Kategorier
Elektro Elvebakkennytt

”Kjerringa” mot strømmen

Hun er som alle andre jenter, men har valgt et yrke hvor gutta dominerer.

Tekst og foto: Mina Ridder-Nielsen Janssen

Emma Salicath er en av få elektrojenter på Elvebakken.
Emma Salicath

– Jeg valgte elektro-linja fordi jeg har lyst til å bli elektriker. Da jeg var på utplassering i tiende klasse, synes jeg det virket utrolig gøy. Jeg visste fra den dag av, at jeg skulle gå elektrolinjen på videregående, forteller Emma Salicath (16).

Hun går førsteåret på elektrofag på Elvebakken, og kunne ikke ha vært mer fornøyd. Emma forteller at hun aldri hadde planer om å bli elektriker, men at det plutselig en dag bare kom helt ut av det blå.

– Jeg har aldri vært en gutte-jente, eller interessert meg mer for elektronikk enn andre jenter. Det var ikke før på ungdomsskolen at interessen dukket opp.

I følge statistisk sentralbyrå gikk det i 2013, 10 365 elever på elektro-linjen i Norge. Fem prosent av dem var jenter.

– Jeg er veldig usikker på hvorfor det er så få jenter som velger elektro, men det kan hende at det er fordi det er et veldig mannsdominert yrke. Jeg tror også at man på elektro-linja kommer raskt ut i arbeidslivet, og at mange jenter velger en lengre utdanning.

Yrkesrettet skolegang

Emma setter seg bedre til rette i stolen, og legger det halvlange blonde, krøllete håret bak ørene.

– Det er elektriker eller elektroingeniør jeg har aller mest lyst til å bli. Det er i hvert fall det som er planen. Hun forteller videre at det virker utrolig morsomt, og at det kan være aktuelt å jobbe som elektriker senere i livet.

Emma hadde lite erfaring innenfor elektroyrket før hun startet på Elvebakken.

– Det var utrolig skummelt fordi jeg bare hoppet i det, men her og nå angrer jeg ikke et sekund. Jeg trives veldig godt!

For tiden holder elevene på med dataelektronikk.
For tiden holder elevene på med dataelektronikk.

Emma forteller føler seg ikke utenfor selv om hun er en av 80 elever på VG1, hvor kun 2 av dem er jenter.

– Jeg har ikke hatt noen problemer med å få meg venner. Det er også mange som kommer bort til meg og sier at det er kult at jeg valgte elektro.

Selv om de fleste av venninnene til Emma går på andre videregående linjer, er de fortsatt støttende.

– Jeg tror de egentlig ser på det som vanlig studiespesialisering, og ikke tenker over at det er noe annerledes å gå på elektro-linja.

Emma er uansett sikker på at andelen av jenter på elektro-linja kommer til å stige.

– Jeg tror at mange jenter ikke tør å velge elektro-linja på grunn av kjønnsrollene. Det kan også være noen som ikke tør å ta sjansen.

Når det kommer til om andre jenter bør tørre å velge elektro, er budskapet til Emma klart.

– Velg elektro hvis du virkelig vil det. Ikke la noen andre stoppe deg. Det er ikke farlig å gå litt i mot strømmen.