofte sett på som jålete, bertete og bortskjemte. Frida forteller at disse fordommene har kommet av at de som ligger på topp, er akkurat det. Retusjerte bilder i headeret, bikinibilder, og ”alt er så bra”- innlegg. Frida drømmer om å komme på topp, uten fokus på skjønnhetsidealet til kvinner. Mens hendene er i bevegelse, forteller hun:

– Man kan være en kjent blogger uten å ta botox, restylan, eller vippeextentions. Selv om jeg har fått tilbud om sponsing for skjønnhet, så ville jeg motsagt meg selv ved å ta det imot og blogge om det. Alle bloggere er ikke like, og det er utrolig kjipt at selv jeg som ikke er så kjent, treffer folk som tenker at jeg enten har restylan eller vippeextentions.

Frida blar gjennom bloggen til Andrea Badendyck og Sophie Elise, to av Norges toppbloggere. De kritiske øynene hennes beveger seg nedover siden til bloggerne.

– De tar ikke hensyn til hvilken aldersgruppe som de fleste av leserne deres høres til i. De oppfordrer unge jenter i dag til å fikse mye på seg selv når de reklamerer for vippeextentions, tannblekning, restylane og silikon hele tiden. Man må være brun året rundt osv. Jeg syntes helt ærlig at begge to så mye bedre ut før enn de gjør nå, nettopp fordi de var mye mer naturlig før. Hvis man er man misfornøyd med seg selv, så er det et eget valg.

 Støtte hjemmefra

Selv om Frida blogger om hverdag og mote, tar hun noen ganger en risk og skriver om noe hun virkelig brenner for. Det er ikke lett, fordi det ligger mye bak de litt lengre innleggene. Alt må stemme, og for å forsikre seg om at det er ok å poste et litt vågalt innlegg, tar hun tak i mamma. Frida er i mot Janteloven, og valgte derfor å lage et innlegg som en protest.

– Da jeg for eksempel hadde skrevet ferdig Jantelov-innlegget, som fikk veldig bra respons, viste jeg det til mamma. Hun pekte ut ting jeg burde endre litt på, men hun avgjør ikke hva jeg skal poste og ikke. Litt hjelp er godt å få uansett, forteller hun med en nølende latter.

Frida er ofte innom bloggen sin for å lese kommentarer fra leserne sine.
Frida er ofte innom bloggen sin for å lese kommentarer fra leserne sine.

Telefonen ringer, og Frida tar telefonen.

– Hei mamma! Ja, jeg er hjemme. Det er en som lager en reportasje om meg nå. Ja, okay, hade.

 Konsekvenser av blogglivet

Å dele sitt privatliv med hundrevis av mennesker, har sine konsekvenser. Det påvirker selvtilliten til mange blogger, inkludert Frida. Respons på innlegg er viktig, og en negativ kommentar kan ødelegge hundre fine. Selv når Frida er på fest og ute med venner, får hun kjenne litt på konsekvensene.

– Jeg skal ikke akkurat si at jeg er en veldig stor blogger, men jeg har jo lesere. Venner av venner vet hvem jeg er, så for eksempel på fester blir det mye ”å, skal du blogge om dette her” og ”du må blogge om meg. Det er slitsom, jeg blir drittlei, irritert og sur. For hvorfor skal jeg blogge om noen jeg selv ikke vet hvem er en gang?

Hun har sine grenser på hva hun deler med leserne sine. Krangler og kjærlighetsliv blir bloggen foruten. Dette skiller hun ved å tenke på hva hun ville fortalt en tilfeldig person på gata, og en god venn av henne.

Frida setter sjokoladehjerter på trebordet, og trekker på smilebåndet i det hun putter et av dem i munnen.

– Disse fikk pappa til farsdagen, og jeg bare ventet på at han skulle åpne pakken så jeg kunne spise hjertene, ler hun.

– Hvor lenge har du tenkt til å blogge?

– Til jeg blir 50 år, svarer hun og klarer ikke holde tilbake latteren. Det blir vel bare til interessen ikke er der lenger. Jeg blogger ikke fordi jeg må, men fordi jeg vil. Når jeg ikke syntes det er gøy lenger, da gir jeg meg. Selv om bloggene utstråler det perfektet liv, lever veldig få på en rosa sky, avslutter Frida.