Kategorier
Elvebakkennytt

Hvem er du akkurat nå?

– Din identitet er mer enn navnet ditt. Du er det du gjør. Derfor er det viktig at du gjør det du virkelig vil. Hvis ikke, lever du ikke ditt liv, men du lever slik som andre vil!

Tekst: Selma Johanne Bahner, Foto: Axel Wiik

Klokken er 08.15 en mørk novembermorgen. Elevene ved Elvebakken har en annerledes start på dagen. Sabirul Islam (24) fra London, står på scenen og gjør det han brenner for alle mest: Å inspirere andre!

Fikk sparken – ble sjef

14 år gammel jobbet Sabirul for fetteren sin, men fikk sparken etter 2 uker fordi han var sløv. Det ble vendepunktet for Sabirul. Han ville bevise for fetteren sin at han tok feil. Han ville vise at han dugde til noe.

– Å bli pekt på som en som mislykkes, er tøft, men for meg ble det en god ting, sier Sabirul høyt, trekker en pekefinger mot taket og ser utover salen.

Han bestemte seg for å skape noe selv. Han bli sin egen sjef, og satte opp sitt eget webfirma. Sabirul selv kunne ingenting om å lage websider, men han kjente 5 nerder. Etter tur gikk fjortenåringen til fem forskjellige banker og spurte om han kunne lage websider for dem. Den sjette banken sa ja. På to uker tjente Sabriul 20.000 norske kroner.

Samirul6

– Alle er unikt individuelle, alle har sine talenter, men alle har også mangler som andre kan utfylle sier Sabirul. Derfor er det viktig at man kobler forskjellige talenter sammen. Når man utvikler sin sosiale sirkel utvikler du deg selv. Som person utvikler du deg ikke alene. Du blir påvirket av alle rundt deg. Hvis noen holder deg tilbake, bør du komme deg videre.

– Du trenger nødvendigvis ikke å droppe dem helt, men prioriter deg selv. Hvis du bare henger med de samme menneskene om 10 år, har du kanskje ikke utviklet deg så mye?

When you leave this world, what will you be remembered for?

Som 16 åring hadde Sabirul tjent mange penger, men han ville ikke bli husket som den grådige fyren som tjente masse penger. Disse tankene stresset ham så mye at han begynte å skrive for å få ut stresset. I starten var det ikke meningen at å skrive noe som skulle publiseres, men etter hvert så han at det han skrev kunne bli til noe som kanskje ville inspirere andre. Sabirul bestemte seg for at dette skulle bli en bok. Han gikk til 40 forskjellige forlag, men fikk nei fra alle sammen. Sabirul bestemte seg for å publisere den selv. Etter ni måneder hadde han solgt over 42.500 eksemplarer. Da kom forlagene til ham.

– De trodde ikke på meg før, hvorfor skulle jeg tro på dem nå? Sabirul smiler. I dag har han solgt 60.000 av dem.

Fire år etter at han fikk sparken som fjortenåring ringte fetteren til Sabirul og fortalte han noe viktig:

– Uansett hvor berømt og rik du blir, må du aldri bli arrogant!

Inspirerer andre

En dag fikk han en uventet telefon fra den nigerianske presidentfruen og ble invitert til Nigeria for å holde foredrag. Han reiste til Nigeria, 18 år gammel, og ble mottatt med bilder av seg på svære plakater.

Sabirul holdt foredraget sitt på 20 minutter. Et år etter banket det på døren hans hjemme i London. Der sto en ung mann som var på foredraget i Nigeria. Han hadde vært stoffmisbruker, men hadde ble så inspirert avforedraget at han dro et halvt år på rehabilitering, ble stoffri og skrev en bok om sine opplevelser. Nå kom han for å takke Sabirul.

Det var da Sabirul fant ut hva han virkelig brant for: Å inspirere andre!samirul1

– Det er veldig viktig å stille seg selv kritiske spørsmål for å komme seg videre. Finn ut hva du blir glad av å gjøre, det er veldig viktig, sier Sabirul.

– Det gjelder å finne deg selv, hva er det du brenner for? Vite hva du vil bli husket for. Hva du kan bidra med i samfunnet? Du er selv nøkkelen som åpner for alle dine talenter. Foreldrene hans ville at han skulle bli lege, men Sabirul visste at det ikke var det han ville.

I dag er han blitt en inspirasjonskilde for millioner i en alder av 24 år, og han har ikke en gang gått på universitetet. Han har gitt ut to bøker og et spill, bygger sitt eget universitet i Bangladesh, har TV-show i Sør-Afrika for å inspirere ungdom til entreprenørskap, i tillegg til at han reiser rundt og holder foredrag for unge mennesker. Han gjør det han elsker.

Sett dine egne mål

– Det spiller ingen rolle hvor store prosjekter du setter i gang. Det kan være hva du skal få til i løpet av dagen. Poenget er at du bestemmer deg for å få til noe, også gjør du det, sier Sabirul.

– Norge er verdens rikeste land. Dere har fri skolegang, dyktige lærere, gratis helsehjelp, og om man ikke har penger får man hjelp. Allikevel er dere på 16 plass når det kommer til det å være lykkelige. I Afrika har de det på langt nær så godt som dere, men der er flere som våkner med et smil om munnen. Det handler om å være positive og våkne med et smil. Grip dagen, for du får den aldri tilbake, understreker Sabirul.

Elevene i salen lurer på om han selv noen gang blir tom og har lyst til å gi opp. Sabirul innrømmer at han har også sine tunge øyeblikk. Senest for et par uker siden, kjente han på den følelsen. Men det handler om utholdenhet og positiv holdning. Sabirul takker fetteren sin for at han ga ham sparken den gangen.

– Det ble vendepunktet for meg, sier Sabirul.

– Feil kan snus til noe positivt. Du må lære å sette pris på det du har. Vi har så mange muligheter som flyr over hodene våre hver dag, men vi legger ikke merke til dem. Så stopp, tenk litt og bruk hver dag godt. Vær tålmodig, fordi gode ting kommer til den som venter. Hva vil du bli husket for når du forlater verden?

Det er kraft i applausen fra elevene på Elvebakken.